31 mai 2010

Tort cadou

Tortul ce l-am facut pentru sora mea ,abia acum i-a venit randul sa-l postez dar sunt suparata ca am pierdut din poze ..nu stiu ce am facut.
Am facut doua blaturi in forma de 25/25 cm .

Blat cu cacao din 5 oua ,5 lg apa ,10 lg zahar, 10lg faina.
Blat cu caramel din 5 oua ,5 lg apa ,3 lg budinca de caramel ,7 lg faina.
Se procedeaza la blaturi ca aici.
Dupa ce s-au racit le-am taiat fiecare in 3 foi.
O foaie alba si una maro au ramas intregi...
Celelalte foi le-am taiat asa dupa cum se vede ...si le-am intercalat maro cu alb ,un fel de sah,din pacate aici nu mai am pozele sa va arat...eu mi-am facut din carton o banda de 2 cm si m-am ajutat de ea ca sa iasa fasiile la aceeasi dimensiune. ..si daca nu mai am pozele ,am desenat ca sa va dati seama cum e taiat ,nu se taie benzi dintr-un capat in altul ,se incepe din marginea blatului si se merge roata...in forma de cerc ,apoi se intercaleaza alb cu maro(cel hasurat e maro) ,se insiropeaza ,se pune crema ,apoi deasupra se pune iar blat... dar unde e alb vine pus maro si unde e maro vine pus alb....sper sa se inteleaga. Pentru crema am folosit o combinatie lamaie,ciocolata si capsuni.
Crema de ciocolata:
3 oua intregi amestecate pe abur cu 6 lg de zahar ,cand s-a ingrosat am pus 2 ciocolate bucatele si am amestecat pana s-a topit .
Rece am amestecat cu 325 ml frisca batuta.

Crema lamaie:
3 oua ,6 lg de zahar si zeama de la o lamaie ,se pun pe anbur pana se ingroase.
Rece am amestecat cu 325 ml frisca batuta.

Pentru crema de capsuni am folosit 2oo ml frisca batuta si amestecat cu 4 lg dulceata de capsuni.

Pe platou am pus o foaie de blat alba insiropata(toate foile le-am insiropat cu sirop de zahar ars) ,apoi crema de lamaie ,foaie de blat intercalata si crema de ciocolata ,foaie de blat intercalata si crema cu capsuni ,foaie de blat intercalata si crema de ciocolata ,foaie de blat intercalata si crema de lamaie si am inchis cu foaia de blat maro.A iesit un tort inalt de 10 cm .
Am dat tortul la frigider cateva ore .

L-am imbracat intr-un strat de unt si apoi am intins foaia de pasta de zahar pe acest silicon cu imprimeuri si am pus peste tort.
..si l-am ornat in forma de cadou.


Aici deja era dat gata jumatate din el...
...si o feliuta in raza soarelui.

27 mai 2010

Premii

Am primit foarte multe premii virtuale si sunt tare incantata de ele ,imi cer scuze la prietenele mele care mi le-au oferit de ceva vreme si doar acum am reusit sa le iau,sper sa nu uit pe cineva .
Multumesc mult de tot,va imbratisez si cu mare drag le ofer si eu mai departe tuturor.


Gulas
mi-a oferit aceste doua premii,va multumesc tare mult si sunt foarte onorata sa ma numar printre primele premiate de catre voi.




De la Geta cu multumiri...



Anca te pup draga mea si multumesc mult




Draga mea Pansy mi-a oferit si un buchet de liliac alb superb ,te pup cu drag.





Multumesc Vicky draga ,te pup.






25 mai 2010

Tort cu nuca

Am facut acest tort tot pentru Karina pentru ca-i place tare mult nuca,reteta o am de la o prietena draga.
Vreau sa spun ca eu m-am indragostit de acest tort,e asa de finut si se topeste in gura ,daca va place nuca e un tort ideal si se face destul de usor.

Pentru foile de nuca:
200 g nuci prajite si zdrobite cu sucitorul,
300 g zahar ,
2 linguri rase de miere,
1 ou ,
4 linguri lapte,
1lingura rasa bicarbonat(stins sau asa cum e)
200 g faina.
Se pun toate intr-un bol si se framanta un aluat care e putin lipicios.
Pe o folie se presara putina faina,se pune aluatul si se da la rece cateva ore.Se poate face si seara si se lasa la frigider pana a doua zi.
Dupa ce e scos de la frigider ,se imparte aluatul in 4 bucati.
Am taiat o hartie de copt la marimea de 24 cm diametru ,am presarat faina si am pus o bucatica din aluat ,restul le-am pus iarasi la rece ...se lucreaza mai usor,
am intins foaia de aluat cu sucitorul, foarte subtire pana in marginea hartiei de copt..se mai presara faina peste aluat ca sa nu se lipeasca de sucitor,am pus foaia asa pe dosul unei tavi si am dat la cuptor 15 minute,foaia de aluat se face maro,se scoate si cand e rece se intareste ca un biscuit.Asa am copt toate cele 4 foi.
Crema
500 ml frisca ,
300g zahar,
200 g nuci prajite si macinate,
esenta de rom.
Aici specific ...frisca ce o folosesc eu e deja destul de dulce si am folosit doar 150 g zahar.
Se bate frisca impreuna cu zaharul pana se intareste ,se adauga nuca macinata si esenta de rom dupa gust.
Se amesteca bine, crema se imparte si se pune intre foi si deasupra tortului.
Pentru a orna tortul pe margine ,am mai folosit 150 ml frisca si putina esenta de rom.
Cu cativa samburi de nuca caramelizati am ornat tortul .
Eu l-am facut seara si pana dimineata foile s-au inmuiat de la crema .

E un deliciu.

19 mai 2010

Tortul pentru Karina

Tortul ce l-am facut Karinei pentru 19 ani.
La cererea sarbatoritei mele ,am facut crema cu capsuni si crema vanilie.
Blat :
5 oua ,5 lg apa ,10 lg zahar si 10 lg faina.
Se procedeaza ca la blatul de tort de aici .
Am copt compozitia in forma de 25 cm/25cm ,apoi rece am taiat blatul in 3 foi.
Crema vanilie:
200 g ciocolata alba,
3 galbenusuri,
un albus,
150 g zahar,
400 ml frisca,
12 g gelatina,
esenta de vanilie.
Gelatina se hidrateaza in 4-5 lg de apa calda.
Galbenusurile le-am pus impreuna cu zaharul si cu 4 lg de lapte si 2 lg esenta vanilie pe baie de aburi si am amestecat pana s-a facut ca o smantana ,apoi le-am lasat la rece .
Albusul se bate spuma ,frisca se bate dar nu tare si se amesteca impreuna cu albusul ,se pune si crema de galbenuse ,ciocolata topita si ultima data gelatina ,se mai adauga esenta de vanilie dupa gust.
Am pus o foaie de blat in forma in care l-am copt,am insiropat cu apa ,zahar si esenta de vanilie,apoi am pus crema peste el si a doua foaie de blat.
Peste acest blat pe care nu l-am mai insiropat, am pus 200g ciocolata topita pe abur cu 70 ml frisca ,am intins asa calda ca o glazura deasupra foii.
Crema de capsuni:
2 oua intregi,
4 lg zahar,
450 g capsuni+3 lg zahar
400 ml frisca,
12 g gelatina.
Ouale cu zaharul le-am pus pe baie de abur si am amestecat pana s-au ingrosat si apoi am lasat la rece.
350 g capsuni i-am facut pireu prin blender si am amestecat cu zaharul pe foc pana s-a topit zaharul ,am lasat la racit.
Frisca batuta dar nu foarte tare ,am amestecat cu crema de oua ,cu pireul de capsuni ,apoi am pus gelatina hidratata in cateva lg de apa calda .
Restul de 100 g capsuni ,i-am taiat bucatele si am amestecat prin crema.

Toata compozitia am pus-o peste foaia cu ciocolata.Deasupra am pus a treia foaie ,am insiropat,am invelit tortul in folie si am dat la rece.
A doua zi am intors tortul pe platou ,l-am imbracat intr-un strat subtire de unt si ca sa iasa decorul cum am vrut eu ,am taiat un colt din el ,un patratel.
L-am imbracat in pasta de zahar .
Tot ce se vede albastru este de fapt un mov foarte frumos pe care l-am obtinut din pasta de lapte praf si colorant gel mov.Ori nu e bun aparatul foto ca e mai vechi ,ori nu stiu eu sa setez culorile ,dar mi-e tare ciuda ca nu a iesit culoarea mov asa cum era in realitate,asa am patit si la tortul cadou al surorii mele ,in realitate e mult mai frumos cu culoarea mov.

Inimioara e decupata din pasta de zahar si i-am infipt o scobitoare ca sa o pot implanta in tort.
Litera K a fost ideea Karinei,in litera am bagat o sarmulita pe care fac flori si in capat am facut o bucla mica ,am bagat prin bucla un fir argintiu cu care se leaga globurile si am legat de inimioara.
..o poza din lateral,
..si din spate
..si feliuta pentru voi ,e deliciosa .