27 ianuarie 2013

Majorat Marius


Marius este baiatul finilor nostri si vineri a implinit 18 ani,ii dorim LA MULTI ANI ,o viata frumoasa fara griji si cu multe impliniri.
  La o varsta  asa frumoasa am vrut sa-i fac un tort mai deosebit....am gasit pe internet un tort care, de cum  l-am vazut m-am gandit ca i se potriveste,asa ca am incercat sa-l fac cat  mai frumos ,asa pe masura evenimentului.
Mingea e chiar o minge de plastic pe care am imbracat-o in pasta ,iar suportul l-am facut din poliestiren,mi-a dat un pic de lucru dar la final am fost  multumita ...si foarte multumita mai ales cand am vazut ce mult i-a placut sarbatoritului.

interiorul a fost trei ciocolate,a aratat foarte bine si a fost si foarte bun ,





acesta e tortul de pe internet

14 ianuarie 2013

Tort cu nuca si ciocolata

La multi ani ,mama!!
Azi e ziua mamei mele si-i doresc numai sanatate si sa o avem langa noi muuulti ani de-acum inainte.
De cativa ani o surprind cu cate un tort si am vrut ca si anul acesta sa-i fac ceva mai special ,in weekend cand am mers acasa i-am dus si acest tort.


Pentru blat :
6 oua ,6 lg apa,225 g zahar,200 g faina ,3 lg nuci macinate, 2 lg cacao,1 lingurita esenta vanilie ,1/2 lingurita  de scortisoara.
Albusurile se bat spuma tare cu mixerul,impreuna cu apa,se adauga zaharul pe rand batand in continuare,se pun galbenusurile si se amesteca bine cu mixerul ,apoi faina cernuta ,nuca ,cacao ,vanilia si scortisoara ...acestea amestecate usor cu lingura de lemn .Am folosit cadrul la marimea 24/24 cm.
Blatul rece se taie in doua...daca cumva va face un pic de burta ,o taiati ca sa fie cele doua foi egale.

Am folosit la umplutura doua creme ,crema de ciocolata de la dobos ,reteta exact ca aici
 si o  crema cu nuca la care am facut asa :

4 galbenusuri ,200 g zahar ,200 g nuci macinate,un plic zahar vanilat,25 ml conic (se poate pune lapte,rom)1/2 zeama de lamaie,200 ml frisca .
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, vanilia , lamaia si coniacul ,apoi se pun pe baie de abur .
Cand zaharul s-a topit si compozitia se leaga ,se ingroase ,se ia deoparte si se amesteca nuca in compozitie, apoi se lasa pana se raceste.
Frisca se bate tare,se pune nuca si se amesteca 
Am pus prima foaie de blat, am insiropat-o si am pus crema de nuca.
Peste crema de nuca am pus piscoturi.
Din 200 ml apa calduta si 3 plicuri cappuccino am facut un sirop prin care am dat  fiecare piscot ,putin pe o parte si pe cealalta. Sincer eu as fi vrut cafea adevarata ,dar mama nu are voie ..si m-am abtinut sa nu fac crema de cafea langa cea cu nuca ..ar fi mers foarte bine.

Peste piscoturi am intins jumatate din crema de ciocolata,pe care o facusem inaintea celei de nuca si am lasat-o in bucatarie sa fie moale si sa se poata intinde usor.
Am pus un jeleu de piersica  intre crema de ciocolata 
O cutie mare cu compot am dat prin blender ,apoi am masurat 750 ml ..atat am zis ca e suficient la marimea tortului ...restul il beti ca si mine ca e foarte bun. 
Se pune intr-o cratita pe foc impreuna cu 2 lg de zahar si se infierbanta pana se topeste zaharul ,nu trebuie sa fiarba.
15 g gelatina cu 60 ml apa am pus pe abur si cand s-a topit am pus in piersica si am lasat la rece pana am vazut ca incepe sa se ingroase.
Peste crema de ciocolata am pus jeleul si am lasat la rece pana s-a intarit foarte bine
Peste jeleu am intins cealalta jumatate de crema si am pus a doua foaie de blat pe care am insiropato.

Dupa cateva ore se intoarce pe platou si ornati cum va place.
Am vrut ceva simplu si elegant,in realitate era mult mai frumos.



Si  feliuta pentru voi cu cea mai mare placere.
Pentru placuta ..am decupat din pasta o placuta ovala ,am apasat putin cu o forma de floare (forma pt biscuiti)
apoi din royal icing ... albus batut cu zahar si zeama de lamaie ,am dat contur fiecarei petale si cu o pensula moale inmuiata cate putin in apa ,se trage din margine spre mijloc ..pentru frunze nu e nevoie de forma ,se fac usor din mana.
Dupa ce se usuca royalul se coloreaza florile si frunzele.





10 ianuarie 2013

tort cutie



Un tort pentru 25 de ani de casnicie ...la cat mai multi ani fericiti le urez si eu sarbatoritilor.
Cutiuta se si  inchide, am facut-o in ideea ca poate fi pastrata ca si amintire mult timp. 




9 ianuarie 2013

Tort revelion 2013


La multi ani in 2013.
Sa aveti un an bun ,toate relele si grijile sa se fi dus  odata cu anul ce a trecut ...eu ma bucur ca a trecut si sper ca anul acesta sa fie mai bun pentru toti.
Tortul de revelion am vrut sa fie un pic mai vesel si l-am vrut de ciocolata ,asa ca am facut reteta cu 3 ciocolate pe care sunt sigura ca toata lumea deja o stie ,doar ca poate fiecare o face in felul lui.
Blatul e cel de cacao ce il folosesc eu des si e exact reteta de aici,l-am taiat in doua. http://torturilelissei.blogspot.ro/2008/11/blat-de-tort.html
Imi place sa fac blaturile de cacao pentru ca orice crema pui in tort ,blatul o scoate in evidenta ,exista contrast si arata felia bine.
Am folosit cadrul de prajitura la marimea de 24/24 cm....se poate face si in tava dreptunghiulara normala de prajitura.
Pentru crema :
la fiecare crema am pus exact aceeasi cantitate de frisca ,ciocolata si gelatina.
Se pune pe baie de abur sa se topeasca 200 g ciocolata alba impreuna cu 100 ml frisca lichida.
Frisca am folosit gata indulcita .Cand e gata topita ciocolata ,se ia vasul de pe foc.
10 g de gelatina peste care am pus 50 ml apa ,se topesc pe baie de abur apoi asa fierbinte se amesteca in ciocolata topita.
 Separat am batut  400 ml frisca ,apoi am amestecat ciocolata alba topita, in aceasta frisca ,la inceput cu mixerul ,apoi cu lingura de lemn ca sa se incorporeze bine.
In cadrul in care am copt blatul,am pus o foaie de blat ,am insiropat cu cappuccino (exact asa cum il bei,dizolvat in apa fierbinte si am lasat pana s-a racit) apoi am pus crema de ciocolata alba si am intins cu paleta cat de drept am putut.
La fel ca si la crema alba am procedat cu celelalte doua ...ciocolata simpla cu lapte si ciocolata amaruie. 
Dupa ce am pus crema alba ,am lasat la frigider 15 minute ca sa se intareasca si apoi m-am apucat de a doua crema,apoi a treia crema si deasupra cealalta foaie de blat.

Dupa cateva ore se poate intoarce tortul pe platou ,cu un cutit umed se desprinde de pe margine si se intoarce.
L-am imbracat intr-un strat de unt ..200 g unt moale de la temperatura camerei ,am amestecat cu zahar pudra dupa gust si am pus esenta de lamaie,puteti pune orice esenta.
L-am imbracat in pasta de zahar si l-am  ornat.
Placuta din pasta a fost facuta de catre Karina cu o zi inainte. 
Il puteti imbraca in frisca ,sau cu o glazura de ciocolata deasupra ,e bun oricum.

Se taie foarte bine si felia arata foarte frumos daca cutitul e trecut prin apa.