12 mai 2010

Prajitura curcubeu

Bine v-am regasit !Am revenit si vreau sa spun ca mi-a fost dor de voi,sper ca ati avut o saptamana frumoasa.

Mai stiti prajitura ce am facut-o pentru sora mea...abia acum vin si cu reteta ,m-a inspirat prajitura de pe blogul Danezei ,i-am lasat acelasi nume doar ca e total diferita si la blat si la creme .
Pentru blat:
6 oua,
150g zahar,
120g faina,
30g cacao,
50g unt.
Ouale se separa,albusurile se bat spuma tare si se lasa deoparte.
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul ,se adauga cacao , untul topit ,faina si apoi albusurile amestecand usor cu lg de lemn sau o paleta de jos in sus usor pana se incorporeaza .
Se pune compozitia in tava unsa si tapetata cu faina si se da la cuptor 35 minute.
Eu am pus in forma reglabila pentru tort la dimensiunea 20/32.
Dupa ce s-a racit am taiat in 3 fasii pe lungime ,le-am asezat tot in forma in care am copt si intre fasii am pus cate un carton invelit in folie ca si despartitoare .
Din 250 ml apa calduta amestecata cu 2 plicuri capuccino si 1lg zahar am facut un sirop cu care am insiropat fasiile de blat.
Crema:
3 galbenusuri,6 lg zahar,6 lg lapte se pun pe baie de abur si se amesteca pana se ingroase ,apoi se lasa la racit.
3 albusuri se bat spuma cu 3 lg zahar pudra si se lasa deoparte.
600 ml frisca se bate dar sa nu fie tare ,se amesteca cu albusurile si apoi cu crema de galbenus rece.
Crema rezultata se imparte in 3 boluri.
250 g capsuni se piseaza sau se fac pireu prin blender ,se amesteca cu 3 lg zahar si se pun pe foc pana se topeste zaharul si fierbe un minut .Rece se amesteca cu crema dintr-un bol.
In al doilea bol se pun 200 g ciocolata topita .
In al treilea bol se pune 100 g ciocolata alba topita si esenta de vanilie (dupa gust)
25 g gelatina se topeste impreuna cu cateva lg de apa calda si apoi se imparte in mod egal in cele 3 boluri amestecand bine cu mixerul.

Cu un cornet de ornat tort si cu un varf cu deschizatura mare am spritat pe fiecare fasie un rand de crema de cacao si apoi un rand de crema vanilie.
Se poate face cornet si din hartie de copt si se taie la varf 1,5 cm diam si se spriteaza crema.

Intre creme am pus cate o fasiuta de capsuni taiati feliute si apoi dupa ce s-a mai intarit crema cu capsuni ,am pus-o in pos si am trasat un rand deasupra intre cele doua creme.
Am acoperit prajitura si am dat la rece cam o ora.
Glazura :
230 g ciocolata ,150 ml frisca se topesc impreuna pe abur.
Glazura a trebuit sa o las pana mai era doar calduta si apoi cu ajutorul unei linguri am pus-o peste prajitura usor ca sa nu se topeasca din crema.
Deasupra am presarat cateva bombonele .
Am lasat la rece pana dimineata cand am portionat-o cu un cutit trecut prin apa calda.

30 de comentarii:

Miches Alexandra Sorina spunea...

ce bine arata prajitura asta. Am sa o fac si eu :)

maria elena spunea...

Foarte reusita, felicitari!

geta spunea...

si noua ne-a fost dor de tine!minunat mod de ansamblare ...

Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei spunea...

Hallo Lissa!
Am i ntrat la tine pe Blog sa-ti spun ca, prajiturica ta arata f. bine si dupa ingrediente cu siguranta trebuie s afie si f. buna.
Din pacate am pregatit alta prajitura, dar cu siguranta , reteta ta va fii urmatoarea care o voi pune in practica.
Imi place f. mult!
Multumesc f. mult pentru reteta si poze!!!

Iti doresc ca sarbatoarea de astazi, sa-ti aduca tie si familiei tale numai bucurii si fericire!

Cu deosebit respect si prietenie
Laura S.

Lia spunea...

E geniala prajitura asta !
Nu e greu de facut,e aspectuoasa si iese multa.
Am salvat-o !
Multumesc pentru pozele foarte explicite.

Lissa's Cakes spunea...

Alexandra sa o faci ca e foarte buna si se poate face si cu alte combinatii de crema.

Lissa's Cakes spunea...

Maria Elena ,multumesc frumos!

Lissa's Cakes spunea...

Geta te pup !

Lissa's Cakes spunea...

Buna Laura,multumesc frumos,tare mult ma bucura vizita ta.
Sunt sigura ca o sa-ti placa prajitura si ca aspect o sa-ti iasa de nota 10+ ca si toate retetele tale.
Pupici de la mine!

Lissa's Cakes spunea...

Lia ma bucur ca-ti place prajitura,iasa destula si nu e greu de facut.

monika spunea...

Buna,urmaresc acest blog de mult timp,de fapt este singurul pe care il studiez momentan....din lipsa de timp...nu ca celelalte nu ar fi interesante si utile....dar imi place foarte mult felul tau de a explica si a ne impartasi cu rabdare toate bunataturile pe care le vedem aici..Mai mult de jumatate le-am incercat si eu ,mi-au iesit toate cu exceptia "Cabanutei",dar nu ma las pana nu reusesc....Singura mea intrebare este...daca exista ceva vegetal cu care poate fi inlocuita gelatina....am retinerile mele referitor la gelatina....si daca ai cumva idee cu ce se poate inlocui...m-as multumi cu orice dar sa nu fie de porc....Iti multumesc foarte mult ptr tot ceeace faci...monika

ANCA spunea...

lissa ce frumoase au iesit :) suuper!
zici cas piramide :)

sedith spunea...

Arata superb! Cred ca de Rusalii am sa o si incerc!:)

Lissa's Cakes spunea...

Buna Monika ,scuze pt intarzierea cu care raspund.
Eu iti multumesc ca -mi incerci retetele si ca-ti plac,dar cu cabanuta ce s-a intamplat?oricum ma bucura ca ai ambitie si zici ca nu te lasi ..
Stiu ca se foloseste in locul gelatinei animale ,o gelatina din alge marine care se numeste agar -agar.Nu stiu unde se gaseste si daca se gaseste si la noi ,dar e la fel de buna .
Te pup monika si o zi buna sa ai ,te mai astept pe la mine.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Anca!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Edith,poti incerca ,e tare buna si nu e greu de facut ,combinatiile la creme pot fi de orice fel.

sedith spunea...

Nu, eu am sa o fac exact asa, cum ai scris. :) Untul din blat ce rol are? Iese pandispanul mai zemos, mai altfel de la el?
Si inca ceva: alaltaieri ti-am trimis un mail la adresa data mai sus. Nu stiu daca l-ai primit... S-ar putea sa nu, deoarece acum imi aduc aminte ca Lissa nu l-am scris cu L mare, si poate conteaza. Te rog sa-mi spui daca l-ai primit totusi, iar daca nu, ti-l trimit inca odata!
Mersi!:)

monika spunea...

Iti multumesc ptr raspuns,am auzit si eu de acest agar-agar...dar e greu de gasit,pana acum nu am avut succes ,dar pana dau de el o sa folosesc gelatina...
Referitor la "Cabanuta",nu stiu ce s-a intamplat ,dar nu mi s-a intarit crema...iar cand am taiat-o s-a lasat de tot...sotul meu zicea ca arata mai degraba a grajd jajaja dar atat de gustoasa a fost ca am mancat-o cu lingura,tin sa mentionez ca am 3 baieti care nu prea se gandesc sa imi lase si mie ceva...apuc sa gust si eu doar cand le prepar...
Dar tortul ptr Karina arata pur si simplu bestial...am copiat reteta si o sa il fac duminica de ziua bunicii mele,deja am cumparat tot ce imi trebuie si nu mai am rabdare...in fiecare seara intru sa vad ce bunatati ai mai postat si imediat pun in aplicare...esti o adevarata maestra si nu stiu ce m-as face fara tine..iti multumesc din suflet ptr aceasta rabdare formidabila de care dai dovada!Numai bine si multa sanatate tie si familiei tale!!!

Lissa's Cakes spunea...

Edih,nu iasa mai zemos blatul,e pufos parca e mai dens..
am primit mesajul si am raspuns ieri,te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Vai Monika esti draguta ,m-ai facut maestra,multumesc...imi place sa migalesc si sa iasa lucrurile frumoase ,poate cateodata sunt prea ''perfectionista''cum zice sotul meu,poate e si asta un defect...dar uneori e un defect bun.
-la cabanuta crema trebuie sa fie tare,nu stiu ce s-a putut intampla.
Sa-mi zici cum ai reusit tortul care-l faci pt bunica ,trebuie sa iasa bine si e foarte bun;
o zi buna ,te-am pupat!

Ionela spunea...

Lissa, ma stradui sa incerc si eu o prajitura deosebita de-a ta, esti minunata! Pe aceasta daca o incerc cu mandarine sa pun 250 g mandarine curatate? Sa le scot pielita? Sau cu ce alte fructe de sezon as mai putea incerca. Eu sunt in Grecia si acum au aparut mandarinele, dar nu stiu daca e o idee buna cu ele.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos,Ionela....nu stiu cum ar fi cu mandarine,la gust sigur ar fi buna ,dar o sa-ti dea mult de lucru pana le cureti de pielita...de ce nu incerci cu fructe din compot...

Uana spunea...

In primul rand LA MULTI ANI! k suntem chiar la inceput d an. In noapte de revelion am mancat aceasta prajitura si m-a innebunit gustul ei. E delicioasa! Abia astept sa o fac si eu. Multumim pt explicatii si pt poze.

Lissa's Cakes spunea...

La multi ani...ma bucur ca a placut prajitura,e foarte buna si se poate face si in alte combinatii de creme.

camelia v. spunea...

O primavara frumoasa si calda ca tine Lissa ! Am facut prajitura a iesit super buna ,ne-a placut la toti din familie .Multumesc tare mult draga Lissa ca ai rabdare sa explici si pentru incepatoare retetele tale .Te pup.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Camelia.O primavara frumoasa si tie,te pup.

raluka spunea...

ce frisca ati folosit vegetala sau din smantana?

Lissa's Cakes spunea...

frisca vegetala.

Anonim spunea...

buna lissa. sunt felicia si locuiesc in italia. pot spune doar ca de ff mult timp te admir. esti fantastica. doream sa te intreb daca aceasta prajitura ar putea fi facuta cu banane, ccapsunile au trecut de ceva timp si tin mult sa fac ac. prajitura . multumesc f mult

Lissa's Cakes spunea...

buna Felicia ,multumesc mult de aprecieri .Poti face prajitura cu orice fructe si cu orice crema ,e foarte buna.Te pup ,pa..pa.