18 martie 2009

Coronite fragede

Coronitele sunt deosebit de bune , cine le incearca o data ,le reface cu siguranta ...asa am facut si eu .
Reteta am scris-o de la Poca de pe forumul culinar,cu mici modificari.
O sa scriu reteta cum e acolo si cum o fac eu:
3 pahare si jumatate de faina (am pus 500g)
1 cana de lapte caldut(250ml)
jumatate de lingura cu drojdie uscata(1 cubulet-25g)
jumatate pahar ulei(100ml)
1 lingura si jumatate de zahar( am pus mai mult pentru ca nu mi s-au parut suficient de dulci -100g)
jumatate lingurita sare (un varf de cutit)
optional- coaja de portocala ,lamaie sau alte arome.
Din toate ingredientele se framanta bine un aluat si se lasa la dospit 30 minute ,acoperit cu un prosop umed.
Aluatul se imparte in 12 bucati.
Fiecare bucata se intinde cu sucitorul si se unge cu unt sau margarina topita.
Se pot lasa asa simple,sau se poate pune si ceva umplutura ,eu am presarat aici bombonele mici de ciocolata(nu am avut momentan ciocolata ca sa o rad peste), altadata am pus stafide ,sau se poate pune mac ,branza...orice.Se ruleaza si se rasucesc capetele ,fiecare in alt sens ...
....se unesc capetele si se formeaza o coronita. Se pun in tava in care am pus hartie de copt unsa putin cu ulei;
se mai ung deasupra cu putina margarina topita,apoi cu galbenus amestecat cu o lingura de iaurt(eu am pus doar galbenus) si se dau la cuptor cam 30minute ,pana se rumenesc deasupra.
Se pot presara seminte de mac sau susan.
Dupa ce se scot din cuptor ,se ung cu putina miere.



7 comentarii:

Ioana spunea...

Super arata si aluatul pare foarte usor de facut! Dar tot mi-e cam frica sa ma bag la ei!
Dar imi fac curaj si poate ii incerc si eu!
Pupici si o zi faina sa ai!

Lissa spunea...

Ioana ,ce bine ca esti mai bine!
Eu zic sa incerci coronitele ca se fac usor si sunt tare bune si simple si umplute.

bucatar maniac spunea...

arata super si cred ca sunt si bune. Parca simt deja mirosul....

Lissa spunea...

Sunt chiar foarte bune ,cu siguranta daca le incerci o sa fi incantat(a).
Multumesc de vizita!

pansy spunea...

nu pui de loc ou la coronitele tale?cum sunt a doua zi?raman fragede?(avem ceva probleme cu dantura,de asta te intreb)

Lissa's Cakes spunea...

Pansy draga,aluatul e fara ou si sa-ti spun sincer nu au stat niciodata pana a doua zi ,s-au mancat urgent.

Elena Liliana safta spunea...

Draga mea Lily ...scumpa mea ...am facut si aceasta reteta minunata a ta , ce sa mai spun ca a iesit extraordinar de frumos si de gustos , insa nu din prima ...tu deja stii . Prima oara am gresit , am crezut ca daca nu incalzesc laptele si il pun direct de la frigider nu se va intampla nimic , insa m-am inselat ...laptele fiind atat de rece nu a crescut deloc coronita mea ...asa ca ne-am uitat la ele cu regret ca nu le puteam manca deoarece coca era cruda desi statuse suficient in cuptor , se rumenise bine deasupra insa nu crescuse ...Dar nu m-am dat batuta si le-am facut a doua zi si ma bucur ca am incercat si aceasta minunatie pt care iti multumesc din suflet .Te pup cu mult drag.