N-am stiut ce nume sa-i dau deoarece nu am o reteta anume pentru acest desert ,am improvizat pe moment si a iesit.... un deliciu,asa ca dupa ce a fost degustat de cativa musafiri si a fost tare apreciat ,am hotarat sa-i dau numele asta ....''deliciu cu ciocolata si capsuni''
125 g biscuiti,
100g arahide,
100g unt(sau margarina rama la cub)
100 g ciocolata alba,
Am macinat arahidele(prin robot ..asa ca nu sunt prea marunte),biscuitii la fel,am topit untul ,am topit ciocolata si am amestecat bine toate ingredientele impreuna.
Intr-o tava de chec cu fundul rotund ,am pus folie si am imbracat peretii cu aceasta compozitie.
Am pregatit un jeleu de capsuni din:200g capsuni dati prin blender(sau se pot pasa cu o furculita),3 lg cu zahar,1 lg zeama de lamaie si 5 g de gelatina hidratata in 2 lg de apa.
Capsunii i-am pus in cratita pe foc cu zaharul si zeama de lamaie ,am lasat 1 minut sa fiarba si am pus gelatina ,am dat deoparte ,am lasat la racit si m-am ocupat de crema.
Pentru crema:
3 oua intregi ,
6 lg zahar ,
250ml frisca ,
100g ciocolata neagra,
4 lg garrone orange,
10 g gelatina hidratata in 4 lg de apa.
Ouale impreuna cu zaharul le-am batut pe baie de abur pana am vazut ca isi dubleaza volumul si se ingroasa,le-am lasat deoparte sa se raceasca.
Frisca am batut-o bine pana s-a intarit ,apoi am amestecat cu crema de oua si am mixat bine.
Am impartit compozitia in doua ,intr-o parte am pus ciocolata topita ,jumate din gelatina hidratata ,am amestecat bine si am pus apoi crema in tavita de chec.
Peste crema am pus jeleul de capsuni si am dat la congelator 15 minute pana s-a intarit.
Am pregatit un jeleu de capsuni din:200g capsuni dati prin blender(sau se pot pasa cu o furculita),3 lg cu zahar,1 lg zeama de lamaie si 5 g de gelatina hidratata in 2 lg de apa.
Capsunii i-am pus in cratita pe foc cu zaharul si zeama de lamaie ,am lasat 1 minut sa fiarba si am pus gelatina ,am dat deoparte ,am lasat la racit si m-am ocupat de crema.
Pentru crema:
3 oua intregi ,
6 lg zahar ,
250ml frisca ,
100g ciocolata neagra,
4 lg garrone orange,
10 g gelatina hidratata in 4 lg de apa.
Ouale impreuna cu zaharul le-am batut pe baie de abur pana am vazut ca isi dubleaza volumul si se ingroasa,le-am lasat deoparte sa se raceasca.
Frisca am batut-o bine pana s-a intarit ,apoi am amestecat cu crema de oua si am mixat bine.
Am impartit compozitia in doua ,intr-o parte am pus ciocolata topita ,jumate din gelatina hidratata ,am amestecat bine si am pus apoi crema in tavita de chec.
Peste crema am pus jeleul de capsuni si am dat la congelator 15 minute pana s-a intarit.
Peste jeleul de capsuni am pus jumatatea cealalta de crema in care am amestecat cele 4 lg cu garrone si restul de gelatina .
Deasupra am pus un rand de biscuiti si am dat la rece.
Deasupra am pus un rand de biscuiti si am dat la rece.
31 de comentarii:
Very nice !
Lissa arata EXCEPTIONAL(la fel ca toate creatiile tale).Imi place mult combinatia de culori si...parca gust DELICIUL prin fotografii.
Very original idea and so beautiful! Compliments!
Pozele arata demential de delicioase, iar feliuta din ultima mi-am permis sa o savurez in liniste si... si... uite-asa ma-ngras uitindu-ma la retetele tale... Arata de milioane, felicitari pentru inventie, de gust nici nu mai zic nimic... ca-mi ling buzisoarele...
Abia astept sambata s-o fac si eu, chiar daca nu cu capsuni (poate se termina), cu alt fruct, din care sa fac jeleul, mai ales ca acum cateva zile mi-am luat si eu o tava din asta si ma tot gandeam ce sa fac.
In alta ordine de idei, tin neaparat sa-ti spun ca te admir de cand am inceput sa "umblu" pe bloguri si de multe ori m-am inspirat din creatiile tale, in special in ce priveste decorarea.
Te felicit inca o data!!!
Thanks Mary!
Multumesc Julia,esti draguta!
Multumesc Maria!
Daniela draga ,ce bine ca te-ai infruptat din feliuta asta delicioasa...ha ,ha ..ce placere sa fi savurat-o impreuna la o cafeluta ,te pup!
Multumesc Geta ,multumesc tare mult si ma bucur ca te-ai inspirat de la mine !
Desertul merge si cu alt jeleu ..de ce nu,o sa fie la fel de delicios.
arata super bine, o reteta varatica si simpla. Lissa esti maiastra ca intotdeauna...
Chiar ca este un deliciu! trebuie musai incercata. prezentarea e de exceptie. felicitari pt.creativitate!
Superb, arata exceptional ! Trebuie sa fie si tare bun ... Felicitarile mele ;)
Felicitari Lissa, arata senzational de bine si sunt sigura ca a fost si extraordinar de buna prajitura ta.
ce idee buna si ce apetisant arata chiar mi-ai dat o idee.
Diamond ,Flori,Ala,Vicky,Alexandra,multumesc mult fetelor,ma bucur ca va place,va pup cu drag!
Astazi este ziua mea,iar tu mi-ai facut unul din cele mai frumoase cadouri.Am facut cateva retete de la tine printre care si deliciul cu cioco(pentru colegii mei a fost o incantare),iti multumesc din suflet .Te rog sa ma ierti nu am mai avut timp sa intru prea des pe net ,la noi a inceput sezonul,iar programul meu este foarte incarcat.Sa sti ca mangalia gusta foarte des din prajiturile tale...(am uitat sa-ti spun ca am incercat turnuletele cu fragi de la amalia,eu am folosit capsuni din curtedar sunt o bunatate,tu le-ai incercat?TE PUP DULCE SI-TI TRIMIT SUFLETESTE TOATE FLORILE PE CARE LE-AM PRIMIT ASTAZI!
Fely draga mea prietena,te rog primeste si de la mine cele mai calde urari de ziua ta ,multa sanatate,multe impliniri ,dragoste si tot ce-ti doresti.
Ce ma bucur ca ''deliciul'' meu de ciocolata a avut succes la invitatii tai...uite ca nu am avut timp sa fac turnuletele lu'Amalia si chiar imi doresc ,atatea zic ca fac si nu stiu de ce cateodata nu-mi ajunge timpul ,sunt sigura ca sunt extrem de buna.
Multumesc de flori ,iti transmit muulte imbratisari si ''la multi ani''!.Te pup!
Ce biiiine arata! Superb!
Multumesc Edith!
superba prajitura!
Draga Lissa, imi poti spune te rog in loc de arahide pot folosi nuci sau altceva deoarece nu imi plac arahidele? in loc de garrone ce pot pune deoarece nu consum alcool deloc si ultima intrebare la jeleu gelatina se pune inmuiata sau direct din plic? nu ma pricep deloc la cremele cu gelatina. multumesc.
Se pot inlocui arahidele cu nuci..sigur...in loc de alcool ce sa zic ,o esenta de vanilie sau rom cred ca ar merge.
Gelatina trebuie neaparat inmuiata ,eu folosesc granule de dr.o ,un pliculet are 10 g ,pt jeleu am folosit 5 g inmuiata in 2 lg de apa calda sau se poate si in lapte.
as vrea sa intreb daca pot sa inlocuiesc capsunile cu cirese?
si cum procedez cand fac jeleul?
multumesc!
Se pot ilocuii capsunii cu ce fructe plac ,jeleul se face la fel ca si cel de capsuni si se pot lasa ciresele si asa bucati.
Atat de mult am poftit la acest deliciu tot postul Pastelui si cand l-am facut mi-a iesit inghetata din pacate desi a fost f buna si inghetata. De ce am transformat-o in inghetata? pt ca nu am stiut sa folosesc gelatina.Acum stiu ca trebuie sa o dizolv pe baie de abur dupa ce s-a hidratat putin asa cum scrie pe plic. Dumneavoastra spuneti ca doar o lasati la hidratat si apoi o puneti asa in crema?
Si apoi mai am o problema cu cremele astea cu ou intreg pt ca oul se alege dupa ce ajunge la temp camerei. Si crema este prea moale. Care e secretul? Iar blatul de biscuiti este absolut super si de cate ori fac inghetata il folosesc ca baza. Pun blatul de biscuiti si apoi torn inghetata si bag la congelator. Va pup
Mirela eu nu-mi dau seama cu ti-a iesit inghetata.Gelatina intotdeuna se pune in cateva lg de lichid fierbinte ca sa se dizolve sau se pune pe baie de abur dar sa nu fiarba ca-si strica din proprietati si asa lichida se amesteca cu crema...scrie si pe plic cum se foloseste...nu are rost sa o pui asa inchegata in crema ca nu are nici un efect ,eu cand sciu gelatina hidratata,am impresia ca se intelege ,am scris la tortul diplomat cum se foloseste si nu are rost ca la fiecare reteta in parte sa scriu acelasi lucru.
La crema de oua nu e nici un secret dar probabil ca nu l-ai batut suficient sau nu stiu de ce s-a ales ca eu nu am patit.
Blatul este bun,eu il folosesc chiar si la tarte..deci chiar ai putea in loc de cel sfaramicios sa folosesti asa ceva.
Te pup si o duminica placuta.
Buna,Lissa cred ca nu o sa mai scapi de mine:).Mai cucerit.Ieri am facut acest deliciu dar ca in loc de arahide am pus nuca macinata,si jeleu de visine de la compot(gasem aici la Euro-Spar capsuni pe care eu le ador dar am uitat)dar a iesit super si cu visine.Iar eu am facut in tava normala de chec,dar a iesit super nu am avut probleme de loc.Sa sti ca o sa mai ''fur''din retetele tale,caci nu ma rabd si mai ales ca sarbatorile ne bat la usa.Te pup.Sper sa nu te deranjez.Sanatate si spor in toate.Oty
Oty draga ,nu ma deranjezi deloc...ma bucur ca ti-a placut ,cu visine e foarte bun,te pup.
Buna ziua tuturor.
Am facut si eu acest deliciu cu ciocolata si jeleu,dar doamna Lisa cred ca nu a spus timpul corespunzator pentru inchegarea fiecarui strat de crema si la prajitura mea au fuzionat toate una in alta.Timpul de intarire al fiecarui strat in parte trebuie sa fie de minim 1 h pentru fiecare strat in parte.Asa ca doamna Lissa,dati toate datele corespunzatoare pentru a nu mai pati si altii ca mine ,sa arunce prajitura la gunoi.
Buna Ingrid.
Eu cred ca daca ai fi citit mai cu atentie reteta, cu siguranta ti-ar fi iesit.
Prima data am facut jeleul si dupa cum e si scris in reteta,l-am lasat deoparte si m-am ocupat de crema,in timpul acesta jeleul s-a mai inchegat.Dupa ce am facut crema ,am impartito in doua parti ,am specificat ca in prima am pus jumatate din gelatina,apoi jeleul care intre timp se inchegase incat sa nu intre prin crema si am dat la congelator 15 minute,alea 15 minute au fost suficiente ca sa se inchege jeleul si sa tina a doua crema in care am pus cealalta jumatate de gelatina....deci timpul de inchegare la aceasta prajitura nu are cum sa fie de minim 1h la fiecare strat....doar daca cumva esti mai putin experimentat in ale dulciurilor.
..si doamna Ingrid,eu nu sunt deloc obligata sa dau nici macar reteta la prajitura pe care o fac,nici macar poze pas cu pas sau nici macar timpii necesari de coacere sau inchegare ,o fac doar din placere ,sunt sigura ca in nici o carete de dulciuri sau de bucate nu da exact mura in gura,doar ca trebuie citita reteta cu mai multa atentie.
O zi buna.
Trimiteți un comentariu