25 mai 2010

Tort cu nuca

Am facut acest tort tot pentru Karina pentru ca-i place tare mult nuca,reteta o am de la o prietena draga.
Vreau sa spun ca eu m-am indragostit de acest tort,e asa de finut si se topeste in gura ,daca va place nuca e un tort ideal si se face destul de usor.

Pentru foile de nuca:
200 g nuci prajite si zdrobite cu sucitorul,
300 g zahar ,
2 linguri rase de miere,
1 ou ,
4 linguri lapte,
1lingura rasa bicarbonat(stins sau asa cum e)
200 g faina.
Se pun toate intr-un bol si se framanta un aluat care e putin lipicios.
Pe o folie se presara putina faina,se pune aluatul si se da la rece cateva ore.Se poate face si seara si se lasa la frigider pana a doua zi.
Dupa ce e scos de la frigider ,se imparte aluatul in 4 bucati.
Am taiat o hartie de copt la marimea de 24 cm diametru ,am presarat faina si am pus o bucatica din aluat ,restul le-am pus iarasi la rece ...se lucreaza mai usor,
am intins foaia de aluat cu sucitorul, foarte subtire pana in marginea hartiei de copt..se mai presara faina peste aluat ca sa nu se lipeasca de sucitor,am pus foaia asa pe dosul unei tavi si am dat la cuptor 15 minute,foaia de aluat se face maro,se scoate si cand e rece se intareste ca un biscuit.Asa am copt toate cele 4 foi.
Crema
500 ml frisca ,
300g zahar,
200 g nuci prajite si macinate,
esenta de rom.
Aici specific ...frisca ce o folosesc eu e deja destul de dulce si am folosit doar 150 g zahar.
Se bate frisca impreuna cu zaharul pana se intareste ,se adauga nuca macinata si esenta de rom dupa gust.
Se amesteca bine, crema se imparte si se pune intre foi si deasupra tortului.
Pentru a orna tortul pe margine ,am mai folosit 150 ml frisca si putina esenta de rom.
Cu cativa samburi de nuca caramelizati am ornat tortul .
Eu l-am facut seara si pana dimineata foile s-au inmuiat de la crema .

E un deliciu.

39 de comentarii:

Orsi spunea...

Na asta da!!!

CamiWitt spunea...

Lisa, m-am indragostit si eu de tortul tau. De ce? Numai 1 ou, care este specific la aluaturile fragede, pe care si eu le ador si le folosesc foarte des. Nucile sint foarte sanatoase si consumate ca 60g pe zi ajuta corpului la arderea grasimii, dieta<3<3<3. Alunele, ingrasa rau de tot. O saptamina minunata iti ddoresc! in prietenie, Cami

Miches Alexandra Sorina spunea...

foarte bine arata tortul am sa il probez si eu ca imi place mult nuca. O intrebare : in frisca nu ai pus gelatina deloc s-a intarit numai cu nuca?

Maria Miteva-Christou spunea...

Лиза, тортата изглежда страхотно!
Браво! Записвам си рецептата и непременно ще я направя!
Хубав ден!

Petite Foury spunea...

Cand este vorba de nuca, suntem innebuniti! Ne place absolut tot ce-i pe baza de nuca. Lili, iti multumesc pentru reteta, am notat-o si o pun in aplicare cat de curand. Te pup

Elena Liliana Safta spunea...

Doamne Lily numai minunatii faci , ce iese din manutele tale e adevarata opera de arta ...ca sa nu mai spun ca nu ma las pana nu voi incerca si acest tort, si eu ador nucile si stiu ca sunt sanatoase.Te pup cu drag Lily si iti multumesc pentru tot ceea ce invat de la tine , am sa te pomenesc mereu.Te pup cu drag.
Lili

monyka spunea...

...o bunatate rara dupa cum se vede!!! Abia astept sa il incerc si pe asta...si dupa cum ti-am spus, am facut tortul ptr Karina de ziua bunicii,nici nu am cuvinte sa spun cat de incantati au fost invitatii,vreo 20 la numar,sa-i fi vazut cum mai cereau si a doua portie....am facut si poze dar nu am nici cea mai vaga idee cum sa o postez...oricum ideea este ca a iesit super bun ,nu asa aratos ca al tau dar...fantastic la gust..
Am o singura intrebare la tortul acesta cu nuca..atunci cand bati frisca,pui pui zaharul la inceput sau dupa ce se intareste frisca???.mi-e frica sa nu se taie .cum mi s-a mai intamplat o data...multumesc mult ptr toate retetele care le postezi...aproape in fiecare zi verific sa vad ce mai e nou!!! esti tare priceputa..numai bine si succes in tot ceeace faci!

Lissa's Cakes spunea...

Orsi ,ma bucur ca-ti place ,bine-ai venit pe la mine!

Lissa's Cakes spunea...

Cami, o saptamana frumoasa iti doresc si eu,uite ca nu stiam ca nucile ajuta la slabit...te pupacesc cu drag!

Lissa's Cakes spunea...

Alexandra ,nu e nevoie de gelatina in frisca,e ca o crema foarte densa si sta bine...nu mai stiu ce frisca ai tu acolo ,dar poti pune un intaritor daca nu se bate foarte bine.

Lissa's Cakes spunea...

Bine-ai venit pe la mine Maria!

Lissa's Cakes spunea...

Cu siguranta o sa-ti placa Laura.Te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Lili stiu ca o sa-l faci si sunt sigura ca o sa-ti iasa ,te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Monyca ce ma bucur ca v-a placut tortul Karinei..poze doar daca-mi trimiti pe mail ,am adresa pusa pe partea stanga deasupra de poza mea.
La tortul acesta se pune zaharul in frisca lichida si pe urma se bate ,eu folosesc frisca vegetala gen wiphing cream,viva ,hulala...nu mi s-a intamplat sa se taie ,se ingroase f bine .
Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase ,te pup!

Unguroaicele spunea...

Lili, te asteapta un premiu la noi, pe Gulas!:)
Tortul este (si acesta) superb!:)

mirela spunea...

Tortul arata minunat,dar nu ma impac cu nuca,dar cred ca pot sa pun nuca de cocos,sau alune.Am sa incerc.O zi frumoasa.

ANCA spunea...

wow ce minunat !sigur o sa-l fac intr-o zi :) mam indragostit de el:)

Lissa's Cakes spunea...

Mirela cred ca o sa fie la fel de bun si cu alune...poti combina ,pui nuca de cocos in crema..cu siguranta o sa fie bun.

Lissa's Cakes spunea...

Anca o sa-ti placa cu siguranta daca iti place nuca,te pup!

Elena Liliana Safta spunea...

Scumpa mea Lily , am facut si eu acest Tort cu nuca care e de o finete extraordinara , ne-a placut tare mult cu o mica observatie ...pentru noi a fost putin dulce insa acum imi dau seama de ce noua ni s-a parut atat de dulce , eu nu am mai avut nuci si pt crema de frisca si am batut doar frisca cu zaharul...banuiesc ca nucile ii mai stirpeau din dulceata.Am pus nuci doar in blat si blatul a iesit super super bun ,nu am mai avut nuci si pt crema de frisca si daca m-am apucat sa il fac am continuat asa pt ca era deja tarziu si nu mai era nimic deschis. Te pup cu mult drag si inca odata iti multumesc din inima pt ca invat atatea minunatii de la tine ...fara tine nu as fi facut nici macar acest tort .Esti un inger Lily.Sa ai grija de tine . Noi iti multumim cu totii ...tot familionul de la mic la mare ...si te pupam cu mult drag.

Lissa's Cakes spunea...

Lili tortul e destul de dulce ,dar daca nu ai pus nuci in crema l-ai simtit mai tare si rom ai pus in frisca? romul ii da un gust foarte bun.
Te pup si eu si sa-mi trimiti poze.

Petite Foury spunea...

Lili, am facut tortul si este minunat! Este genul acela de te face sa mananci putin, iar mai stai si mai tragi o raita pe la frigider...doar asa ca sa vezi daca este tot la fel de bun :-) Un singur lucru as schimba (si aici poate este cuptorul meu de vina...) cred ca foile ar merge facute cu zahar pudra...dupa ce le-am umplut, desi a stat o zi in frigi (a rezistat o zi!!!), tot se mai simtea putin (totusi cred ca mi s-au copt mie mai repede si n-a apucat sa se topeasca zaharul). Ce sa mai, E DIVIN cu nuca prajita...si acum oftez dupa el. Multumesc din suflet pentru reteta! Te puuup

Lissa's Cakes spunea...

Laura draga l-ai descris exact asa cum e,iti vine sa tot gusti cate putin.
La mine nu s-a simtit zaharul... dar cred ca merge si cu zahar pudra,ma bucur ca v-a placut ,te pup!

Elena Liliana Safta spunea...

Scumpa mea Lily , uite acum am vazut mesajul tau. Am respectat intocmai cantitatile , am pus si esenta de rom , numai nuci nu am mai avut sa pun in crema de frisca. Il voi reface mai ales ca acum stiu sa folosesc cat de cat frisca si acum sta mai teapana , insa am sa reduc putin cantitatile de zahar. Poate te gasesc pe mes ca nu mai dau de tine deloc si iti voi povesti mai multe.Te pup cu mult mult drag.

KİZHATCE spunea...

merhaba,pastalarınız harika:)sevgiler....

Luminita spunea...

Lisa, daca ai stii de cand caut reteta pentru acest tort... nu am gasit-o pe nicaieri. Mie imi place la nebunie, ador nuca si tot ce contina nuca. Acest tort se face la o cofetarie din orasul meu, se numeste "Albinita", era tortul meu preferat pe vremea cand cumparam torturi de la cofetarie. Ce bine imi pare ca am gasit reteta, cu prima ocazie il fac.

Lissa's Cakes spunea...

Luminita ma bucur ca e reteta ce cautai,imi place si mie tot ce e cu nuca si tortul asta pot spune ca e un deliciu.
Te pup.

Anonim spunea...

Azi l-am facut si eu.Nu mi-a iesit asa aspectuos ca al tau, dar e super bun.

camelia spunea...

Draga Lily ,am facut tortul si este tare bun ,ne-a placut la toti din familie.
Te urmaresc mereu sa vad ce minunatii mai postezi pe sait.Te pup!

Violeta spunea...

Vreau sa iti spun ca tortul tau a facut rafagi in familia mea.Nu este saptamana in care sa nu crearasotul meu sa fac acest tort.Numai zic de soacramea tot timpul ma intreaaba cand fac tort sai trimit si ei.A si un pont pentru cele care nu prea se inteleg cu soacra,va zic eu cu acest tort o veti imbuna 100%.Tortul tau eu un deliciu.

Lili.S spunea...

Buna ziua! Acest tort se poate imbraca si in pasta de zahar? Lili S.

Lissa's Cakes spunea...

Buna Lili,eu zic ca se poate imbraca si in pasta ,dar e foarte dulce el ...imbracat in pasta o sa fie si mai dulce .

Unknown spunea...

Lissa ,vreau sa fac tortuletul in week-end ,doar ca as vrea sa-mi iasa mai micut.Daca injumatatesc ingredientele iese prea mic?Suntem la dieta hipocalorica dar in week-end incercam sa ne facem cat de cat poftele, iar tortuletul asta il visez si noaptea de cand l-am vazut :))

Lissa's Cakes spunea...

o draga mea,eu l-am facut doar asa intreg ,pe jumatate la crema nu ar fi problema dar nu stiu cum ar iesii foile...au un singur ou si nu stiu cum sa-l imparti..ar trebui ceva micut de 12 cm..poti incerca.
Te pup.

Unknown spunea...

da, ai dreptate....pana la urma decat sa nu ne saturam si sa bolim iar de pofta :d, am hotarat sa-l fac intreg.aseara am facut aluatul pt blat si imediat ma apuc sa le coc si sa asamblez tortul.o zi frumnoasa!

Gabriela Tiplea spunea...

La cantitatile date,cam de cate persoane este acest tort?Va multumesc!

Lissa's Cakes spunea...

Gabriela ,depinde cat tai felia de mare,poate ajunge la 15pers.

Gabriela Tiplea spunea...

Multumesc mult,ma gandesc sa-l fac pt ziua puiului meu!:)

Gabriela Tiplea spunea...

L-am facut,a iesit o minunatie,daca as stii cum as pune poza...singura obs ar fi ca la blat cantitatile ar trebui sa fie mai mari...din cantitatile din reteta abea am scos 3 foi subtirele!SUPER GUSTOS,IL RECOMAND,E USOR DE FACUT SI RAPID!De sarbatori il executam din nou!