30 martie 2010

Covrigei si saratele

Reteta asa cum o face mama :
500g faina,
2 albuse,
250 g margarina -aici mama pune jumatate cantitate margarina si jumatate untura,
-putina drojdie dizolvata in lapte caldut(10 g drojdie si 2-3 lg lapte),
3 lg smantana,
1 lingurita sare.
Se framanta aluatul si se lasa acoperit doar 15 minute la temperatura camerei.
Se intinde foaie ,deasupra se unge cu galbenusele ramase de la aluat si se decupeaza cu forma de covrigei sau se taie betisoare.
Se dau la cuptor la foc incet pana se rumenesc deasupra.

29 martie 2010

Premii


Se apropie iepurasul si vine cu o gramada de premii ,am primit de la
Just me

de la Danna

si de la Vicky
va pup fetelor si va multumesc mult


De la Pansy si tot de la Vicky cu mult drag am primit si aceste minunate premii...va pup.

26 martie 2010

Gris cu lapte caramelizat

Ce poate fi mai usor si mai rapid?Un desert atat pe gustul celor mici cat si pe gustul celor mari .
Am citit reteta pe blgul Denysei http://bucatariadenysei.blogspot.com/ si am zis sa o incerc pentru ca vroiam ceva dulce ca desert...si rapid.
Reteta e asa:

1,6 l lapte
16 lg gris
8 lg zahar
3 lg dulceata gutui
-eu nu am avut de gutui si am pus de pere ,apoi am adaugat si coaje de lamaie ca sa-i dea un pic de aroma .
Pentru caramel-10 lg zahar.
Am facut doar jumate din portie ,suntem doar 3 persoane si a fost suficient.
Ar fi bine sa fie grisul un pic mai mare ,al meu a fost prea fin.
Zaharul l-am pus la caramelizat intr-o cratita si apoi am imbracat o tavita de chec .

Laptele impreuna cu zaharul si grisul se pun pe foc si se amesteca sa nu faca cocoloase ,cand se ingroase se adauga dulceata si se mai amesteca pana se omogenizeaza ,apoi se pune in tavita peste caramel.
Se da la cuptor 10-15 minute.
Dupa ce se raceste bine se intoarce pe platou si se taie .
Eu am lasat la frigider sa fie rece bine ,e mai buna si se taie mai bine .

17 martie 2010

Coupelle cu crema de portocala

Asteptam ocazia sa fac aceste cosulete,le-am vazut la Laura Adamache ,doar ca eu am facut alta crema .
Si sa va spun si pentru ce ocazie le-am facut ,pentru ca de azi Karina e soferita cu acte in regula,are carnet de conducere si e foarte bucuroasa dar emotiile mele sunt foarte mari cand ma gandesc la sosele.
...deci i-am facut o surpriza dulce pe cand a venit,se fac rapid ....o ora maxim cu crema cu tot.
Pentru 6 coupelle :
50 g unt moale (eu am folosit margarina rama la cub )
50 g zahar pudra,
40 g faina,
1lg cacao,
1 albus si jumatate,
un varf cutit sare.
Am mixat bine untul si zaharul ,am pus faina ,cacao ,sare si albusul asa nebatut ,am amestecat pana a devenit o compozitie cremoasa.
Pe hartia de copt se traseaza doua cercuri de 12 cm diam si se pune din compozitie cate o lg care se intinde cat cercul facut ,se dau la cuptor 5 minute ,se cunosc cand sunt gata ca nu mai sunt umede deasupra,am copt cate doua deoarece trebuie luate repede din tava ca sa nu se intareasca.

Le luam cu paleta din tava si se pun pe dosul unui pahar ,se mai strang putin cu mana pentru forma ,apoi se lasa pana se racesc si cu grija se desprind de pahar .

Pentru umplutura am facut ceva rapid ,am curatat o portocala si am dat-o prin blender,
Am mixat 150 ml frisca dulce cu 2 pliculete de vanilie ,apoi am amestecat cu portocala,daca portocala e putin acrisoara se mai poate adauga o lg de zahar pudra.
Am umplut cosuletele si le-am ornat .

8 martie 2010

Tort ''ileana''

Ileana e mama soacra si ieri 7 martie a fost ziua ei ...normal ca nu am mers fara tortulet, buchetelul cu ghiocei pe care-l facusem saptamana asta,l-am pus pe tort.
Pentru tort am ales un blat de pe blogul Laurei Adamache pe care eu o admir tare mult ...si cu ocazia asta o pup pe Laura si ca o coincidenta si ziua soacrei ei a fost tot ieri ,asa ca o sa-i transmit un sincer ''la multi ani'' si multa sanatate.

- blatul de cacao:
200g faina ,250g zahar,70g cacao,450ml lapte,35ml ulei,1 praf de copt.
-ati citit bine ....fara ou ...si eu la inceput am citit reteta de cateva ori si asa este.

Intr-un vas amestecam faina cu praful de copt, zaharul si cacao, dupa care punem laptele si uleiul treptat ,amestecand incontinuu,aluatul rezultat va fi moale ,cam lichid, dar asa trebuie . Intr-o forma de 22 cm tapetata am pus compozitia si am dat la cuptor cam 50 de minute ,eu am facut testul cu scobitoarea.
Blatul rece l-am taiat in 3 foi ,in ultimul moment m-am hotarat sa pun doar doua foi maro si sa pun in mijloc una alba ,avusesem o foaie de la alt' tort ....dar din cea de-a treia foaie de blat maro ramasa eu cu Karina am tot gustat cate un pic ,pana s-a terminat ...foarte bun ,putin umed ,parca era un chec ...deci s-a terminat rapid ..ha..ha...

asa...sa trecem la crema ,m-am hotarat sa fac o crema cu gust de lamaie ,un pic acrisoara ,a iesit foarte buna ;
2 oua intregi ,4 lg zahar,sucul de la o lamaie ,150 ml frisca .
-ouale impreuna cu zaharul si sucul de lamaie,le-am pus pe abur si am amestecat bine pana s-au ingrosat ,apoi am dat deoparte si am lasat la racit .Frisca batuta am amestecat-o cu crema rece.
Am asezat forma cu inel in care am copt blatul direct pe suportul pe care am pus tortul si am asezat prima foaie de blat maro ,am insiropat foarte putin ,apoi am pus crema de lamaie ,peste crema de lamaie am pus foaie de blat alb,care se poate face din 2 oua ,2 lg apa,4 lg zahar ,4lg faina,la fel am insiropat foarte putin blatul si apoi peste el am pus un jeleu de zmeura .
Cum am facut jeleul? simplu...am mai avut un borcan de dulceata de zmeura pe care am dat-o prin strecuratoare ca sa ramana samburii ,am mai completat doar cu 2-3 lg de apa si s-a facut exact 250 ml sirop.L-am incalzit putin si am pus in el 5 g de gelatina hidratata cu o lg de apa.
Cand jeleul a inceput sa se inchege ,l-am pus peste blatul alb ,ar fi trebuit un pic mai gros stratul ,dar a mers si asa ,gustul dulce acrisor i-a dat o savoare deosebita tortului.
Peste jeleul de zmeura am pus o crema din budinca de capsune ,ca budinca de zmeura nu am gasit si nici nu stiu daca este.
Crema 2:
350 ml lapte ,un plic budinca de capsuni,5 lg zahar ,150 ml frisca.
-300 ml laptele cu 3 lg de zahar am pus pe foc ,praful de budinca l-am amestecat cu cele 2 lg de zahar si 50 ml lapte si am pus in laptele fierbinte ,am amestecat pana s-a ingrosat ,apoi am dat la rece acoperit cu folie deasupra ca sa nu faca pojghita.
Crema rece se mixeaza bine ,apoi se pune cate o lg de frisca batuta in ea .
Crema asta am pus-o peste jeleu si peste crema am pus capacul din blatul maro,am insiropat putin.
Deasupra am facut o glazura din 200 g ciocolata si 125 ml frisca ,apoi m-am jucat si cu putina ciocolata alba pe margine .
A doua zi am desfacut inelul ,am imbracat marginea in frisca si am pus cosuletul cu ghiocei .


Si o feliuta pentru voi ,dulce acrisoara ,racoroasa si foarte buna ..na ,hai ca l-am prea laudat...ha ..ha.

7 martie 2010

Premii de 8Martie



Iarasi am primit premii frumoase de 8Martie.
Anca http://anca-retetedelicioase.blogspot.com/ mi-a oferit aceste minunate premii care sunt insotite si de o frumoasa poezie .
Te pup draga mea si multumesc mult.

Cine este acea splendoare
Ce te-alinta cu ardoare?
Cine este acea minune
Ce la piept mereu te tine?
Cine este acea fiinta
Ce te-nvata din stiinta?
Cine are acea paloare
Ce te-mbata ca o boare?
Cine are toate cele
Ce te plimba printre stele?
Cine este acea rugare
Ce ti-aduce alintare?
Cine e acea lumina
Ce in noapte ea suspina?
Ce te-alearga, ce te-ndeamna
Si prin ruga ea te cheama?
Cine? Cine?
"Mama "


5 martie 2010

Cadou

Am primit acest minunat buchet de flori de la Ana pe care o pup cu mult drag , mi-a facut o surpriza tare placuta.
Ana draga sa sti ca m-ai emotionat si iti multumesc din suflet pentru acest cadou frumos.

3 martie 2010

Ghiocei

Poftiti la ghioceiiii......
Cum tot e sezonul ghioceilor si mie imi plac nespus de mult , am facut si eu un buchetel ,o sa-l pun pe un tort ,dar pana atunci am zis sa va si arat cum am facut ghiocelul .... ca tot se apropie 8 martie si se mai fac tortulete si poate cineva o sa incerce.
Din pasta de zahar -prima data am facut o bobita alungita dupa cum se vede ,apoi am crestat cu forfecuta in 3 parti pe care le-am alungit un pic...
..se ia o sarmulita si se face o bucla mica la un capat ,apoi se trage prin bobocul de floare si se indoaie sarmulita ...parca e un clopotel ,la varfuri am dat cu putin colorant verde...

...mai departe ,am facut 3 petale pe care le-am taiat un pic la un capat ,le-am ascutit...

Cu capatul ascutit se lipesc de bobocel ....si gata ...ati vazut ce simplu e....am pus apoi bulbul acela mic si verde din capat si o frunzulita .
...si unul cu petalele mai deschise...
...si unul mai boboc...si dupa ce am facut mai multi ,nici nu mai stiu cati ,m-am apucat de cosulet.
Pentru cosulet -am decupat cu gura unui pahar un cerc de 8 cm,ca sa va dati seama cat e de mare cosuletul,am tras cateva linii cu liniarul in forma de romburi ,apoi l-am asezat si sprijinit intre doua pahare..
..dupa ce s-a intarit ,i-am atasat un piciorus si apoi am pus toarta.
Pentru toarta am rasucit doua fire de pasta ,am pus in capete cate o sarmulita si dupa ce s-a intarit am implantat in bucatica de pasta ce se vede in cos.
Bucatica de pasta verde am pus-o in cos ca sa pot implanta ghioceii,nu e musai verde ,dar aveam mai multa colorata asa si am zis ca pun de-aia...trebuie lasata sa se intareasca si apoi implantati cate unul incepand din mijloc.
Cosuletul si toarta le-am pudrat cu putina cacao.
Am atasat o fundita mica pe toarta...am mai pus si cateva frunzulite in cos...

...si mi s-a parut totusi ca e prea alba toarta ,asa ca am dat cu pensula si cu putin colorant maro...acuma pot spune ca e gata.
Asta e cosuletul meu de ghiocei si cu drag vi-l daruiesc tuturor vizitatorilor acestui blog in semn de primavara si va doresc o primavara frumoasa care sa va umple sufletul de bucurie si de iubire.