Tortul ce l-am facut Karinei pentru 19 ani.
La cererea sarbatoritei mele ,am facut crema cu capsuni si crema vanilie.
Blat :
5 oua ,5 lg apa ,10 lg zahar si 10 lg faina.
Se procedeaza ca la blatul de tort de aici .
Am copt compozitia in forma de 25 cm/25cm ,apoi rece am taiat blatul in 3 foi.
La cererea sarbatoritei mele ,am facut crema cu capsuni si crema vanilie.
Blat :
5 oua ,5 lg apa ,10 lg zahar si 10 lg faina.
Se procedeaza ca la blatul de tort de aici .
Am copt compozitia in forma de 25 cm/25cm ,apoi rece am taiat blatul in 3 foi.
Crema vanilie:
200 g ciocolata alba,
3 galbenusuri,
un albus,
150 g zahar,
400 ml frisca,
12 g gelatina,
esenta de vanilie.
Gelatina se hidrateaza in 4-5 lg de apa calda.
Galbenusurile le-am pus impreuna cu zaharul si cu 4 lg de lapte si 2 lg esenta vanilie pe baie de aburi si am amestecat pana s-a facut ca o smantana ,apoi le-am lasat la rece .
Albusul se bate spuma ,frisca se bate dar nu tare si se amesteca impreuna cu albusul ,se pune si crema de galbenuse ,ciocolata topita si ultima data gelatina ,se mai adauga esenta de vanilie dupa gust.
Am pus o foaie de blat in forma in care l-am copt,am insiropat cu apa ,zahar si esenta de vanilie,apoi am pus crema peste el si a doua foaie de blat.
Peste acest blat pe care nu l-am mai insiropat, am pus 200g ciocolata topita pe abur cu 70 ml frisca ,am intins asa calda ca o glazura deasupra foii.
200 g ciocolata alba,
3 galbenusuri,
un albus,
150 g zahar,
400 ml frisca,
12 g gelatina,
esenta de vanilie.
Gelatina se hidrateaza in 4-5 lg de apa calda.
Galbenusurile le-am pus impreuna cu zaharul si cu 4 lg de lapte si 2 lg esenta vanilie pe baie de aburi si am amestecat pana s-a facut ca o smantana ,apoi le-am lasat la rece .
Albusul se bate spuma ,frisca se bate dar nu tare si se amesteca impreuna cu albusul ,se pune si crema de galbenuse ,ciocolata topita si ultima data gelatina ,se mai adauga esenta de vanilie dupa gust.
Am pus o foaie de blat in forma in care l-am copt,am insiropat cu apa ,zahar si esenta de vanilie,apoi am pus crema peste el si a doua foaie de blat.
Peste acest blat pe care nu l-am mai insiropat, am pus 200g ciocolata topita pe abur cu 70 ml frisca ,am intins asa calda ca o glazura deasupra foii.
Crema de capsuni:
2 oua intregi,
4 lg zahar,
450 g capsuni+3 lg zahar
400 ml frisca,
12 g gelatina.
Ouale cu zaharul le-am pus pe baie de abur si am amestecat pana s-au ingrosat si apoi am lasat la rece.
350 g capsuni i-am facut pireu prin blender si am amestecat cu zaharul pe foc pana s-a topit zaharul ,am lasat la racit.
Frisca batuta dar nu foarte tare ,am amestecat cu crema de oua ,cu pireul de capsuni ,apoi am pus gelatina hidratata in cateva lg de apa calda .
Restul de 100 g capsuni ,i-am taiat bucatele si am amestecat prin crema.
Toata compozitia am pus-o peste foaia cu ciocolata.Deasupra am pus a treia foaie ,am insiropat,am invelit tortul in folie si am dat la rece.
2 oua intregi,
4 lg zahar,
450 g capsuni+3 lg zahar
400 ml frisca,
12 g gelatina.
Ouale cu zaharul le-am pus pe baie de abur si am amestecat pana s-au ingrosat si apoi am lasat la rece.
350 g capsuni i-am facut pireu prin blender si am amestecat cu zaharul pe foc pana s-a topit zaharul ,am lasat la racit.
Frisca batuta dar nu foarte tare ,am amestecat cu crema de oua ,cu pireul de capsuni ,apoi am pus gelatina hidratata in cateva lg de apa calda .
Restul de 100 g capsuni ,i-am taiat bucatele si am amestecat prin crema.
Toata compozitia am pus-o peste foaia cu ciocolata.Deasupra am pus a treia foaie ,am insiropat,am invelit tortul in folie si am dat la rece.
A doua zi am intors tortul pe platou ,l-am imbracat intr-un strat subtire de unt si ca sa iasa decorul cum am vrut eu ,am taiat un colt din el ,un patratel.
L-am imbracat in pasta de zahar .
Tot ce se vede albastru este de fapt un mov foarte frumos pe care l-am obtinut din pasta de lapte praf si colorant gel mov.Ori nu e bun aparatul foto ca e mai vechi ,ori nu stiu eu sa setez culorile ,dar mi-e tare ciuda ca nu a iesit culoarea mov asa cum era in realitate,asa am patit si la tortul cadou al surorii mele ,in realitate e mult mai frumos cu culoarea mov.
Tot ce se vede albastru este de fapt un mov foarte frumos pe care l-am obtinut din pasta de lapte praf si colorant gel mov.Ori nu e bun aparatul foto ca e mai vechi ,ori nu stiu eu sa setez culorile ,dar mi-e tare ciuda ca nu a iesit culoarea mov asa cum era in realitate,asa am patit si la tortul cadou al surorii mele ,in realitate e mult mai frumos cu culoarea mov.
Inimioara e decupata din pasta de zahar si i-am infipt o scobitoare ca sa o pot implanta in tort.
Litera K a fost ideea Karinei,in litera am bagat o sarmulita pe care fac flori si in capat am facut o bucla mica ,am bagat prin bucla un fir argintiu cu care se leaga globurile si am legat de inimioara.
Litera K a fost ideea Karinei,in litera am bagat o sarmulita pe care fac flori si in capat am facut o bucla mica ,am bagat prin bucla un fir argintiu cu care se leaga globurile si am legat de inimioara.
68 de comentarii:
Superb arata tortul !Felicitari, draga mea si sa va traiasca fata !Cred ca i-a placut Karinei ce a iesit.Arata extraordinar !Te pup
Doamne Lily cat e de frumos tortul Karinei ...cat rafinament ...ca sa nu mai spun ca tare mi-as fi dorit sa mananc si eu o bucatica ...cat de frumos e Lily !Esti o adevarata artista !Sa stii ca ma bucur din tot sufletul ca ai postat reteta pt ca il voi face si eu 100% .Iti multumesc Lily pentru toate retetele minunate ...ce m-as fi facut eu fara tine ...La multi ani inca odata frumoasei Karina si mii de pupici de la noi toti cu mult drag.
Te pup cu drag Lily.
Lily cand ma uit la tortul asta minunat al Karinei nu pot sa spun decat fericit cei ce au gustat din el .
Va pup cu drag .
foarte frumos tortul...ca toate pe care le faci, sunt deosebite... de fiecare data iti admir feiutele de tort. cum calculezi cantitatile de crema sa fie sunt egale? Felicitari !
Lili, arata bestial, m-ai omorat! Este perfect finisat - bine, nu mai trebuia sa specific aspectul acesta ca deja este ceva normal la toate torturile tale. FARA CUSUR - asta e! Iar sectiunea ... a mai ramas ceva din tort? Ca vin si eu!! Felicitarile mele! Tot respectul. Te pup
P. S. Karina este o norocoasa si tare invidiata de multa lume
Super fain tortul si ,si mai si designul!Mereu a inaltime.Spuneai ceva de un aparat,ce fel este si ce face,ai poza cu el pe Blog?O zi buna!
Nu pot decat sa zic ca e minunat. Cand il vad ma duce gandul la Dora. Ti-a iesit perfect. Cel putin perfect.
Asta e urmatorul stadiu la care vreau sa ajung. Asa ca ma mai uit la pozele puse de tine... si poate imi fac curaj. Imi spui si mie, te rog, cum faci micile desene albe de pe pasta? Cu royal icing? Ms
Ma asteptam la ceva superb.... si totusi am ramas inca odata surprinsa de frumusetea acestui tort!!!Lissa esti UNICA!!!
La Multi Ani Karinei inca o data!!!
Arata extraordinar,felicitari si La multi ani Karinei!
Cata frumusete si eleganta! Felicitari Lissa, esti o adevarata artista.
La multi ani Karinei, inca o data.
SUPERBBBBBB!
a si o intrebare . Tava e patrata si se demonteaza sau e numai marginea? Imi place . De unde ai cumparat-o?
Superb superb superb. Numa asteptam la mai putin de la tine. E un tort de muzeu. Am sa il copiez cu prima ocazie ,asta da cu permisul autoarei :) Pupici si felicitari.
Superb tortul, foarte finut lucrat ....deosebit.
Imi plac si florile tare mult, si gustul cred ca a fost perfect, cu crema aceea de capsuni.... yammmm
Superb!!!
Extrem de finut, perfect realizat!
Multumesc frumos Nina draga!
Lili va pupam si noi si multumim frumos!
Multumesc Diana!
Ca sa iasa cam egala crema,pun aceeasi cantitate de frisca ,uite la tortul acesta de ex.cantitatea de frisca e la fel la ambele creme ,apoi capsunii egaleaza cu crema de oua si albusul de la crema de vanilie...sper sa intelegi Diana.
...sau chiar daca e alta crema ,ca sa aibe aspect,crema sa fie cat blatul de groasa si atunci se vad straturile bine.
Lauraaaa..as fi pastrat o felie pt tine anume daca ai fi venit,a fost foarte bun si a avut succes.
Multumesc de felicitari si te pup!
Multumesc Blueeyes ,spuneam de aparatul meu foto ca cred ca ma paraseste si nu iasa culorile cum trebuie ,te pup!
Judy esti draguta ,multumesc frumos ,te imbratisez cu drag!
Multumesc Anca draga ...si eu o ador pe Dora .
...hai fa-ti curaj si incearca ,ai sa vezi ca e mult mai usor decat crezi;desenele cu roial sunt facute ,imi place ca da tortului o nota de eleganta,te pup!
Multumesc frumos Mirela!
Miha ,multumesc frumos draga mea!
Te pup Mimi!
Multumesc Alexandra si chiar as fi incantata sa-l faci,nu ai nevoie de nici o permisiune ca doar de-aia l-am pus aici ,te pup!
...tava e de fapt cadrul de prajitura(marginea doar) si l-am cumparat de la penny,e foarte util si imi pare rau ca am luat doar unul ,dar poate o sa mai gasesc.
Multumesc Alicer,gustul chiar ca a fost o nebunie ,capsunii ,vanilia si ciocolata de pe blatul din mijloc sa-u imbinat perfect,pupici de la mine!
Multumesc Ana draga ,te pupacesc cu drag!
O, eu nici nu mai am cuvinte!:)
La multi ani, Karina!:)
Multumesc frumos Edith!
la multi ani pt Karina, tortul e super super fain, te pup
Dragă Lili, îţi răspund în curând şi la mail, dar după-masă am un mic examen. Până atunci poate ai chef să vizitezi şi noul nostru blog în limba română: GULAŞ. :) (Ce şi cum şi de ce, scrie acolo.:) )
Te pup, Edith
Da, si adresa nu ti-am dat-o!:P
http://gulasunguresc.blogspot.com/
Draga mea,scuze de intirziere...In primul rind ii doresc ingerasului vostru numai reusinta in viata, multa sanatate si La multi ani! O opera, arta culinara pura de tort ai facut! Cu drag si in prietenie Cami
Edith ,merci de adresa ,am fost in vizita ,pupici!
Multumesc frumos Cami,te pup !
Buna lisa! am o intrebare: cu asezi florile pe tort de stau ata de perfect ? mie nu prea imi reseste spre ex sa fac un buchetele si sa il asez pe tort . cum faci ?
Buna,fiecare floare o pun pe sarmulita ,apoi le prind una de alta cu banda si formez buchetelul.
nu am cuvinte pentru ce faci tu...dar am un premiu ce ti-l ofer cu mare drag si cu multumiri pentru tot ce am invatat de la tine!
Multumesc frumos ,Geta!
Felicitări pentru blogSalutări de la World produse de patiserie de fantezie
Multumesc Jose si bine-ai venit pe la mine!
Lili, n-am cuvinte sa-ti descriu cat de bun a putut sa fie tortul asta... wooow! Multumesc mult pentru ca ai postat asemenea bunatate, ca sa ne desfatam si noi papilele gustative. Cat despre crema de vanilie - este cea mai fina crema pe care am gustat-o. Daca poti si ai timp, spune-mi, te rog varianta acestei creme pe ciocolata cu lapte. Te pup si-ti multumesc inca o data!
Ce ma bucur Laura draga ca v-a placut,crema intradevar e foarte fina.Poti sa inlocuiesti ciocolata alba cu cea cu lapte si dupa gust mai poti adauga daca vrei inca una topita .Te pup si eu !
buna lisa .te deranjez cu o intrebare.acele frunzulite sint cumva snurulete subtiri?cum de stau asa de frumos? multumesc.
Buna...frunzulitele acelea sunt crengute de asparagus ,am zis ca mai bine se potrivesc pe tort ca sunt mai finute decat daca as fi facut din pasta.
Buna Lissa,m-a uit de cateva zile pe blogul tau si m-ai lasat fara cuvinte. Este minunat tot ce vad aici.
Am vazut ca la acest tort ai folosit creme in care ai bagat si frisca, Am citit pe net ca atunci cand imbraci un tort cu pasta de zahar nu trebuie sa folosesti creme cu frisca sau creme fierte pentru ca topesc pasta. Asa este? Vreau si eu sa fac un tort, sa il imbrac in fondant ( il voi cumpara de la wilton pt ca nu am timp sa il fac)si ma gandeam sa folosesc drept creme budinca de vanilie in amestec cu frisca si budinca de capsuni +frisca. Tu cum ma sfatuiesti sa fac?
Te imbratisez si iti doresc la cat mai multe asemenea minunatii :)
Alexandra
buna Alexandra ,nu au absolut nici o treaba cremele in care pui frisca si pasta de zahar pentru ca tortul dupa ce il umpli ,il imbraci intr-un strat subtire de unt si apoi pui pasta ....deci poti face orice crema.
Multumesc mult Lissa.
Tortul va fi cu etaj si am inteles ca trebuie sa pun un carton sub cel de-al 2-lea blat plus betisoare in primul blat. Eu nu am carton special, crezi ca este ok sa daca fac unul si sa il imbrac in folie? Dar nu stiu exact de care folie: de aluminiu sau din aceea lipicioasa pe o parte?
Alexandra
da Alexandra,trebuie puse betisoare pentru sustinere si etajul il pui pe carton,nu trebuie carton special ,nici eu nu am ,folosesc carton de la cate o cutie si il imbrac in folie simpla nu de aluminiu.
Buna Lissa,
Am reusit sa ii fac tort fetitei mele la aniversarea ei de 1 anisor. Am procedat asa cum mi-ai spus tu: betisoare de sustinere( eu am folosit betisoare de frigarui) si un carton (imbracat in folie simpla)sub etaj.Multumesc mult pentru sfat, mi-ai fost de un real ajutor.
Tortul facut pentru fetita mea Andreea l-am pus pe acest blog symyscakes.blogspot.com
buna Alexandra,ma bucur ca a iesit bine,e foarte frumos tortul,am trecut pe la tine si l-am vazut, Andreea cred ca a fost foarte incantata.
Pupici si felicitari.
Multumesc de vizita:)
Andreea, desi are doar un anisor, a fost fascinata de tort.Mai bine zis a fost atrasa de el pentru ca a fost colorat si a tipat de fericire cand l-a vazut. Abia am reusit sa o tin sa nu traga de figurine. Pupici si de la noi.
Buna seara doamna,
astazi am gasit pagina dumneavoastra de internet si ma uit la torturi de trei ore.Sunteti extraordinara ! Eu locuiesc in Germania, dar vin de la Sebes , nu departe de Orastie. O sa ma uit des pe pagina dumneavoastra.
Buna Mariana si binea-i venit pe la mine ,ma bucur ca-ti place ce fac eu.Multumesc de aprecieri.
buna
de ce se taie frisca cand pui toate in frisca ???si la crema de ciocolata sa taiat si la crema de capsiuni sa taiat de ce?
buna
Draga mea, esti minunata, un adevarat izvor de inspiratie.Urmaresc de multa vreme blogul tau minunat.Vreau sa fac acest tort absolut superb adica mai precis crema si blatul pentru un tort de botez.Mi se cere un tort cu trei etaje dar chestia este ca locuiesc in Cipru unde in iunie cand vor ei tortul este foarte cald.As vrea daca poti sa-mi raspunzi, merge aceasta crema cand este foarte cald?Daca nu, poti sa-mi spui tu cam ce creme faci in iulie sau august cand si la noi in tara este foarte cald?Poti sa-mi dai un sfat?Ma gandeam ca poate o crema de unt cu faina fiarta, nici nu stiu si imi e teama sa nu le stric botezul.Astept un raspuns daca se poate doamna talentata :)Multumesc!
vai Cami ,nu stiu de ec stiam eu ca ti-am raspuns undeva ,sigur ca merg cremele,eu le fac si cand e foarte cald si nu se lasa ...nu stiu cum e acolo dar eventual poti pune gelatina cu 2-3 g in plus,in loc de 12 g pui 15.
Buna Lissa sunt superbe toate torturile tale chiar am incecat cateva combinatii si au iesit super.am totusi o intrebare.As vrea sa fac crema cu piureul de capsuni si avand in vedere ca e februarie :D vreau sa te intreb daca se pot folosi si capsuni inghetate care sunt mai usor de gasit.astept un raspuns putin mai repede daca se poate ca in 2 sapt tre sa fac un tort de botez.ye pup
Diana,eu nu am facut cu capsuni inghetate ,nu stiu sa-ti spun cum iasa de bine.
Buna Lissa. tava mea are dim de 38/24. vroiam sa stiu daca cantitatile la creme le pot lasa cum le-ai facut tu sau trebuiesc marite?
FELICITARI,FACETI ADEVARATE OPERE DE ARTA,VA URMARESC DE CEVA TIMP,AM FACUT BLAT DE TORT SIMPLU DUPA RETETA DVS.SI MIA IESIT FOARTE BINE..VROIAM SA VA INTREB CAM CAT SIROP ATI PUS PE FIECARE FELIE DE TORT,SI CUM FACETI CREMA ACEEA DE UNT CU CARE IMBRACTI TORTUL INAINTE DE A PUNE PASTA DE ZAHAR/felicitari pt tot ce faceti si pt faptul ca ne impartasiti si noua...
multumesc Dana,pt insiropat fiecare pune cat vrea sa fie de insiropat blatul,nu am o cantitate anume de sirop.Pt imbracat tortul poti freca numai unt cu zahar pudra si esenta de vanilie sau ce aroma preferi.
Buna ziua,
Superbe torturile!!! Aveti un talent deosebit!
Crema cu ciocolata alba si vanilie se poate face si fara oua?
Multumesc anticipat.
Andreea
DRAGA LISSA TORTUL E SUUUPER! AS VREA SA STIU CAM CATE PORTII AR IESI LA CANTITATILE ASTEA..SORA MEA AR AVEA NEVOIE DE UN TORT SAPT ASTA SI AR CAM FI 15 INVITATI.CU APROXIMATIE AI STI SA MI SPUI CATE PORTII AR IESI! MULTUMESC MULT!SI BINEINTELES PT RETETA
Julia iasa 20 de portii din el ,iti ajunge .
multumesc mult! si pt reteta si raspuns ! sunteti foarte talentata! si torturile super,am sa incerc cu siguranta cat mai multe retete
Trimiteți un comentariu