31 ianuarie 2011

Tort " puma"

Uneori esti curios sa testezi ceva nou ,sa vezi daca esti in stare sa faci ceva mai diferit de ce ai facut si in acest sfarsit de saptamana am acceptat provocarea de a face acest tort cu adidas puma ....la final chiar am fost incantata de cum a iesit si sper ca si sarbatoritului sa-i fi placut .
Gheata e din blat cacao si crema ganache de ciocolata ,iar cutia e tortul cu mousse de ciocolata si piersica .
La multi ani, Dan!




....si pentru ca astazi e si ziua doamnei care a comandat tortul o sa-i transmit un sincer
LA MULTI ANI ,sanatate multa si numai bucurii.
La multi ani ,Rodica!


27 ianuarie 2011

Chec cu stafide si nuca

Ieri am vrut ceva dulce asa ca am facut repede un chec,mie imi place sa manac feliuta cu iaurt, sotul cu lapte...
4 oua,100 g unt ,220 g zahar pudra,200 g faina,50 ml lapte,100 g nuca macinata, 100 g stafide,coaja si zeama de la o lamaie ,1 praf de copt.

Se spumeaza bine cu mixerul untul si zaharul ,se pun galbenusurile,laptele si lamaia si se amesteca bine.
In compozitie se amesteca jumatate din faina impreuna cu praful de copt.Albusurile batute spuma se incorporeaza si ele ,apoi restul de faina ,nuca si stafidele.
Compozitia se pune in tavita de chec sau in forma rotunda unsa si presarata cu faina.Se da la cuptor cam 40 de minute.

L-am pudrat deasupra cu zahar pudra vanilat.

19 ianuarie 2011

Eclere


Eclerele le-am ales pentru a 10-a reteta din Top cele mai bune retete de prajituri
o veti gasi si in lumea magica a prajiturilor de pe Prajituria.ro
Pentru aluat am folosit de data asta margarina Rama
150 g margarina Rama,
130 ml apa,
200g faina,
5 oua.
Se pune margarina intr-o cratita pe foc, la foc mic ,cand e topita se adauga apa si la primul clocot se pune toata faina ,
Se trage deoparte si se amesteca bine.
In aluatul caldut se adauga cate un ou intreg si se amesteca bine dupa fiecare.
Compozitia trebuie sa arate asa ,nici sa curga dar nici foarte tare.
In tava pe hartie de copt am trasat si betisoare si chouri.
Se da tava la cuptor la pana se auresc foarte bine,nu trebuie deschisa usa cuptorului ca altfel se lasa,le-am tinut mai bine de 30 de minute.
Cand sunt gata ,se formeaza deasupra o crusta aurie si cel mai bine ar fi scoase pe un gratar ,
La crema am folosit asa :
400 ml lapte,
o budinca de vanilie,
5 lg zahar,
1lg faina ,
vanilie
250 g margarina Rama .
Din lapte se opreste un pahar ,restul se pune in cratita pe foc impreuna cu 3 lg de zahar si vanilia.
Budinca se amesteca cu restul de zahar ,cu faina si cu laptele din pahar,
cand cel de pe foc incepe sa fiarba ,se pune budinca si se amesteca pana se ingroase.
Se lasa la racit .
Margarina Rama se spumeaza si se amesteca cu crema de budinca .
Eu am mai adaugat in crema si doua linguri pline cu frisca batuta spuma tare.
Se taie capacelul de la coji si se umplu cu crema ,
deasupra am mai pus si un strat generos de frisca si am inchis cu capacelele.
Deasupra se pudreaza sau se pune glazura dupa preferinta.

..si unul mai de aproape...sunt tare bune.



17 ianuarie 2011

Tortul pentru mama


In 14 ianuarie a fost ziua mamei mele ,ieri ne-am strans acasa cu totii si i-am dus si acest tort de care a fost tare incantata.De cativa ani i-am facut doar torturi cu flori ,anul acesta am vrut altceva ,am vrut un tort mai deosebit ....ea zice ca la 66 de ani e batrana ,noi zicem ca e tanara si frumoasa ,acuma pe bune ...nu avem noi dreptate?

Initiala de pe capac e de la Nela.



Blatul de tort si crema cu fructe sunt cele de la tortul de revelion ,la blat am facut o portie si jumatate pentru ca tortul a avut dim.de 26/30 ,crema a fost suficienta doar o portie.

Crema de ciocolata a fost cea de la tortul ce l-am facut de ziua ei de anul trecut

...si feliuta.

Sa va zic cate ceva despre cum am facut cutia de pe tort.
Din pasta de zahar am decupat o inimioara care e baza cutiei,am implantat jumatati de scobitori, asta e si inaltimea cutiei ..jumatate de scobitoare,fara capacul ce l-am pus deasupra.
Pentru capac am decupat exact aceeasi marime de inimioara si apoi i-am decupat mijlocul .Am lasat sa se usuce pana a doua zi.
La inimioara de la baza am pus printre scobitori fasii din pasta pe care le-am apasat usor cu degetul ca sa se onduleze putin ,am scos scobitorile din fata si le-am inlocuit cu betisoare din pasta pe care le-am lipit cu ciocolata alba.Scobitorile din interior le-am lasat ca sa se sprijine capacul pe ele...oricum nu se vad.
In cutie am pus o bucatica de blat,

am asezat o foaie de pasta si am incercat sa maschez cat de cat si scobitorile,apoi am asezat primele bomboane.
Am acoperit cu capacul pe care l-am lipit in unele locuri tot cu ciocolata si am asezat cutia pe tortul imbracat in pasta.Acolo am inceput sa o mai bibilesc ,am facut pe margine si deasupra pe capac punctulete din royal(royal e spuma de albus batuta cu zahar si cu zeama de lamaie),am completat cu restul de bomboane si am facut esarfa ,
bomboanele sunt rafaello facute de mine din cate 100 g lapte praf ,100 g unt si 100 g zahar pudra,unele le-am dat prin cocos
si unele prin ciocolata.
Cu emotii ca nu stiam daca o sa stea sus fara sa fie implantat cu scobitori ,am lipit cu ciocolata alba capacul cutiei ce sta ridicat,acesta a schimbat total aspectul tortului ...si zic eu ca a fost o reusita.

11 ianuarie 2011

Tort Kiss

Sunt tare incantata de acest tort,am transformat o prajitura intr-un tort pe gustul meu,dupa ce cititi reteta sunt sigura ca multi o cunoasteti dar poate fi sub alta denumire ,e o reteta veche .. sincera sa fiu si spre rusinea mea nu am mai facuto de multi ani pentru ca tot timpul vrem sa facem ceva nou ,uitam uneori de prajiturile din caietul vechi...am facut aceasta prajitura la Craciun si timp de poze nu am avut ,asa ca de Boboteaza am refacuto sub forma de tort si modificata putin .

Pentru foi avem nevoie de:
6 galbenusuri,
150 g zahar,
5 linguri ulei,
3 linguri rase cacao,
1 lingurita praf de copt,
170 g faina .

Se freaca galbenusurile bine de tot cu zaharul,pana se spumeaza (eu am pus zahar brun),
se adauga uleiul cate o lingura si se incorporeaza,cacaua si faina cernuta cu praful de copt.Se framanta un aluat care nu trebuie sa fie foarte tare ,dar nici sa nu se lipeasca ,daca chiar se lipeste mai adaugati o lg de faina.
Aluatul se imparte in 3 bucati,
pe dosul unei forme rotunde (cratita )cu diam de 24 cm ,unsa cu ulei si presarata cu faina ,se intinde prima foaie ajutand usor cu cate putina faina presarata .
Se da la cuptor 10 minute la foc mic...asa se procedeaza si cu celelalte doua foi.


Blat:
6 albusuri,
1 lingura apa,
150 g zahar,
4 linguri mac,
3 linguri pline faina.

Albusul cu apa se bat foarte bine pana se face spuma tare ,se incorporeaza zaharul batand in continuare ,apoi cu lingura se amesteca usor faina si macul,cui nu-i place macul poate adauga nuca.
Se pune in cratita sau forma rotunda cu acelasi diam. ca la foi si se da la cuptor in jur de 30 minute ,se face proba cu scobitoarea.
Blatul rece se taie in doua,daca are putina margine ridicata o indreptati usor.

Pentru crema:
1 budinca cu gust de vanilie,
5 linguri zahar,
350 ml lapte,
100 g ciocolata alba,
150 g margarina Rama,
250 ml frisca.

300 ml din lapte se pun intr-o cratita pe foc cu jumatate din zahar,budinca cu cealalta jumatate de zahar se amesteca cu laptele ramas si cand cel de pe foc incepe sa fiarba se pune budinca si se amesteca cu lg de lemn pana se ingroase.Se adauga acolo in budinca pe foc ciocolata rupta bucatele,margarina Rama
si se amesteca pana se incorporeaza.
Ar fi bine daca aveti cratita cu fund dublu ca sa nu cumva sa se prinda ,daca nu ..puneti cratita cu fundul intr-o alta cu apa care fierbe.
Se ia de pe foc ,se acopera cu folie alimentara ca sa nu faca pojghita si se lasa pana se raceste bine.
Frisca se bate bine ca sa fie cat de groasa(folosesc frisca vegetala gen hulala ,viva..)
crema cu budinca se mixeaza putin si apoi se incorporeaza in frisca .
Se bate cu mixerul si devine o crema spumoasa si densa .
Am impartit crema in doua ,intr-o parte am pus putina esenta de vanilie
si in cealalta am pus ness.....2 lingurite cu ness,1 lingurita de cacao frecate cu putina apa calda cat sa se desfaca si apoi am amestecat in crema....cui nu-i place aroma de cafea poate lasa crema toata de vanilie sau poate adauga doar cacao.
Am cladit tortul...blat cu mac ,jumatate din crema cu ness,apoi foile maro cu crema alba intre ele, peste ultima foaie am pus restul de crema cu ness si am inchis cu blatul de mac.
Blatul pana se raceste se mai trage putin ,adica se mai micsoreaza un pic fata de foi,puneti foile una peste alta si un blat deasupra si le indreptati marginile usor cu un cutit ca sa fie egale cu blatul ....o sa arate mai bine.
Se inveleste si se lasa 1-2 ore la rece.
Se orneaza dupa preferinta .
Foile se inmoaie si se topesc in gura ,e foarte bun si chiar mi-as dori sa-l incercati ...eu am incercat sa explic cat mai bine ca sa se inteleaga,primesc mesaje ca nu iasa un blat ,o crema sau foile unei prajituri ,sincer imi pare rau , eu pun pe blog doar retete probate de mine altfel nu mi-as pierde timpul si cu poze .Imi cer scuze daca jignesc pe cineva ,dar eu zic ca si experienta isi spune cuvantul in reusita.
Pentru prajitura cum o am scrisa in caiet se face asa:se coc foile pe tava dreptunghiulara,crema se face doar cu budinca in care se adauga vanilie(fara ciocolata si margarina) si apoi rece se amesteca cu un pachet de margarina Rama ,se pune crema intre foi si deasupra se pune albusul batut spuma pe abur cu 200 g zahar.

Va ofer o feliuta cu drag...