23 august 2010

Tort Sylvia


Revin cu reteta tortului,am fost plecata in weekend si nu am avut timp sa o postez sambata .
Va multumesc in numele Sylviei pentru urari.

Pentru blat :
4 oua,
125 g zahar
150 g unt
75 g ciocolata,
175 g faina,
1 lg cacao,
1 lingurita rasa bicarbonat,
2 lg nuca macinata,
1 pliculet vanilie.
Se freaca untul cu vanilia si cu jumatate din cantitatea de zahar,se adauga galbenusurile si se amesteca dupa fiecare,pe rand se pune cacao dizolvata intr-o lg de apa calda,nuca ,faina amestecata cu bicarbonatul si apoi albusurile batute spuma cu restul de zahar.Se amesteca usor pana se incorporeaza albusul apoi se pune ciocolata topita.
Am uns o forma rotunda cu diam de 24 cm si am pus compozitia ,am dat la cuptor in jur de 30 minute.Blatul rece l-am taiat in 3 foi subtiri.
Am pus inelul de la forma de tort direct pe platoul pe care ramane tortul ,am pus prima foaie si am insiropat cu sirop de zahar ars.Siropul cred ca stiti cum se face ,se caramelizeaza cateva lg de zahar si se stinge cu apa ,se poate pune si esenta de rom .
Am facut un inel din carton imbracat in folie ,mai mic decat forma tortului cu 2 cm si l-am asezat peste foaia de blat ,in mijloc...practic aici am cladit un tortulet micut in mijlocul tortului ce l-am vrut initial.
Am facut un jeleu din 250 ml sirop de zmeura cu un plic de gelatina (10 g)tort gelee.
Se amesteca praful de gelatina cu siropul ,se pune pe foc si fierbe 1 minut ...

apoi cu lg l-am pus in cercul meu.
Peste jeleu am pus crema de vanilie cu ciocolata alba.
2 oua,4 lg zahar ,150 g ciocolata alba,400 ml frisca,esenta de vanilie,2lg zeama de lamaie ,bucati de piersica,10 g gelatina.
Ouale si zaharul se pun pe baie de abur ,cand incepe sa se ingroase se adauga ciocolata bucatele. Cand ciocolata e topita se da deoparte si se lasa la racit.
Frisca se bate nu foarte tare ,se adauga crema de oua si se amesteca ,apoi gelatina dizolvata in 3-4 lg de apa,pentru a nu face cocoloase gelatina ,se ia din crema doua lg si se amesteca cu gelatina si apoi cu toata compozitia.Pentru gust am mai pus vanilie si zeama de lamaie.
Jumatate din crema am pus peste jeleu ,am adaugat jumatati de piersica din compot ,apoi am pus restul de crema ,am inchis cu capac din a doua foaie de blat ,la care i-am decupat din margini ca sa fie la marimea corespunzatoare.Se da la rece o jumatate de ora pana se intareste crema.
Peste foaia de blat am intins 70 g ciocolata topita cu 30 ml frisca...ca si o glazura.
Am dat inelul de carton deoparte si am pus apoi o crema cu ciocolata.
300 g ciocolata ,eu am pus jumatate neagra si jumatate cu lapte si 150 ml frisca se topesc impreuna ,se da deoparte si se adauga 10 g gelatina dizolvata in 3-4 lg de apa .

In 400 ml frisca batuta nu foarte tare ,se adauga ciocolata si se amesteca .
Crema se pune de jur imprejurul tortuletului si un strat deasupa.
Se pune foaia de blat ,se insiropeaza ,apoi se acopera cu o folie alimentara si sta la rece pana se intareste crema.
Aici e sos din forma ,

Uns cu unt ...
si imbracat in pasta de zahar si ornat dupa preferinta.

Si feliuta ,care va asigur ca e delicioasa.

57 de comentarii:

mira spunea...

pfffff...........arata super , si-n interior, dar si-n exterior. Felicitari !

Mira

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc ,Mira.

Elena Liliana Safta spunea...

Doamne Lily esti un inger , azi am deschis calculatorul si ca de obicei m-am uitat la tine pe blog si am vazut reteta acestui minunat tort...nu iti poti imagina ce bucurie mi-ai facut ...vreau sa incerc acest minunat tort de ziau mea ...Oricum am sa il incerc inainte de ziau mea ca sa fiu sigura ca imi iese ca tu stii cum e la mine ... Eu inca sunt racita iar mai nou si fetele ....speram sa ne treaca cat mai repede ...of ...Te pup cu mult drag si sper din suflet sa ne gasim cat de curand.Felicitari inca odata Lily ....e sublim cu desavarsire acest tort ...cum arata .... ca de gustos nici nu incape vorba.Mii de pupici de la noi toti cu mult drag.

Doinitza`s cakes spunea...

n-am cuvinte ce bine ti-a iesit parca sunt trandafiri adevarati,ce finut aranjament si de bun gust,felicitari senseiul meu,te pup

Lory spunea...

Lissa ,nu pot sa spun decat ca e superb!!!.
Te felicit din toata inima.
Pupici
Lory

Bianca spunea...

Ce elegant!@@@@ Superb. Felicitari pt eleganta lui

felis spunea...

wow... super tortul... m-ai lasat fara cuvinte... Felicitari...

http://mamasiiubita.blogspot.com/ spunea...

Este SUPERB! Felicitarile mele!

Cristina spunea...

E superb tortul. Felicitari!

Lissa's Cakes spunea...

Lili draga, imi pare rau ca si fetele sunt racite,sper sa va insanatositi cat mai repede.
Sigur are sa-ti iasa tortul si o sa-ti placa cu siguranta ,va pup si eu.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Doinitza,pupici dragi.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Lory,pupici si de la mine.

Lissa's Cakes spunea...

Te pup Bianca ,multumesc .

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Felis.

Lissa's Cakes spunea...

Bine-ai venit pe la mine mamasiiubita...multumesc pentru felicitari.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Cristina.

Petite Foury spunea...

Lili, arata...dumnezeiesc, e PERFECT, iar gustul....iti dai seama ca mi-an notat rapid reteta si abia astept un prilej ca sa il fac (evident, am sa revin cu impresii)! Te pup si te imbratisez cu drag! Esti o comoara :-)

Bianca spunea...

Cred ca ai omis sa imi raspunzi la postarea anterioara te intreb si aici:
As vrea sa te intreb cum ai facut lateraul acela alb cu forme.
Multumesc de raspuns.
Ma tot uit la el si ma minunez cat e de elegant!!! Tu esti o maestra in arta decorarii torturilor, faci niste torturi nemaipomenite. Si trandafirii atat de de bine arata!!! Trebuie sa incerc si eu odata sa fac.
Te pup

Lissa's Cakes spunea...

Laura te pup si abia astept impresiile tale ,multumesc de aprecieri ,te pup cu drag.

Lissa's Cakes spunea...

Vai Bianca draga ,nu stiu cum de am uitat si stiam ca m-ai intrebat undeva...uite cum am facut,dupa ce am imbracat tortul in pasta ,am lasat 1cm de bordura dupa cum se vede si am apasat cu un betisor santuri ,apoi am facut cornelli lace din royal,din albus batut cu zahar pudra si o lg de zeama de lamaie ,danteluta care mie-mi place tare mult cum se aseaza pe tort si-i da o eleganta aparte.Cu un varf subtire se fac miscari scurte intr-o parte si-n alta ,inainte,inapoi ,sa nu se intersecteze sau sa se suprapuna ,e ca si cum te-ai juca.
Bianca ,hai curaj si incearca trandafirii ,sa vezi ca nu e greu...eu la inceput am incercat din plastilina pana am reusit sa fac cum mi-a placut ,m-am jucat ca si copiii....imi plac si alte flori ,dar parca trandafirii indiferent de culoare,tot sunt mai eleganti.
Te pup si multumesc de aprecieri.

MIMI spunea...

Doamneeeeeeeee,ce sectiune!

Sandy spunea...

Lily e o placere sa vad asa bunatati pe blogul tau. Am sa fac si eu tortul asta ca tare imi place cum arata. Pupici.

Sarea in bucate spunea...

wow..super tort atat in exterior cat si interior! vreau doar sa te intreb...reteta este pur din capul tau..combinatia si aspectul interior?super...am sa-l incerc cu siguranta....felicitari

Lissa's Cakes spunea...

@@@-Mimi ,cu placere te servesc.

@@@-Multumesc Alexandra,cu siguranta o sa-ti placa.


@@@-Multumesc Just me...da,reteta este pur din capul meu,cateodata asa le combin ca e nevoie sa-mi notez ca nu mai stiu a doua oara ce-am pus ..hi..hi ..am vrut sa fie ceva mai deosebit si mi-au trecut prin cap fel de fel de combinatii,am vrut sa fac jeleul din fructe de padure si am scotocit toate marketurile din oras si degeaba,am vrut totusi un jeleu ca sa-i dea si putin gust acrisor.
Te pup.

Boabe de Cafea spunea...

Absolut minunat! Felicitari!
Sunteti o maestra!

Bianca spunea...

Revin din nou. Multumesc de raspuns Lissa.
Nu am facut niciodata corneli lance si nu stiu ce e. Am sa caut pe net pentru ca sincer nu stiu cu ce se mananca chestia asta:( dar arata super elegant si merita incecat.
Weekend minunat.

pansy spunea...

lissa,de laudat nu te mai laud,ca ce pot sa mai spun? premii te asteapta sa le ridici daca iti face placere de la mine de pe blog.

Lissa's Cakes spunea...

Pansy,cu placere trec pe la tine.

Andreea spunea...

Draga Lissa, te urmaresc de mai bine de 1 an de zile si ma minunez de ceea ce faci. Permite-mi sa-ti spun ca esti cel mai desavarsit cofetar din cati am vazut. Sper ca nu te superi pe mine ca spun asta. Iti multumesc pentru tot ceea ce imparti cu noi! O zi minunata iti doresc!

Lissa's Cakes spunea...

Andreea draga ,cum as putea sa ma supar pentru asa un compliment minunat?Iti multumesc tare mult si ma straduiesc sa nu te dezamagesc nici de-aici inainte cu retetele mele.
Pupici de la mine.

Anonim spunea...

Wow..Intr-adevar a iesit foarte frumoasa..Nu stiu cum de poti sa faci pasta de zahar atat de perfecta si subtire? Mie mereu imi crapa.. devine uscat si se rupe..Si florile sunt foarte frumoase. Felicitari!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos.
Pasta nu se crapa daca este framantata bine inainte de a o intinde ,grosimea trebuie sa fie cam de 3-4 mm.

felis spunea...

Superbe torturi... nu ma mai satur admirandule... si cat talent ai la ornat... Felicitari!!...

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc, Felis draga.

Luminita spunea...

Felicitari pt torturile superbe pe care le faci! Vreau sa fac si eu acest tort pentru ziua unei prietene,dar nu il pot imbraca in pasta pt. ca nu ii place, asa ca mi-ar prinde bine opinia ta. Daca l-as glazura cu ciocolata crezi ca ar fi prea dulce, tinand cont ca are si crema de ciocolata? Sau as putea sa ii pun intre crema de ciocolata si glazura un mousse de lamaie?

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Luminita.
Eu l-as imbraca in frisca...frisca merge cu orice crema si poti imbraca si tortul mai usor.Pe frisca poti face si cornelli lace ,adica lanticul de pe margine ce l-am facut eu si care-i da un aspect mai finut tortului...uite cum se face ,sau poate sti
http://www.bakedecoratecelebrate.com/techniques/cornellilace.cfm

Mult succes.

Luminita spunea...

Multumesc frumos pt.sugestie...il voi imbraca in frisca si o sa incerc sa fac cornelli lace, sper sa si reusesc...desi mai sunt 3 sapt. pana la aniversarea prietenei mele,eu deja ma stresez:))

Alina spunea...

Buna Lissa,
Te felicit din tot sufletul pentru ceea ce realizezi si iti multumesc pentru rabdarea pe care o ai fata de noi .......amatoarele. Am o rugaminte mare la tine, poti sa-mi spui te rog din ce sunt realizati trandafirii?
Luciul lor ma inebuneste, sunt de vis.Eu am incercat din diverse paste, dar fara succes,pasta de zahar este mata, iar cea de lapte praf este ori prea lipiciosa, ori prea tare ca sa poata fi lucrata cum trebuie.O zi buna. Te pup

Lissa's Cakes spunea...

Buna Alina ,multumesc pentru felicitari.
Trandafirii sunt din pasta de lapte praf,trebuie framantata mult ,daca e lipicioasa mai trebuie lapte praf si daca e tare mai pun sirop ,o framant mult si cateodata parca iasa ulei din ea ...ramane lucioasa,cea de zahar e mata.

Alina spunea...

Multumesc pentru raspuns, cu siguranta voi incerca din nou. Te sarut, iti doresc mult succes in continuare si un sincer "La multi ani" ........ anticipat

Ingrid spunea...

Cu ce sunt facute decoratiunile ed pe marginea tortului. Cu royal icing?

Lissa's Cakes spunea...

Da,cu royal icig.

gabriela b spunea...

Buna,Lissa!am si eu o mica intrebare...daca nu folosesc forma cu pereti detasabili,adica o cratita,e necesar sa o imbrac in folie pt a se desprinde(intoarce)tortul mai usor?forma pe care o am nu e destul de inalta pe cat as vrea...poate e o intrebare nesemnificativa,dar eu tot caut forme mai inalte si nu gasesc.multumesc anticipat si va doresc o toamna cat mai senina!

Lissa's Cakes spunea...

buna Gabriela,nu e necesar sa o imbraci in folie,dupa ce e gata tortul dai pe margine cu un cutit si se desprinde ,apoi intorci tortul.
Forme inalte nici eu nu gasesc ,dar imi fac inel sau cadru din carton cat am nevoie de inalt si il invelesc in folie .
O zi buna.

Magda spunea...

Buna Lissa ! as vrea sa fac si eu acest tort dar nu am inteles exact cum se face glazura de ciocolata cu care ai imbracat tortul cel mic.topesc ciocolata cu tot cu frisca ? nu se strica frisca ? Multumesc mult !

Lissa's Cakes spunea...

buna Magda...da ,ciocolata impreuna cu frisca se topesc pe baie de abur,nu se strica frisca.

Carmen spunea...

Buna Lissa ! Ce fel de frisca lichida ai folosit la acest tort ? Multumesc !

Lissa's Cakes spunea...

Carmen ,eu folosesc frisca vegetala tip Hulala ,viva..

Anonim spunea...

Buna Lissa...ma numesc Mihaela ...pentru pasta de zahar se poate folosi si zeama de lamaie in loc de sare....in Spania nu se gaseste...Multumesc...o zi placuta

Lissa's Cakes spunea...

buna Mihaela,sincer nu am incercat cu zeama de lamaie ,nu stiu ce reactie are ,dar poti inlocui 2 lg de apa cu esenta de migdale ,rom sau vanilie ,o sa-i scimbe gustul.

Ade spunea...

Felicitari pentru munca titanica pe care o depuneti va multumim pentru minunatele retete,pentru care le impartasiti cu noi si mai ales cu amatoare ca mine care vor sa faca un tort pentru familie.

Anonim spunea...

buna Lissa, foarte frumoase torturile, va rog sa-mi spuneti si mie daca pot aseza ornamente din pasta de zahar pe un tort imbracat in frisca. In contact cu frisca nu se vor muia ornamentele ? multumesc.

Anamaria spunea...

minunat tortul !!!! Retetele torturilor pe care le faci sunt extraordinare ... am incercat cateva dintre ele si au iesit super !!!! O intrebare am : la decoruri, le faci din pasta de zahar ? si cum ;e colorezi / bagi colorantul in pasta sau colorezi cu pensula ? Mi-am luat de la wilton culori gel , dar mi se pare ca trebuie sa pui destul de multisor ca sa iasa culoarea intensa ... de ex la culoarea rosie a trandafirilor ... cumai realizat-o ?

Lissa's Cakes spunea...

multumesc Anamaria,decoruri fac si din pasta de zahar dar si din pasta de lapte praf.Colorez intotdeauna dupa ce framant pasta si doar cat am nevoie.La pasta de zahar nu iasa culorile asa stridente....dar la cea de lapte praf da,poti pune cat colorant vrei ca nu se farama.
Trandafirii de la acest tort sunt din pasta de lapte praf.

anamaria spunea...

Multumesc pt raspuns !

nouatigaraelectronica spunea...

Wow....superb...felicitari pentru el...ti-a iesit extraordinar.

Anonim spunea...

Pot pune căpșune in loc de zmeura?