28 septembrie 2009

Aperitiv "casuta"

De mult aveam eu in plan sa fac asa ceva ,mi-am zis ...daca pot face casuta dulce pe tort de ce sa nu fac si una sarata?
Asteptam doar momentul si uite ca a venit...casuta a fost o surpriza pentru sotul meu ,care dupa 4 ani si ceva de facut naveta la serviciu, zilnic aproape 60 de km ,saptamana trecuta a reusit sa se mute cu acelasi serviciu aici in localitate ,deci a venit acasa si cel mai potrivit a fost sa-l astept cu ''casuta ''.
Am gasit o reteta pentru foi intr-o carte si am modificat-o destul de mult ca sa iasa pe gustul meu asa ca am sa pun reteta asa cum am facut-o eu.
Pentru foi :
5 oua ,
5 lg ulei de masline (merge si altfel de ulei),
4 lg iaurt,
12 lg faina,
sare,
un varf lingurita bicarbonat.
Pentru umplutura se poate pune orice ,eu am folosit pateu,branza topita ,branza de vaca amestecata cu smantana ,cu masline.
Pentru acoperis :salam uscat.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul ,se pune iaurtul si se amesteca bine ..
..se pune faina ,bicarbonatul si putina sare ,
la sfarsit se pun albusurile batute spuma ,se amesteca totul bine bine ,eu am amestecat cu mixerul.
Jumatate din compozitie se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 15 minute la foc mic.
In cealalta jumatate am taiat bucatele de ardei rosu si am copt a doua foaie.
Cele doua foi se taie in cate 4 bucati.
Acum trecem la montat casuta.Pe un platou am pus o foaie mica ,am uns foaia cu branza de vaca amestecata cu smantana ,condimentata cu sare si piper si cu bucatele de masline.
Am pus a doua foaie care are prin ea ardei si am pus un strat de pateu ,a treia foaie si un strat de branza topita(branza topita am folosit din aceea baton ,dar care nu curge ...e putin mai tare ,se poate folosi si crema de unt cu verdeata),a patra foaie si crema de branza si tot asa am alternat foaie -crema.Dupa cum se vede ,a cincea foaie am pus-o mai mica cu cate 1 cm in parti ..in felul asta se formeaza acoperisul si tot asa am scazut din foi pana sus.
Aici se vede casuta formata.
Se imbraca toata intr-un strat de branza pentru a o nivela cat mai bine si frumos;normal ar trebuii indreptata cu o branza topita moale , care se intinde usor ,dar nu am mai avut asa ca am frecat bine branza de vaca cu smantana .
Pe margine de unde am inceput sa scad foile pentru acoperis ,am pus cate o fasie subtire de foaie ca sa se formeze mai bine acoperisul pe care l-am facut din salam.
Se taie salamul feliute subtiri si se pune bucata langa bucata apasand putin pe fiecare ca sa se lipeasca de branza ,incepand din partea de jos si acoperind fasiuta de blat.
Tot din salam am taiat gemulete si usa si dintr-o bucatica rulata si prinsa cu scoboitoare am facut hornul.Pe marginea casutei am pus feliute de masline.
E un aperitiv foarte aspectos si se poate orna dupa imaginatie.Pe langa casuta am presarat nuca de cocos verde si am decupat cateva floricele din branza si ardei.
Dimensiunile casutei sunt 15 /12 si 15 cm inaltime ...asa ca sa va faceti o idee,ca in poza pare mai mica.

Dupa cateva ore se taie foarte bine si e delicioasa.
Feliutele de salam s-au deranjat doar putin ,dar daca erau lipite cu branza topita cred ca stateau si mai bine .La urmatoarea o sa stiu mai bine ce trebuie facut si poate incerc si alt' model de casuta.

23 septembrie 2009

Tiramisu

Sunt multe retete de tiramisu si cred ca toate sunt bune ,dar asta mi s-a parut putin diferita , am zis sa o incerc si intradevar ne-a placut .
Reteta se gaseste in cartea ''ghidul dulciurilor de casa'' din 2008 si zice asa:
4 galbenusuri ,
100g zahar,
120 ml vin Marsala dulce(eu am pus un vin alb dulce)
450g branza mascarpone,
230 ml frisca,
300 g piscoturi de sampanie,
2lg cacao,
350 ml cafea expresso.
Se pun galbenusurile cu zaharul intr-un vas pe abur ,se amesteca putin ,se pune vinul si se bat cu telul pana devin spumoase .
Aici se vede crema ca s-a ingrosat si face basicute,dureaza doar cateva minute;
se da deoparte sa se raceasca.
Branza se freaca pana devine o crema ,apoi se adauga crema de oua ,se omogenizeaza bine ,
se incorporeaza si frisca batuta bine ,eu am amestecat totul cu mixerul.

Piscoturile se cufunda unul cate unul ,cate o secunda in cafeaua concentrata si calduta,apoi se seaza intr-o tava ;am folosit o tava de yena in care am pus o folie .
Peste randul de piscoturi se pune jumatate din crema ,peste crema al doilea rand de piscoturi si se acopera cu cealalta jumatate de crema.
Deasupra se pudreaza cu cacao;se da la rece cel putin 3 ore.
Ca sa-l scot din tava ,am pus peste cacao o folie ,am dat pe margine cu un cutit ca sa se desprinda ,am intors prajitura pe un platou ,apoi pe altul si am mai pudrat putin deasupra.
Asa arata in sectiune si e foarte gustos.


22 septembrie 2009

Premiul ''cel mai dulce blog''

Michelle http://bucatariadenysei.blogspot.com/ mi-a facut o bucurie cu acest premiu.
Draga mea ,iti multumesc din suflet si chiar ma simt tare onorata ca ai considerat blogul meu cel mai dulce .Te pup cu drag .
Am primit un premiu acum cateva zile de la Elena http://elenasrecept.blogspot.com/ si abia azi am reusit sa-l ridic.Multumesc mult draga mea si te pup.

20 septembrie 2009

Tupsy-Tarvy

Este al doilea tort Tupsy-Tarvy si l-am facut tot pentru un majorat ;chiar imi place modelul asta de tort ,e mai deosebit si mi se pare tare elegant.
Tortul are blat cu cacao,crema caramel ,crema de ciocolata si crema vanilie.
E imbracat in pasta de zahar .