17 decembrie 2008

Premiul culi-oscar


Astazi am primit acest cadou frumos .
Premiul minunat care m-a bucurat mult de tot si de care sunt foarte mandra ,mi-a fost dat de catre o persoana tare draguta pe nume Alina -Lili de pe forumul culinar.ro .
Multumesc Alina mult, mult de tot ca te-ai gandit la mine.Te pup cu mult drag.


15 decembrie 2008

Catel

Acest catel e in totalitate realizat din pasta de lapte praf ;din pacate nu am poze pas cu pas pentru ca m-am uitat dupa filmuletul asta si tot trebuia sa opresc sa fac si iar sa-i dau drumul ..daca mai faceam si poze mi se intarea pasta.
Sa va spun cate ceva despre catel :are inaltimea de 14 cm , am folosit pentru el cam 500g de lapte praf..deci e destul de greu;capul e implantat cu scobitoarea ca sa stea si e pudrat putin cu cacao .
Baietelul pentru care a fost catelul, sigur i-a gasit si un nume.



9 decembrie 2008

Creme

Cremele se pot face in foarte multe combinatii ,cu unt sau cu frisca ,toate sunt bune si cred ca toata lumea le stie.
Cantitatile se maresc in functie de trebuinta.
Cateva din cremele mele :o crema care mie imi place si care se poate face si cu unt si cu frisca.
-7 galbenusuri ,7 lg de lapte ,150g zahar,3 vanilii ,se fierb pe abur pana se ingroase apoi se lasa la racit.Un pachet de unt ,sau margarina,se spumeaza si se adauga la crema .Se poate inlocui laptele cu cafea si avem alt gust la crema ,se poate inlocui untul cu 300ml frisca batuta tare.

Crema caramel:
-10lg de zahar se caramelizeaza si se stinge cu 200ml lapte fierbinte;se amesteca cu grija pana se topeste caramelul si se da deoparte.
Se freaca 3 galbenuse cu 1 lg amidon si se amesteca cu caramelul;se pune iar pe foc sa fiarba pana se face ca o smantana groasa ,apoi se lasa la racit.
200ml frisca se bate spuma tare si se amesteca cu crema caramel.Se pot pune in crema si albusele batute spuma tare ,dar atunci se pune o gelatina(10g)hidratata in 3lg de lichid.

Crema cu budinca:
-o budinca praf de vanilie(ciocolata ,capsuni ,caramel),400ml lapte ,5lg zahar .1 lg amidon sau faina;se fierb toate pe baie de abur si se pune la rece acoperita cu o folie pt a nu face pojghita deasupra.Rece se mixeaza bine si se adauga pe rand 3-4 lg de frisca batuta tare ,cat sa fie o crema tare si cremoasa ,se pot adauga fructe .

Crema diplomat cum o fac eu:
-bat un litru de frisca tare si il las deoparte.
- 3 plicuri si jumatate de gelatina granule de dr.O(35 g sau chiar 40g) se pun la inmuiat in apa calduta ( lapte sau suc din compot),le amestec pana se omogenizeaza.Asez castronelul in altul cu apa fierbinte si-l las deoparte .
-la 7 oua intregi,pun 14 linguri de zahar si le bat pe abur pana se face ca o smantana mai groasa.Cand este gata ,iau deoparte pun gelatina ,mai bat cu telul pt ca gelatina are tendinta de a se lasa la fund.Calduta o adaug la frisca si amestec usor cu o lg . de lemn;pun fructe,aroma (coaja de portocala ,sau lamaie si vanilie ,bucatele de ciocolata)si rastorn in ce forma trebuie .Las pana a doua zi .Daca tortul e mai mic fac 1/2 din cantitati sau .. dublu ori triplu ,depinde de marimea tortului.
Si acum inventia mea; ca sa am un tort diplomat cu gust de ciocolata:
-crema ramane la fel dar mai fac un sirop gros de cacao ...15o g zahar ,12 linguri apa,50 g cacao...las la racit .Se amesteca crema de diplomat cu frisca ,apoi se pune siropul rece si un pliculet de ciocolata calda sau capuccino de ciocolata;nu mai pun fructe ,pun bucatele de ciocolata ,stafide in rom sau visine.

Crema de ciocolata:
-80 g cacao sau 150g ciocolata menaj,3lg apa, 1lg rom,250g unt,200g zahar,3 oua.
Se pun pe baie de abur ouale ,zaharul ,apa ;se bat pana devine o crema spumoasa ,se ia de pe foc si se pune cacao sau ciocolata si romul, se bate pana se omogenizeaza bine si se lasa la racit.Se spumeaza untul si se amesteca cu crema.

Crema de nuci(alune):
-250 g zahar,100g nuci sau alune macinate,45g cacao,45g lapte praf,1oog margarina,100ml apa ,300ml frisca.
Apa cu zaharul,laptele praf ,cacao si margarina se fierb,se lasa la racit ;se pun nucile in crema.
Frisca se bate bne si se amesteca cu crema.

7 decembrie 2008

Lizuca

Lizuca si Patrocle ..asa i-am numit eu dupa ce o fetita a vrut pe tort o papusica si floricele ;
dupa ce am facut papusica parca lipsea ceva langa ea ,asa ca un catel micut era potrivit si mi-a venit ideea de a face o scena din povestea "Dumbrava minunata".
Pentru a face capul Lizucai,am sacrificat o papusica si am taiat capul ca sa fac un mulaj.Din pasta am pus o bucatica innauntru am presat bine si apoi am scos ,a ramas imprimat locul unde sa fac ochii si nasul ,asa ca am trecut la treaba.Am pus ochii ,gura ,am accentuat conturul nasului si am tras-o in scobitoare(am fost rea) apoi am lasat-o deoparte .

Am facut o buturuga pe care sa se odihneasca Lizuca.

Apoi am inceput cu picioarele .

Corpul ...dintr-o bucata de pasta alungita si stransa putin la mijloc.

Aici am croit rochita si am pus-o peste corp.

Trebuie stransa dupa talie si aranjata putin in partea de jos,ondulata ;apoi sprijinita de ceva ca sa se intareasca in forma respectiva.

Am pus accesoriile..adica am vopsit cu colorant sandalutele,am pus un cordon in talie, guleras la rochita si am facut manutele.
Dupa asta m-am intors iar la cap si am inceput sa-i pun parul din firicele subtiri de pasta si lipite una langa alta cu sirop de zahar.

Dupa ce am pus parul in fata ,am atasat capul cu scobitoarea implantata in corp si am continuat cu parul in spate.

Si m-am gandit ca i-ar sta bine cu o palariuta,asa ca am croit un cerc si l-am asezat frumusel pe cap ,am presat putin ca sa ia forma capului .

Am pus un snurulet si la palariuta.

Aici sta cuminte si asteapta pe Patrocle.

Si pentru catel am inceput prima data cu capul,am facut o bila, am apasat putin cu degetul la mijloc,apoi am facut ochii,am crestat putin unde vine gurita .

Am pus ochii,nasul si limba ; pe urma am facut corpul.

Am pus piciorusele.

Capul atasat tot cu scobitoarea, am pus urechile si cu colorant am facut cateva pete.

Si impreuna cu Lizuca.

Ca sa semene putin cu o scena din poveste,am facut o casuta ,braduti ,un rau cu podet si floricele si am presarat iarba din cocos colorat.


5 decembrie 2008

Pernute

Pernutele cu carne tocata sunt o bunatate .
Pentru a face aluatul avem nevoie de :400g faina,1cubulet drojdie(25g),2 galbenusuri +1 ou intreg,1lingurita sare ,80g unt sau margarina,150ml lapte caldut.

Se framanta aluatul si se lasa la dospit pana-si dubleaza volumul.

Cat sta aluatul la dospit ,preparam umplutura;400g carne tocata se caleste impreuna cu un morcov ras si o ceapa taiata marunt,se condimenteaza cu sare ,piper, vegeta.

Dupa ce aluatul a crescut ,se intinde o foaie si se decupeaza cu o forma pentru pernute.

Se pune cate un cerculet in forma si cate o lingurita plina de umplutura.

Se inchide forma si se preseaza bine marginile ca sa se lipeasca ,apoi se pun in tava unsa in care am pus hartie pentru copt.

Se ung deasupra cu galbenus de ou,se presara seminte de susan sau putin condiment pentru friptura care-i da un gust foarte bun.Se dau la cuptor si se coc in jur de 20-25min.



4 decembrie 2008

Premiul "Blog Amico"




Tot de la Laura am ridicat acest minunat si deosebit premiu ,multumesc mult Laurei pentru el si cu toata placerea il ofer si eu tuturor din lista mea.

3 decembrie 2008

Lebada

Lebada cu puisori din pasta de lapte praf.
Pentru inceput ..se face gatul din care se formeaza apoi si capul si se lasa la intarit.

Pentru ochi se pune o bobita de pasta colorata sau cate o boaba de piper.
Pentru cioc-in capatul gatului sus se cresteaza, se face o bobita de pasta care se baga in crestatura si se alungeste putin la un capat.
Am facut un tipar pt aripi si am decupat ..si pe-o parte si pe alta.

Apoi am tras cateva dungi cu dosul unui cutit..

Corpul in care facem o gaura unde vine pus gatul dupa ce s-a intarit.

Dupa ce aripile s-au intarit si ele ,se lipesc cu sirop de zahar langa corp si se sprijina putin sa nu alunece.

Puisorii se fac la fel ,in marime redusa.