29 ianuarie 2009

Pasta de zahar

Am gasit din intamplare pe internet o pasta de zahar cu miere ,dupa ceva timp am incercat-o si mi-a iesit chiar bine si de atunci o folosesc pentru a imbraca torturi,se pot face si flori sau figurine.In reteta scrie si glicerina ,dar am inlocuit-o cu miere.
1 lg(lingura) gelatina,6 lg apa,1 lg margarina (la cub) ,2 lg miere si zahar pudra cat intra .
Gelatina si apa se amesteca putin ,se pun pe baie de abur si cand e topita gelatina se adauga margarina si mierea,se amesteca usor pana se dizolva.
Se pune zahar pudra intr-un castron ,am pus pentru inceput 300-400g,se adauga lichidul se amesteca cu o lingura usor incepand din mijloc si se mai adauga zahar pana se face ca o pasta groasa. Asa arata...cand nu se mai poate amesteca ,se rastoarna pe masa de lucru pe care punem zahar pudra si framantam bine cu zahar pana nu se mai lipeste de masa si devine ca un aluat.

Am apasat in ea ca sa va dati seama cum trebuie sa fie.
Aici e gata, o fac cu o zi inainte de a imbraca tortul ,dar se poate folosi si pe moment.
Pusa in folie si lasata la rece .Se intareste pana a doua zi ,dar se pune la temperatura camerei cu 1-2 ore inainte de a o folosii si se framanta bine cu mainile umezite putin sau se poate chiar incalzi putin la mw inainte de framantare si isi revine;trebuie framantata bine ca sa nu crape. Se presara putin zahar pe masa de lucru ,se intinde cu o vergea aproape de 1/2 cm ,se baga mainile amandoua sub foaie si se pune peste tortul pregatit dinainte,adica indreptat si uns cu un strat de crema sau unt.Se niveleaza cu grija deasupra si in parti,cine are mistrie pt tort ,cine nu face ca mine cu mainile, se taie surplusul si se orneaza dupa preferinta.
Reteta ajunge pentru tort la diam.22 cm,daca ramane se pastreaza foarte bine la rece si se foloseste cand e nevoie.

27 ianuarie 2009

Prajitura cu mere

Rasfoind printr-o carte cu retete ,mi-a atras atentia prajitura asta cu mere si cu budinca deasupra ...da ,are crema de budinca deasupra si e chiar foarte buna .
Sa va zic ce scrie in reteta si in paranteza cum am pus eu.
Pentru foaia de aluat:250 g faina, 120g margarina(eu am pus 150g),80 g zahar pudra(am pus tos si n-are nimic)1plic zahar vanilat,1 ou,1/2 pachet praf de copt,1 lingura lapte(am pus 2 si 1 de smantana ca nu mi-a fost suficient).Se framanta aluatul si se lasa la frigider 30minute. Umplutura:1kg mere ,100 g zahar tos,putina scortisoara,esenta de rom ,50 g stafide.Se curata merele ,se dau pe razatoare ,se calesc cu zaharul si scortisoara;cand s-au racit se adauga esenta de rom si stafidele.
Eu am pus din toamna mere rase ,calite cu zahar dupa gust ,puse la borcan si sterilizate (stiu asta de la sora mea)asa ca doar am desfacut 2borcane si am pus la prajitura.
Pentru crema:250ml lapte,1plic praf de budinca de vanilie,2 oua ,50g zahar.
In timp ce aluatul sta la rece,am amestecat praful de budinca cu zaharul si cu 6-7 lg din laptele rece si am lasat deoparte.
Am batut si albusele spuma .
Am scos aluatul si l-am intins intr-o foaie,sa va arat cum intind eu foaia mai usor ;rulez aluatul aproape cat e tava de lunga si apoi dau doar in parti cu sucitorul.
Am pus foaia in tava usa putin ,apoi la cuptor la foc mic am lasat 10 min.,nu trebuie coapta foaia decat pe jumatate.
Cat a stat foaie la cuptor ,am pus restul de lapte pe foc si cand a inceput sa fiarba am pus budinca si am amestecat pana s-a ingrosat .
Am luat deoparte ,am amestecat cele 2 galbenuse in crema, am pus spuma si am amestecat usor.
Am scos tava dupa 10 min.,am pus merele ....
...si crema de budinca calda ,am nivelat frumos si am dat la cuptor inca 20 de minute ;altadata am sa fac portie dubla de crema ca sa fie un pic mai groasa.
Si asa arata.E bunaaa...buna;se poate pune deasupra si frisca dar eu am presarat putin zahar pudra.

26 ianuarie 2009

Albinuţe

Am facut pentru prima data albinuţe si tare incantata am fost de ele ca au iesit tare dragalase ,le-am pus pe tortul de ziua cumnatului meu.
Din pasta de lapte praf am facut doua bilute si pe una am alungit-o la un capat.
Le-am tras pe o scobitoare ,am facut urma de ochisori ....
..din pasta colorata cu negru am pus ochisorii ,nas si gura,apoi am colorat cu maro capul si cateva dungi pe corp.
Piciorusele...
Aripioare si antene ...si gata albinuta.
La asta i-am pus ochelari de soare.
Pe tort jucandu-se in timpul lor liber...
Si pun o poza si cu tortul stup.

Impletitura

Am promis ca pun cum se face impletitura pe tort .
Pozele sunt cam nereusite dar cred ca totusi se intelege cat de cat.
Inainte de a incepe ornarea trebuie neaparat sa fie indreptat tortul cu un strat subtire de frisca sau crema si ar fi bine sa fie aceeasi culoare ca si impletitura ca sa nu se vada alta culoare printre randuri daca nu sunt executate prea strans.
Se poate face cu orice dui (varf).Se trage pe verticala o linie cat mai dreapta.
Peste linia verticala se trag cele orizontale incepand de jos ;depinde cat e tortul de inalt ,se pot face 2-3-4 linii orizontale avand grija ca intre ele sa fie distanta cat latimea duiului cu care se traseaza.
Urmatoarea linie verticala se trage peste varfurile celorlalte.
Si apoi iar liniile orizontale si tot asa pana se termina de ornat.
Aici in doua culori.
Sper ca s-a inteles ,e usor de realizat si chiar daca tortul nu are marginile indreptate bine ,se acopera foarte bine cu impletitura.

24 ianuarie 2009

Premii portugheze si slovene



Am primit aceste frumoase premii de la MONONOKE .
Multumesc mult, mult de tot si le ofer si eu mai departe tuturor din lista mea.

21 ianuarie 2009

Cozonac trandafir

Cozonac trandafir cu mac.Am citit mai multe retete de cozonac trandafir ,dar asta am adaptat-o eu dupa gustul nostru .
Ce ne trebuie pentru aluat:500g faina ,2 oua ,100g zahar,2 lg ulei,250ml lapte cald ,un cubulet de drojdie(25g).Se amesteca toate ,se framanta bine un aluat care sa nu fie moale dar nici prea tare si se lasa la dospit pana-si dubleaza volumul ,cam o ora am tinut eu .
In timp ce dospeste aluatul ne ocupam de umplutura:100g margarina sau unt se amesteca cu 100g zahar pudra ,lasam deoparte .
100g mac ,pe care eu l-am dat putin prin rasnita ,3lg de zahar si 130 ml lapte se pun intr-o cratita si se fierb cateva minute ,pana absoarbe macul laptele,se lasa la racit.
Acum ne ocupam de cratita in care punem cozonacul;se unge cratita cu margarina pe fund si pe margini ,se tapeteaza cu faina si peste faina pe fundul cratitei se presara 3 lg de zahar.
Dupa ce aluatul e dospit,se intinde o foaie cam de 1cm grosime.
Intindem margarina amestecata cu zahar peste foaie.
Peste margarina intindem si macul.
Rulam foaia si taiem in 6 -7 bucati.Se aseaza in cratita fiecare cu terminarea ruloului inauntru si se ung cu ou.Se da cozonacul la cuptor 50 min la foc mic ,in cuptor am pus o cratita mica cu apa.
Se scoate cozonacul dupa 50 min, asa trebuie sa arate ,se insiropeaza cu 200ml lapte fierbinte indulcit cu 2lg de zahar si se mai da 5-10 min la cuptor;se scoate se da putin cu un cutit pe margine ca sa se desprinda ,se intoarce pe un platou apoi pe altul ,asa cald se scoate din cratita pt ca zaharul de pe fundul cratitei se caramelizeaza putin si posibil sa curga si putin din mac si daca se raceste se lipeste.
Si o feliuta sa vedeti cum arata.