12 aprilie 2010

Cabanuta


Prajitura cabanuta ...e iarasi o reteta veche pe care o stiti ,dar am hotarat sa o fac de sarbatori ca nu o facusem de mult ,cateodata parca ti se face dor si de retetele mai vechi ca sunt foarte bune.
Nu e complicata pe cat pare ,am facut poze aproape la toti pasii de pregatire ca sa se inteleaga mai bine.
Pentru aluat :
250 g faina,1 ou,100 g unt(margarina),2lg smantana,1lg cacao 1/2 plic praf de copt.
Se framanta un aluat care se inveleste in folie si se lasa 1/2 ora la rece.
Se imparte aluatul in 3 parti.

Din fiecare parte se formeaza 10 bile .Din fiecare bila se face un betisor care se pune in tava (tava mea are 33/21)apoi se dau la cuptor cam 1/2 de ora.Se coc 30 de betisoare ,nu va faceti probleme ca atunci cand le scoateti din tava se mai rupe cate unul ,sunt fragede, nu o sa se cunoasca in prajitura deloc.
Crema:
5 galbenusuri,350 g zahar,5 plicuri zahar vanilat,7 lg faina ,700 ml lapte,250 g margarina rama la cub(sau unt).
Din lapte se opreste un pahar si restul se pune pe foc cu jumatate din zahar si cu vanilia.
Galbenusurile se freaca bine cu restul de zahar ,se adauga alternand faina si laptele si se omogenizeaza bine.Cand laptele incepe sa fiarba ,se ia deoparte si se adauga compozitia de oua in el amestecand cu lg de lemn.Se pune inapoi pe foc si se amesteca incontinuu pana se ingroase...aici eu pun cratita peste alta cu apa ,adica fierb crema pe abur ,in felul acesta nu se prinde crema si nu face cocoloase.Se acopera cu folie ca sa nu faca coaje si se lasa sa se raceasca bine.
Margarina (unt)se freaca bine cu mixerul si din crema rece se pune cate o lg pana se incorporeaza toata ,e foarte buna si se poate folosii la orice prajitura.
Pentru montare avem nevoie de foi de napolitana.
Se pot face 3 cabanute mai micute...asa ar trebui normal ,dar eu concentrata sa nu uit de poze am gresit si am facut doua ...au iesit un pic mai marisoare ,dar nu conteaza ca si asa arata bine.
...se taie din foaia de napolitana o fasie lata cat sa intre 4 betisoare ,in cazul meu am inceput cu 5 .
Se unge foaia de napolitana cu crema ,se pun betisoarele ,apoi crema cat sa le acopere ,apoi cu un betisor mai putin ,iar crema ....si tot asa pana la un betisor.
Se acopera frumos si pe margine cu crema.
Din napolitana se taie alte doua fasii si se pun pe lateralele cabanutei si se atrang putin cu palmele ca sa se lipeasca foaia de crema.
Glazura:
Eu folosesc normal o glazura rece care se face repede ,fiecare poate folosii ce glazura-i place.
150g zahar pudra ,2lg cacao,2lg ulei,cativa stropi de lamaie sau otet.
se pun toate intr-un bol si se adauga 3lg de apa fiarta,se amesteca cu lg bine de tot...glazura trebuie sa fie nici groasa nici subtire sa curga ,daca e groasa si mai e nevoie se mai adauga o lg de apa.Cu un cutit sau paleta se pune glazura de jos in sus ,nu se toarna deasupra ca sa se murdareasca tot...se intinde usor si cu rabdare ca sa iasa frumos.
Dupa ce am terminat cu prima ,trecem la a doua si punem glazura, apoi le dam la rece .
Se taie a doua zi cu un cutit ascutit bine ca sa iasa felia frumos.
Se poate face si doar jumatate de portie .


43 de comentarii:

yaya6 spunea...

felicitari,arata nemaipomenit,mereu ne uimesti cu cate ceva foarte deosebit,ai o rabdare si doua maini de invidiat,bravo

Cami spunea...

Ce amintiri frumoase mi-ai adus..ce mai infulecam in copilarie la cofetarie...A iesit de milioane, multam pt. reteta si o saptamina minunata! Cami

Reka spunea...

sunt superbe, felicitari !!!! n-am mai vazut pana acum cabanute asa de gustoase :-)))).

Lilly spunea...

Vai, ce minunatie!Imi place enorm, poate o fac si eu!O retin!

mirela spunea...

Am si eu reteta asta,dar n-am mai facut-o de tare multa vreme,ar trbui sa mai rasfoiesc si caietul vechi,,,Felicitari!!!

danna`s blog spunea...

Ce frumoase sunt cabanutele!!...Aceasta prajitura imi aminteste de inca una asa in triunghi...dar aceea este cu foi si crema ca la dobos..
Liliana,ai mai insiropat betisoarele..sau le este de ajuns crema?

O saptamana minunata!

mirela spunea...

Draga Liliana,nu stiu daca sunt valabile voturile mele de fiecare data cand dau clic pe leptop,sau se ea in considerare numai o data,dar eu dau in fiecare zi,oricum nu pierd nimic,poate te ajuta.BAFTA!

Mihaela spunea...

Super! arata excelent! imi ploua in gura....

Elena Liliana Safta spunea...

Doamne Lily ce de minunatii ...mmm... si ce frumos arata ...acum trebuie sa ma pun la treaba ca am retete noi. Sa stii ca duminica am facut Aperitiv "Casuta" si a iesit draguta , nu ca a ta care e perfecta ...deh eu abia acum invat si asta datorita tie ... o sa iti trimit cateva poze.Cred ca am gresit la blat putin pt ca nu a crescut cum trebuie , desi l-am tinut 15 minute in cuptor, era putin necopt dar nu s-a simtit prea tare , insa se vedea si cand taiam casuta ca nu e bine copt. Data viitoare o sa il tin putin mai mult , desi as fi vrut si duminica sa il mai tin in cuptor insa se ingalbenise foaia prea tare si imi era frica sa nu se arda.
O sa incerc cat de curand si aceasta minunatie . Te pupam cu mult drag si multumim din suflet pentru toate retele minunate care le faci si pt ca le impartasesti si cu noi.

ANCA spunea...

Lissa,foarte frumaose ti-au iesit :)
chiar ma gandeam si eu sa fac reteta acesta "Cabana" numai ca nu am mai apucat ..dar in curand..
te pup pe curand!!

Lissa's Cakes spunea...

Yaya ,multumesc frumos!
O zi buna iti doresc.

Lissa's Cakes spunea...

Cami te pup si eu si o saptamana frumoasa sa ai si tu !

Lissa's Cakes spunea...

Reka ,da...e o prajitura aratoasa si daca era un picut mai mica ar fi aratat si mai bine ,pupici!

Lissa's Cakes spunea...

Te pup Lilly,poti sa o faci ca e tare buna.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Mirela!Asa e,nici eu nu o facusem de mult, cateodata si eu mai rasfoiesc caietele si gasesc cate o prajitura de care am si uitat...si ma gandesc ce buna e ...te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Danna cred ca stiu ce prajitura zici ..era prajitura carpati la cofetarie si era tare buna ,am sa o fac intr-o zi ca am reteta.
Betisoarele nu se insiropeaza ,ele se inmoaie de la crema.
Te pup si o saptamana placuta si tie!

Lissa's Cakes spunea...

Mirela multumesc pt voturi,se poate vota odata la 8 ore,doar un clik si gata .Te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos ,Mihaela!

Lissa's Cakes spunea...

Lili draga mea ,te pup cu drag ,azi poate am timp sa mai vorbim putin si sa-mi arati casuta.

Lissa's Cakes spunea...

Te pup si eu Anca draga!

judy spunea...

Lissa te astept pe la mine dupa niste premii si cateva intrebari!!!
Cat despre cabanuta.......Superb!!!

Miches Alexandra Sorina spunea...

ceva asemanator am si eu o reteta si se numeste cabana padurarului . Mi-ai dat o iedee sa o caut prin caiet sa o fac . Este foarte buna ;crema credca e chiarca si a ta.Pupici

lumi spunea...

super arata!!!!!!!! imi aminteste de prajitura excelent!!! o s-o incerc si eu cu siguranta

Blueeyes spunea...

Buna Lissa!Tot ce faci e minunat,retete,poze ....nu am timp sa incerc tot ce postezi dar am in dar pt tine cateva premii care te asteapta sa le ridici atunci cand ai timp!

Anonim spunea...

buna lissa. te rog mult sa ma ajuti. de cate ori am incercat crema aceasta m-i s-a taiat. nu se intareste la foc. nu stiu unde am gresit. m-am suparat foarte tare. am muncit mult si in final am stricat tot. la foc cat se tine? tot la abur am incercat si eu. cu mult respect astept raspunsul tau. imi doresc tare mult sa imi iasa.

Lissa's Cakes spunea...

Judy multumesc mult!

Lissa's Cakes spunea...

Alexandra cred ca e aceeasi prajitura cu nume diferit ,ia vezi daca e asa ....e foarte buna ,te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Lumi!

Lissa's Cakes spunea...

Buna Blueeys!Multumesc frumos ,trec pe la tine ,te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Buna!
Nu stiu de ce nu ti se intareste crema,normal ar trebui sa se ingroase cand fierbe pt ca are faina .Incearca exact cum am scris in reteta si ai sa vezi ca o sa iasa.
Nu trebuie prea mult pe foc,cand laptele incepe sa fiarba ,se trage deoparte si se pune compozitia de oua si faina ,apoi eu il pun pe oala cu abur ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei,se ingroase repede.Succes si sunt sigura ca o sa-ti iasa .

Elena Liliana Safta spunea...

Draga mea Lily imi facea cu ochiul aceasta minmunatie inca de cand ai postat-o ,insa nu aveam foi de napolitana. Am gasit dupa lungi cautari foi de napolitana asa ca m-am pus pe treaba. Am citi ce a scris cineva mai sus ...ca i s-a taiat crema , daca respecta intocmai indicatiile date de tine nu ar fi ajuns in acest punct, si eu am facut-o si sunt incepatoare in ale bucatariei si mi-a iesit crema fara probleme. Cred ca a tinut laptele prea mult pe foc , trebuie dat jos imediat cum incepe sa dea in primul clocot si sa puna imediat crema de galbenusuri. Eu am avut probleme la montare . Cand am sectionat prajiturica nu arata asa frumos ca la tine....dar o voi reface nu ma dau batuta , stiu ca o sa imi iasa a doua oara. Betisoarele mi-au scazut putin la copt insa data viitoare stiu ca trebuie sa tai foaia de napolitana dupa cat de lungi raman betisoarele dupa coacere.
Te pup cu mult drag Lily si iti multumesc din suflet pentru toate sfaturile bune si pt ca impartasesti cu noi asa bunatati.
Cu drag.

Evelina spunea...

Mmmmm ,reusita Cabanuta ta !
O faceam si eu de muuult de tot,aproape ca am si uitat de ea.
Multumesc pentru amintirile readuse O voi face si eu cat de curand...
Imi place la tine !

Ionela spunea...

Minunatata! Am retinut-o de cand ai publicat-o, dar abia acum mi-am notat-o si-s hotarata sa o incerc. Intrebarea mea este daca in glazura se pune apa fiarta (racita) sau apa fierbinte dupa ce da in clocot? Multumesc!

Lissa's Cakes spunea...

Ionela ,apa fierbinte sa fie ,dupa ce da in clocot.

Lia spunea...

Hei, in cremele facute pe foc/abur pui acolo zaharul, iar dupa ce se raceste amesteci cu untul sau margarina. Sunt mult mai fine asa decat daca ai amesteca zaharul pudra cu untul si apoi cu crema.

Lissa's Cakes spunea...

Lia,poate nu ai citit bine reteta,dar chiar asa am facut si in general la toate cremele eu asa procedez....multumesc oricum de informatie.

Adriana spunea...

Buna Lissa,mi-a spus o buna prietena de site-ul tau si mi-a recomendat prajitura Cabanuta...am fost tare impresionata de ea ptr k imi place sa incerc orice si am incercat-o dar cum am citit si la alte persoane nu le iesea crema pe baie de aburi...aici nu ma pot plange...c nu mi-a iesit mie este cand am adaugat crema in margarina,mi-a iesit moale....dc oare?...Si atunci nu am mai putut sa fac cabanutele....si betele nu au iesit toate la aceiasi grosime...

Lissa's Cakes spunea...

buna Adriana ,cabanuta e foarte buna si eu o fac intotdeauna de sarbatori.
Betele daca le rulezi de la inceput aceeasi grosime,ar trebui sa fie la fel ,se mai trag in lungime dupa ce se coc ,dar eu tai foaia de napolitana dupa lungimea lor.
Chiar nu stiu de ce nu iasa crema, mie imi iasa intotdeauna,e foarte usor de facut mai ales ca are faina si se ingroase... dupa ce e foarte rece se amesteca cu untul sau margarina...poti incerca sa faci crema cu budinca de vanilie,am facut si asa si iasa bine.

Anonim spunea...

Vreau si eu sa incerc reteta. Vreau inainte sa va intreb: aluatul pentru betisoare nu contine zahar? Multumesc!

Lissa's Cakes spunea...

nu contine zahar aluatul...e destul de dulce crema si glazura.

Anonim spunea...

Buna Lissa, am ajuns pe pagina ta intamplator si iti multumesc pentru reteta si rabdarea de a explica. Am mancat cabanuta cand eram mica si azi o fac pentru fetita mea. Continua tot asa, nu are rost sa iei gurile rele in seama! La mai mare!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos.

Anonim spunea...

BUNA LISA. AI NISTE RETETE SUPER GUSTOASE. AM INCERCAT PRAJITURA CABANUTA DAR NU S-A BATUT MARGARINA SPUMA. SPUNE-MI, TE ROG CUM PROCEDEZI CU UNTUL SPUMA?