22 aprilie 2013

Tortul de ziua mea


 Ieri am avut o zi frumoasa ...afara a fost cald si soare ,familia mi-a fost alaturi ,prietenii au venit la mine si tare m-am bucurat de ei ca de fiecare data si voi mi-ati trimis atatea mesaje minunate  ca mi-ati facut ziua si mai frumoasa si pentru asta va multumesc din suflet .Ce poti sa-ti mai doresti altceva... doar sanatate si sa ai mereu alaturi familia si prietenii.

Tortul meu dupa cum s-a vazut  a fost simplu dar foarte gustos.
Blatul l-am facut exact dupe reteta de la tortul cu ciocolata si piersici
e un blat tare bun si nu trebuie insiropat.
Am copt doua portii  la marimea 35/29,la al doilea blat inainte sa-l pun la cuptor ,am presarat peste el nuci taiate feliute,i-a dat un gust tare bun.
Pentru prima crema  am folosit 600 ml frisca ,400 g capsuni ,4 lg zahar,400 g iaurt de capsuni ,25 g gelatina .
Nu am poze la toate etapele ca nu am avut timp ,dar sunt sigura ca stiti cum se face, nu e greu.
Am batut frisca si am lasat deoparte.
Capsunii i-am taiat bucatele ,am pus peste ei zaharul si am pus pe foc pana s-au inmuiat ,apoi am lasat sa se raceasca.
Am amestecat compozitia de capsuni cu iaurtul .
Peste gelatina am pus apa cat sa o acopere si am pus vasul peste baie de abur sa se topeasca ,apoi am amestecat-o cu compozitia de iaurt.
Iaurtul l-am amestecat cu frisca si am intins crema peste prima foaie.
Peste crema am asezat a doua foaie care are nuca.
La a doua crema am folosit lapte condensat ,am tot citit retete cu laptele asta ca e bun la crema dar sincer habar nu am avut cum se foloseste ,la conserva eu nu am gasit si citisem ca se fierbe o vreme .... am facut cum mi-a trecut mie prin minte..crema a iesit super buna .
Deci la a doua crema am folosit  tot laptele acesta condensat la cutie ,am cumparat de la lidl,
o cutie de 250 g mascarpone,600 ml frisca,150 g zahar ,1 lingurita amidon,15 g gelatina ,2 lingurite esenta tare de vanilie.
Am caramelizat zaharul si am pus laptele condensat peste el,
am lasat sa fiarba cam 6-7 minute sa vad daca se ingroase ...nimic...atunci am pus intr-un bol  o lingurita plina cu amidon si l-am dizolvat cu cate putin lapte din cratita ,l-am amestecat apoi in restul de lapte si a inceput sa se ingroase ...arata asa ca un sirop gros,
l-am lasat deoparte pana s-a racit.
Am mixat mascarponele ,
am amestecat cu frisca batuta, apoi am pus laptele condensat  si  esenta de vanilie...am gustat si hmm..avea gust cremos de inghetata cu vanilie .
Am topit gelatina, am amestecat cu cateva lg din crema ,apoi cu toata crema si am pus peste foaia de blat .am dat la rece pana s-a intarit.
Cat a stat la frigider ,am facut un jeleu de capsuni .
Am pus in blender 400g capsuni si 50 ml apa si i-am mixat ,apoi am pus in cratita pe foc compozitia cu 3 lg de zahar si am amestecat pana s-a topit zaharul si a dat in clocot ,am luat deoparte.Am topit o gelatina (10 g)si am pus in jeleu.
Dupa ce s-a racit si vroia sa se inchege ,am pus compozitia peste crema cu mascarpone.
Asa arata dupa ce am desfacut cadrul si jeleul era intarit.
Am facut o glazura de ciocolata din 500g ciocolata si 250ml frisca ...a fost cam multa si as fi putut face doar din 400 g ciocolata si 200 ml frisca,
le-am topit impreuna si am pus  ciocolata calduta peste jeleu....si daca tot mi-a mai ramas glazura , dupa ce s-a racit am amestecat putin cu lingura in ea ,am pus crema in cornet si am facut cornelli lace peste glazura . 
Pe margine am uns cu frisca batuta apoi cu cornet si cu varf gros am pus buline 
apoi cu varful  linguritei am intins  frisca din mijlocul bulinei spre dreapta...sper ca intelegeti din poze,e simplu ,am vazut pe internet un tort ornat asa si nu mi s-a parut greu.Ca sa nu se lipeasca frisca de lingurita ,inmuiati lingurita in apa.

 Din ciocolata alba am facut initialele celor care stiam ca o sa vina ,am personalizat feliuta de tort si chiar a fost apreciat gestul ,tare m-am bucurat.
Dupa cum v-am spus si ieri ,daca va gasiti initiala considerati ca feliuta e pentru voi ,daca nu ,cu placere va servesc cu una cu bulina ,gustul e delicios.







31 de comentarii:

Kyra spunea...

La multi ani!

Paradis spunea...

Minunat!La multi ani!

sara & Miki spunea...

La multi ani!

Lissa's Cakes spunea...

va multumesc mult .

gabriela spunea...

la multi ani cu intarziere!tortul arata ff bine,asa simplu.ca de obicei,continutul ma face sa salivez!!de incercat!!;-)

Viorica S. spunea...

La multi si frumosi ani !

Unknown spunea...

Ce frumos arata tortul! La multi ani fericiti!!

veronica spunea...

buna ziua! va multumesc pentru toate retetele postate pe site. sunt delicioase. la aceasta reteta am o intrebare ... de fapt doua: cu ce se poate inlocui laptele condensat intrucat unde locuiesc nu se gaseste asa ceva si daca a doua crema se poate face cu cacao. va multumesc!

Anonim spunea...

Sa stii ca am luat o felie de tort de la tine si voi face si eu aceasta reteta delicioasa.te rog am o intrbare :pt pasta de zahar pot s-o colorez cu colorant gel si creioane sidefate de la dr.Oetker din Kaufland?TORINA

anca kelemen spunea...

La multi ani Lissa cu intarziere. Am facut si eu tortul acesta pe florii doar ca eu am pus blatul de la kinder pingui, dar mia iesit bestial. fooooarte bun. multumim de reteta. Anca kelemen

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Gabriela,Viorica ,Paula ..va pup.

Lissa's Cakes spunea...

buna Veronica,sincer nu as putea sa-ti raspund la intrebari ,eu doar in varianta asta am facut tortul,ceva ce nu am incercat nu stiu sa-ti spun.

Lissa's Cakes spunea...

Torina ma bucur ca ai luat felia si imi pare rau ca doar virtual s-a putut ..eu pasta o colorez doar cu colorant wilton ,cu colorant de la Kaufland si creioane sidefate nu am incercat.

Lissa's Cakes spunea...

multumesc Anca si ma bucur tare mult ca ti-a placut tortul ,blatul de la kinder e foarte bun.

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspuns,sint vrajita de torturile tale.Cu multa simpatie Torina!

nouatigaraelectronica spunea...

Superb tortul. La multi ani cu intarziere.

Adina Ene spunea...

HRISTOS A INVIAT sunt foarte incintata de tot ce face-ti si vreau sa va felicit si sa va urez de sanatate pt ca am reusit sa fac un tort fetitei mele inspirinduma dupa retetele date de dv .Cu drag Adina. Si totusi o intrebare as avea, venind ziua fetitei mele as dori sa incerc alt tort si asi vrea sa stiu daca pot pune putina gelatina in frisca ca sa nu mai mi se lase ,va multumesc si v-am pupat dulce.********

Doinitza`s cakes spunea...

Eu mi-am gasit initiala ,sigur e pt mine :) m-am servit,mmmm ce bunatate , imi ploua-n gura numai cand am citit ingredientele, vad ca dupa ce te-ai gandit bine, ai realizat ceva pe masura marelui eveniment ,nu? te pup, sanatate si sa fi iubita, draga mea !

Gina spunea...

Buna Lissa!
As vrea sa fac blatul alb. Intrebarea este: scot ciocolata din compozitie sau trebuie inlocuita cu altceva pentru a avea consistenta de coacere?
Multumesc anticipat!

Lissa's Cakes spunea...

Gian eu doar asa l-am facut ..nu pot sa-ti spun pentru ca nu stiu ce se intampla daca scoti ciocolata sau o inlocuiesti cu ciocolata alba.

Silvia spunea...

La MULTI,MULTI ANI!!!!! Draga Lissa! sa ai parte numai de bucurii!!!

Lissa's Cakes spunea...

multumesc Silvia draga ,te pup.

alyna spunea...

buna lissa. eu am doar lapte condensat la cutie de aluminiu(este de consistenta groasa).Mai este nevoie sa il fierb? Cum procedez?Inca o intrebare...pot imbraca tortul in pasta de zahar?mai pun jeleul de capsuni? multumesc frumos

Lissa's Cakes spunea...

Alyna,nu pot sa-ti spun cum sa procedezi cu laptele condensat asa gros ,eu nu am facut decat asa cu cel la cutie de carton.ca sa-l imbraci in pasta trebuie sa renunti la jeleu si sa-i mai pui o foaie de blat deasupra.

alyna spunea...

multumesc tare mult Lissa!!!

anca dragomir spunea...

buna.imi place maxim tot ce faci,toate torturile sunt minunate.in august fetita mea face un an.m-ar interesa cat m-ar costa un tort,pt vreo 15-20 de invitati.l-as vrea cu fructe inauntru si o creme racoritoare.problema este ca sunt din ploiesti...

Lissa's Cakes spunea...

buna Anca,in luna august sunt in concediu si chiar daca nu as fi plecata ,nu as avea cum sa trimit tort asa departe ,imi pare rau.

anca dragomir spunea...

multumesc mult oricum :-(

aromele marchizei spunea...

felicitari ptr tot ceea ce faci-deja am facut si eu cateva retete de tort de la tine MULTA SANATATE SI FERICIRE

Anonim spunea...

Buna, Lissa.Vreau sa fac tortul pe vineri de ziua baiatului meu.Doar ca vreau sa iti cer niste pareri ca tu sti cum se comporta cremele.Vreau sa fac blat normal de cacao si sa il tai 3 felii.Deci sa aiba blat si sus.Asa as putea sa il imbrac cu pasta de zahar+decoratiile? Ma gandesc ca gelatina o intareste destul de bine ca sa nu se lase.Eu nu am cadru, m-am gandit sa fac in tava in care am copt blatul iar a doua zi sa il rastorn.Sau merge direct?Daca pun la o crema in loc de 600gr.frisca, doar 500gr.crezi ca ar merge? Cred ca te-am ametit cu atatea intrebari.Multumesc din suflet.Te pup.Oty.

Lissa's Cakes spunea...

da Oty,poti sa pui blat si sus si sa-l imbraci in pasta .Daca nu ai cadru ,poti face din carton pe care-l invelesti in folie ,trebuie sa-l cladesti in ceva ca altfel nu merge.
Frisca poti pune si 500 ml ,nu are nimic.Spor,te pup.