9 august 2010

Tort dobos


Dobosul e o reteta atat de cunoscuta de toata lumea ,multi se ingrozesc la gandul de a coace multe foi ,nu l-am facut nici eu de multa vreme si rasfoind intr-o zi pe blogul Cafe chocolada am dat de tort si am zis gata o sa-l fac ,nu e complicat deloc si cu putina rabdare iasa un delicios dobos .

Pentru foi : 6 oua ,6 lg zahar ,7 lg faina
Se separa ouale .Albusurile se bat bine de tot,se vede cum stau varfurile ridicate si daca intorci castronul nu se rastoarna albusul ,se pune pe rand cate o lingura plina cu zahar batand bine dupa fiecare.Dupa ce se incorporeaza tot zaharul ,se pun galbenusurile ,se amesteca ,apoi faina cernuta.
Cand adaug faina ,las mixerul deoparte si amestec usor cu lingura de lemn de jos in sus pana se incorporeaza toata.
Ca sa-mi fie mai usor si sa iasa foile toate la fel de subtiri ,am folosit fundul rotund de la forma de tort detasabila ,am doua la fel cu diam. de 26 cm.Am pus un cerc din hartie de copt,am pus cate doua lg din compozitie si am intins exact pana in marginea formei ,forma are putin marginea ridicata ...
..aici se vede mai bine si va dati seama.
Am dat la cuptor timp de 10 minute fiecare foaie ,in timp ce se cocea una ,eu intindeam pe cealalta si au mers destul de repede cele 6 foi.
Uitati ce frumos au iesit ,am desprins usor hartia de copt
si ... imi vedeti degetele prin foaie ,au iesit subtiri asa cum trebuie.
Crema :
normal trebuie prima data facuta crema ,asa am facut si eu ,dar am pus intai pozele cu foile si am lasat asa.
4 oua ,200 gr zahar,150 g ciocolata ,250 gr unt sau margarina.
Ouale intregi se amesteca cu zaharul cateva minute ,apoi se pun pe baie de abur si se amesteca pana incepe sa se ingroase.Se pune ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste .
Se ia deoparte si se lasa pana se raceste,am mai amestecat din cand in cand.
Untul sau margarina,eu am folosit margarina rama,lasata la temperatura camerei ca sa fie destul de moale , se amesteca cu crema....eu am mai adaugat si o lg de cacao in compozitie ca sa fie mai inchisa la culoare .
O foaie de blat se lasa deoparte si restul se umplu cu crema .Se imparte crema in 6.
Se fac 4 umpluturi ,iar din cele doua se unge tortul deasupra si pe lateral .Se mai pun si cateva moturi pe care se sprijina fiecare felie cu caramel.
Foaia de blat ramasa se pune pe o tava si se imparte in cate bucati puteti,apoi se pune peste ea un caramel facut din :200g zahar ,2 lg unt si 2 lg zeama de lamaie.
Zaharul se pune in cratita si se caramelizeaza usor ,se adauga untul si zeama de lamaie si se amesteca pana se topeste caramelul ,se toarna peste foi si se lasa sa se raceasca.
Cu un cutit trecut prin apa fierbinte se despart fasiile cu caramel si se pun deasupra pe tort.

E foarte bun va spun cu siguranta.

45 de comentarii:

Bianca spunea...

Ce bine arata!!! Prezentare de nota 10 si reteta la fel.
Dobosul e prajitura preferata a sotului mei asa ca am sa salvez reteta asta.
O saptamana frumoasa. Te pup

Elena Liliana Safta spunea...

Lily cat de frumos arata ....ce as papa si eu o bucatica cat de mica ...cred ca e nemaipomenit de gustos.Am sa il incerc cu siguranta . Acum sunt putin ocupata ...Gabriela a inceput scoala , Lara gradinita ...insa sambata sper sa le fac acest minunat tortulet . Multumesc din suflet pt toate minunatiile postate.Te pup cu mult mult drag.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Bianca,e foarte bun dobosul si nu e complicat deloc,imi pare rau ca nu am timp sa il fac mai des,te pup si eu.

Lissa's Cakes spunea...

Lili ce te-as fi servit cu o feliuta...dar pacat ca suntem asa departe.Va pup pe toti.

MIMI spunea...

am servit si eu o feliuta mica!

Lissa's Cakes spunea...

Ma bucur Mimi draga ,cu placere .

ariana spunea...

Delicios tortuletul si foarte apetisant,felicitari.
Lissa,am citit de problema pe care o ai cu acel site de filme online,asa imi apare si mie,ba chiar il aveam trecut in lista mea de bloguri preferate,cum ajunsese acolo nu stiu.
Daca gasesti o rezolvare te rog sa-mi spui si mie.
O zi frumoasa.

fely2 spunea...

Super bine arata tortul si foarte pe placul meu.Lili am o intrebare ,te rog spune-mi si mie cum pot obtine retetele de pe blog-ul Cafe chocolada in limba romana am rasfoit si eu putin si mi-au atras atentia cateva retete,dar imi este putin cam greu sa stau sa le traduc.Pupici de la mare!11 august incepe festivalul mangaliei transmis pe tvr2

pansy spunea...

la fel e si rEteta mamei si cam la fel arata ! BRAVO!!!!!!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Ariana!
...exact asa mi s-a intamplat si mie cu acel sit de filme ,era la mine in lista si eu nu stiam sa-l fi pus,l-am dat afara si am scris pe sit-ul respectiv sa-si scoata reclama si daca vrea putem face schimb de linkuri...sigur ca nu mi-a raspuns nimeni si nici mesajele nu mai erau...sincer ma streseaza si ma bate gandul sa-l reclam la google.

Lissa's Cakes spunea...

Fely draga ,multumesc frumos ,mie mi-a tradus Karina reteta ,dar ma folosesc cateodata de http://www.traduno.md/ nu se traduce chiar cum trebuie dar totusi inteleg destul de bine.
Te pup cu drag si te invidiez ca stai la mare.

Lissa's Cakes spunea...

Te pup,Pansy .

geta spunea...

o bunatate,de fapt tot ce-ti trece prin maiini arata delicios...indraznesc sa te astept cu un premiu...poate nu te deranjeaza...

Lacrima spunea...

Ce bunatate! Constat ca amandoua facem blatul la fel. Mi se pare mult mai atragator acesta, decat versiunea clasica de aluat pentru tortul Dobos.

Felicitari si nota 10 ca de obicei draga mea :)

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Geta ,cu placere o sa trec pe la tine dupa premiu.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos Lacrima.Cu foi din aluat nu am incercat,mi se par mai repede de facut astea si sunt mai bune.

Simona spunea...

Draga Lissa, ce bine ca te-ai intors! Abia astept sa vad ce minunatii ne mai gatesti! :)

Anca spunea...

ff frumos si ce -mi place mei dobosul hmmmm

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Simona.Cu gatitul acuma e asa o problema din cauza caldurii ...abia astept sa se mai racoreasca,sper sa nu va dezamagesc ,pupici.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Anca...e tare bun dobosul.

alexxx spunea...

Am o propunere pt tine www.axyy-filme.com in dreapta am acolo o categorie : BLOGURI INTERESANTE
te-ar interesa sa ajungi acolo daca da,da un replay la mesaj sau
Add id messenger happy_dar@yahoo.com

Tudor Elena Cristina.... spunea...

tare mult mi place dobosul!si tare bn arata al tau!mi ar place sa fi fost mai aproape de mine......sa te ajut si eu la minunile pe kre le faci!felicitari!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc de felicitari draga mea, mi-ar fi placut sa fi mai aproape ca sa te pot servi cu o feliuta.Pupici.

Danutza spunea...

Delicios dobosul!

neruca spunea...

Il iubesc!Dar nu pot sa ma bucur indeajuns pentru ca mie mi se taie cremele cu unt.Respect cu sfintenie toti pasii:scot untul din frigider din timp,il bat separat ,las crema care a fost pe foc sa se raceasca si cand le amestec pe amandoua se taie .Va rog ajutati-ma cu un sfat .ce sa fac?

Lissa's Cakes spunea...

Neruca,am observat si eu ca untul nu mai e ca altadata si are si atata apa in el..am patit si eu de mi s-a taiat si folosesc mai mult margarina rama la cub,nu mi se taie crema.. e adevarat ca untul e mai sanatos ...asa se zice ,dar parca ce mai e sanatos azi...

neruca spunea...

Multumesc pentru raspuns,dar iti marturisesc cu sinceritate ca nu pot sa suport margarina.Astazi am descoperit secretul:am pus unt cu grasime de 82% si a iesit fara nicio problema.Succes la prajiturit!

Gabriel Ionescu spunea...

Deci este criminal acest tort...am mancat unul asemanator acum cativa ani si este preferatul meu.

Lissa's Cakes spunea...

Buna Gabriel ,da..este foarte bun dobosul ,e si preferatul sotului.

Anonim spunea...

Buna,Lissa!As dori sa stiu cu ce altceva as putea sa "imbrac" acest tort,ca nu as vrea sa pun caramel.
Multumesc!

Lissa's Cakes spunea...

Buna, merge sa pui glazura de ciocolata sau serbet...se gaseste in comert la borcan serbet de ciocolata ,de fructe ,de lamaie,il incalzesti si pui peste tort.

Anonim spunea...

Glazura de ciocolata suna foarte bine!
Multumesc de raspuns si felicitari pentru munca pe care o depui!
Torturile tale arata senzational!

Anonim spunea...

Buna! Iti multumec foarte mult pt reteta, e relativ usoara si foarte foarte gustoasa! Am facut aceasta reteta si mi-a placut mult, dar am observat ca mi-a iesit un pic moale crema. Poate ca trebuia sa tin mai mult oaule pe baia de abur. Eu le-am tinut si am amescat continuu pana cand am vazut ca amestecul de oua si zahar incepe sa se umfle si sa-si schimbe un pic culoarea, apoi am amestecat ciocolata.Intr-adevar trebuia sa stau mai mult pana se ingrosea un pic .

Lissa's Cakes spunea...

Buna...e foarte bun dobosul si usor de facut...Poate doar putin trebuia sa se mai ingroase,nu-i nimic ,data viitoare o sa sti .

Marinela Muresan spunea...

Foarte buna reteta ta de dobos! Am incercat-o aseara si a iesit super!
O reteta simpla si clara, cu rezultat minunat!
Felicitari si...multumesc! :)

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos...

anomisana spunea...

Nu ştiu de ce îmi imaginam că Doboşul este greu de făcut. De fapt eu aceste foi subţiri le fac în mod curent. Doar pentru cremă trebuie să împrumut reţeta de la tine. Mulţumesc.

Lissa's Cakes spunea...

..exact asa imi imaginam si eu la inceput ,dar e foarte usor de facut si foarte bun,pupici.

Anonim spunea...

Crema mi-a iesit foarte bine, din pacate foile prea subtiri si s-au faramitat. O sa incerc sa gasesc o alta retete, poate are nevoie si de ulei si lapte sa iasa mai pufoasa un pic.

Lissa's Cakes spunea...

ulei si lapte in foile astea?eu nu stiu sa se puna ,dar daca gasesti alta reteta pe care o poti face e foarte bine ,eu am facut exact asa cum scrie mai sus si a iesit foarte bine.

Laura spunea...

L-am facut exact dupa cum il prezinti pe blog. Un deliciu! O sa-l repet de Pasti. Singura chestie care nu mi-a iesit prea artistic a fost foaia cu glazura, taiata. Dar la gust, o minune!

Lissa's Cakes spunea...

Laura ,ma bucur ca ti-a placut .

Unknown spunea...

foarte bun. l am facut deja de vreo 3 ori si a avut un succes nebun

Lissa's Cakes spunea...

sa va fie de bine Carmen ,e foarte bun si usor de facut,ma bucur ca-ti place.

MihaelaT spunea...

Eu am făcut tortul sub formă de prăjitură :) A fost foarte bună, iar crema...wouu, crema a fost dementială şi cu siguranţă o fac şi la alte prăjituri. Mă bate gândul s-o fac şi la Amandină, că-i mai fină şi să pun ciocolată amăruie. ;)
Mulţumesc pentru reţetă!