23 august 2010

Tort Sylvia


Revin cu reteta tortului,am fost plecata in weekend si nu am avut timp sa o postez sambata .
Va multumesc in numele Sylviei pentru urari.

Pentru blat :
4 oua,
125 g zahar
150 g unt
75 g ciocolata,
175 g faina,
1 lg cacao,
1 lingurita rasa bicarbonat,
2 lg nuca macinata,
1 pliculet vanilie.
Se freaca untul cu vanilia si cu jumatate din cantitatea de zahar,se adauga galbenusurile si se amesteca dupa fiecare,pe rand se pune cacao dizolvata intr-o lg de apa calda,nuca ,faina amestecata cu bicarbonatul si apoi albusurile batute spuma cu restul de zahar.Se amesteca usor pana se incorporeaza albusul apoi se pune ciocolata topita.
Am uns o forma rotunda cu diam de 24 cm si am pus compozitia ,am dat la cuptor in jur de 30 minute.Blatul rece l-am taiat in 3 foi subtiri.
Am pus inelul de la forma de tort direct pe platoul pe care ramane tortul ,am pus prima foaie si am insiropat cu sirop de zahar ars.Siropul cred ca stiti cum se face ,se caramelizeaza cateva lg de zahar si se stinge cu apa ,se poate pune si esenta de rom .
Am facut un inel din carton imbracat in folie ,mai mic decat forma tortului cu 2 cm si l-am asezat peste foaia de blat ,in mijloc...practic aici am cladit un tortulet micut in mijlocul tortului ce l-am vrut initial.
Am facut un jeleu din 250 ml sirop de zmeura cu un plic de gelatina (10 g)tort gelee.
Se amesteca praful de gelatina cu siropul ,se pune pe foc si fierbe 1 minut ...

apoi cu lg l-am pus in cercul meu.
Peste jeleu am pus crema de vanilie cu ciocolata alba.
2 oua,4 lg zahar ,150 g ciocolata alba,400 ml frisca,esenta de vanilie,2lg zeama de lamaie ,bucati de piersica,10 g gelatina.
Ouale si zaharul se pun pe baie de abur ,cand incepe sa se ingroase se adauga ciocolata bucatele. Cand ciocolata e topita se da deoparte si se lasa la racit.
Frisca se bate nu foarte tare ,se adauga crema de oua si se amesteca ,apoi gelatina dizolvata in 3-4 lg de apa,pentru a nu face cocoloase gelatina ,se ia din crema doua lg si se amesteca cu gelatina si apoi cu toata compozitia.Pentru gust am mai pus vanilie si zeama de lamaie.
Jumatate din crema am pus peste jeleu ,am adaugat jumatati de piersica din compot ,apoi am pus restul de crema ,am inchis cu capac din a doua foaie de blat ,la care i-am decupat din margini ca sa fie la marimea corespunzatoare.Se da la rece o jumatate de ora pana se intareste crema.
Peste foaia de blat am intins 70 g ciocolata topita cu 30 ml frisca...ca si o glazura.
Am dat inelul de carton deoparte si am pus apoi o crema cu ciocolata.
300 g ciocolata ,eu am pus jumatate neagra si jumatate cu lapte si 150 ml frisca se topesc impreuna ,se da deoparte si se adauga 10 g gelatina dizolvata in 3-4 lg de apa .

In 400 ml frisca batuta nu foarte tare ,se adauga ciocolata si se amesteca .
Crema se pune de jur imprejurul tortuletului si un strat deasupa.
Se pune foaia de blat ,se insiropeaza ,apoi se acopera cu o folie alimentara si sta la rece pana se intareste crema.
Aici e sos din forma ,

Uns cu unt ...
si imbracat in pasta de zahar si ornat dupa preferinta.

Si feliuta ,care va asigur ca e delicioasa.

21 august 2010

La multi ani ,Sylvia!


La multi ani ,multa sanatate si Dumnezeu sa te binecuvanteze.
Sa ai o zi speciala alaturi de familie si de cei dragi.

Tortul e facut din suflet pentru tine ,din pacate suntem prea departe ca sa ti-l dau personal ,dar cu gandul suntem alaturi de tine si te imbratisem cu mult drag .

O sa vin si cu reteta tortului ,dar doar luni .






18 august 2010

Cosulet cu flori

Cosuletul si floricelele sunt din pasta de lapte praf ,un mic cadou pentru Alexandra ,fata surorii mele care prefera pasta de lapte praf in locul celei de zahar.

Se poate face la fel de bine si din pasta de zahar.
Pe un pahar intors cu gura in jos ,am pus o folie de celofan ,apoi am taiat o fasie lata din pasta cam de 5 cm si am pus in jurul paharului ,am pus un capac deasupra si am apasat cu o lingurita ca sa se lipeasca,se lasa sa se intareasca ,eu am lasat 30 min. pentru ca am avut foarte putin timp la dispozitie ...as fi putut face cosuletul mult mai frumos daca nu ma grabeam ,dar am reusit sa fac si poze ,poate cineva doreste sa faca cosuletul ca sa-l dea cadou ,sau merge chiar pus pe tort...se poate face mai mare sau mai mic.
In bucata de pasta ce am folosit-o pentru forma cosuletului,am pus putina cacao ...
apoi am intors paharul si am pus betisoare peste tot ,asa cum se vede cu putina distanta intre ele si lipite cu putin sirop de zahar.
Pe marginea de sus ,alte betisoare indoite de jur imprejur ....cred ca pozele vorbesc singure si nu mai e nevoie de explicatii amanuntite.
Se pune randul al doilea ...
....si asa pana jos, cate intra.
Am scos si paharul pentru ca era deja destul de tare cosuletul.
In el am pus o bucatica de poliestiren invelit in folie ,apoi am implantat flori .
Cateva bilute in partea de jos pentru a face terminatie cosuletului,o fundita si cativa fluturasi si gata ...se poate face mult mai bogat si cu diferite flori.




16 august 2010

Premii

Am primit premii frumoase si imi cer scuze fetelor ca nu am reusit sa le iau pana azi ,dar in urma cu cateva zile am contactat un virus de toata frumusetea care mi-a inchis calculatorul pe loc si nici vorba sa-l mai pot deschide ...vinovata am fost eu ca din greseala am apasat linkul in loc sa-l inchid,mi-am dat seama ce-am facut dar era prea tarziu,a fost ceva neasteptat ,mi-am deschis mess-ul si a fost ceva ...ca si cum eu vorbeam cu mine insumi...ca si cum eu mi-am trimis singura mesaj....ce tampenie si cu virusii astia ,oare ce satisfactie au cei care fac asa ceva?Noroc ca prietenul nostru care e specialist in calculatoare ,a venit si mi-a salvat de pe hard disk tot ce aveam in calculator si l-a facut tot de la inceput,eram tare necajita la gandul ca as putea pierde pozele ,retetele si tot ce am salvat...oricum am mai pierdut foarte multe linkuri puse ca semne de carte....nu le am eu foarte bine cu calculatorul dar ma descurc atat cat am nevoie si tare mi ciuda pe tampitii care trimit asa ceva.Cu ocazia asta am scapat si de fereastra enervanta cu reclama de filme gratis...

Acum tin sa multumesc Getei pentru ca mi-a oferit acest premiu deosebit


si multumesc la draga mea Pansy care e o draguta intotdeauna .




Multumesc dragele mele si cu mult drag le ofer si eu mai departe tuturor care ma vizitati.

9 august 2010

Tort dobos


Dobosul e o reteta atat de cunoscuta de toata lumea ,multi se ingrozesc la gandul de a coace multe foi ,nu l-am facut nici eu de multa vreme si rasfoind intr-o zi pe blogul Cafe chocolada am dat de tort si am zis gata o sa-l fac ,nu e complicat deloc si cu putina rabdare iasa un delicios dobos .

Pentru foi : 6 oua ,6 lg zahar ,7 lg faina
Se separa ouale .Albusurile se bat bine de tot,se vede cum stau varfurile ridicate si daca intorci castronul nu se rastoarna albusul ,se pune pe rand cate o lingura plina cu zahar batand bine dupa fiecare.Dupa ce se incorporeaza tot zaharul ,se pun galbenusurile ,se amesteca ,apoi faina cernuta.
Cand adaug faina ,las mixerul deoparte si amestec usor cu lingura de lemn de jos in sus pana se incorporeaza toata.
Ca sa-mi fie mai usor si sa iasa foile toate la fel de subtiri ,am folosit fundul rotund de la forma de tort detasabila ,am doua la fel cu diam. de 26 cm.Am pus un cerc din hartie de copt,am pus cate doua lg din compozitie si am intins exact pana in marginea formei ,forma are putin marginea ridicata ...
..aici se vede mai bine si va dati seama.
Am dat la cuptor timp de 10 minute fiecare foaie ,in timp ce se cocea una ,eu intindeam pe cealalta si au mers destul de repede cele 6 foi.
Uitati ce frumos au iesit ,am desprins usor hartia de copt
si ... imi vedeti degetele prin foaie ,au iesit subtiri asa cum trebuie.
Crema :
normal trebuie prima data facuta crema ,asa am facut si eu ,dar am pus intai pozele cu foile si am lasat asa.
4 oua ,200 gr zahar,150 g ciocolata ,250 gr unt sau margarina.
Ouale intregi se amesteca cu zaharul cateva minute ,apoi se pun pe baie de abur si se amesteca pana incepe sa se ingroase.Se pune ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste .
Se ia deoparte si se lasa pana se raceste,am mai amestecat din cand in cand.
Untul sau margarina,eu am folosit margarina rama,lasata la temperatura camerei ca sa fie destul de moale , se amesteca cu crema....eu am mai adaugat si o lg de cacao in compozitie ca sa fie mai inchisa la culoare .
O foaie de blat se lasa deoparte si restul se umplu cu crema .Se imparte crema in 6.
Se fac 4 umpluturi ,iar din cele doua se unge tortul deasupra si pe lateral .Se mai pun si cateva moturi pe care se sprijina fiecare felie cu caramel.
Foaia de blat ramasa se pune pe o tava si se imparte in cate bucati puteti,apoi se pune peste ea un caramel facut din :200g zahar ,2 lg unt si 2 lg zeama de lamaie.
Zaharul se pune in cratita si se caramelizeaza usor ,se adauga untul si zeama de lamaie si se amesteca pana se topeste caramelul ,se toarna peste foi si se lasa sa se raceasca.
Cu un cutit trecut prin apa fierbinte se despart fasiile cu caramel si se pun deasupra pe tort.

E foarte bun va spun cu siguranta.