E una dintre prajiturile mele preferate.
Pentru foile din blat e nevoie de:
5 oua ,
5 lg de zahar ,
5 lg faina ,
3 lg de nuca macinata.
Albusurile se bat foarte bine pana se fac spuma tare si spuma face moturi.Se pune zaharul pe rand batand in continuare .
Daca nu este batut bine albusul,cu siguranta nu va iasa bine foile ...
Se incorporeaza si galbenusurile.
Albusurile se bat foarte bine pana se fac spuma tare si spuma face moturi.Se pune zaharul pe rand batand in continuare .
Daca nu este batut bine albusul,cu siguranta nu va iasa bine foile ...
Se incorporeaza si galbenusurile.
Se unge dosul unei tavi cu ulei si se presara faina...se poate pune si hartie de copt dar eu prefer asa,se imparte cu aproximatie compozitia de blat in trei, o parte se intinde pe tava si se da la cuptor in jur de 15 minute.Dupa ce se scoate tava din cuptor ,cu un cutit se trece usor pe sub foaie ca sa se desprinda.Se coc asa si celelalte doua foi,.
Crema:
Galbenusurile se amesteca cu jumatatea de zahar ramasa ,cu faina si cu laptele din pahar.
Cand laptele din cratita incepe sa fiarba ,se pune amestecul de galbenusuri si se amesteca pana se ingroase ca o budinca.
Se da deoparte ,se acopera cu folie si se lasa pana se raceste.
1/2 l lapte ,
4 galbenusuri,
4 lg faina,
150 g zahar,vanilie.
Din lapte se opreste un pahar si restul se pune in cratita pe foc cu jumatate din zahar si vanilia.Galbenusurile se amesteca cu jumatatea de zahar ramasa ,cu faina si cu laptele din pahar.
Cand laptele din cratita incepe sa fiarba ,se pune amestecul de galbenusuri si se amesteca pana se ingroase ca o budinca.
Se da deoparte ,se acopera cu folie si se lasa pana se raceste.
10 lg de zahar se caramelizeaza si se intind peste cele 3 foi...daca puteti intindeti cu cutitul cu grija ,iar daca nu lasati sa curga din lingura firisoare subtiri de caramel peste foaie.
Crema se imparte in 3 , se pune intre cele doua foi si deasupra.
Cele 4 albusuri ramase se bat spuma,se pun 8 lg de zahar ,apoi se continua baterea pe baie de abur pana se topeste bine zaharul ,se pune deasupra prajiturii si se rade ciocolata ,sau se poate orna dupa preferinta.
Crema se poate face si din budinca de vanilie si deasupra se poate pune un strat de frisca.
Cele 4 albusuri ramase se bat spuma,se pun 8 lg de zahar ,apoi se continua baterea pe baie de abur pana se topeste bine zaharul ,se pune deasupra prajiturii si se rade ciocolata ,sau se poate orna dupa preferinta.
Crema se poate face si din budinca de vanilie si deasupra se poate pune un strat de frisca.
20 de comentarii:
Yumi, ce bunatate! Ideala acum pentru sarbatori.
Sarbatori fericite!
Foarte frumoase torturile...dar primul tort m-a cucerit, e superb!
o seara minjunata!
Buna,as vrea sa te intreb daca fac foile inainte cu vreo 3 sau 4 zile inainte sa fac prajitura are ceva?multumesc oana
Buna Oana,nu are nimic ,le acoperi cu folie si le pui la rece.
Multumesc mult de raspuns,iti urmaresc din umbra toate minunile care ies din mainile tale,as vrea sa fac aceasta prajitura la ziua ficei mele care va fii duminica asta care urmeaza,te pop si sa ne incanti si pe viitor cu minunatele tale retete.Oana
buna,am facut si eu prajitura,e un deliciuuuuuuuuuuuuuu,dar am avut aceeasi problema,foile nu erau la fel de groase ca in poza,tava nu era de aragaz si nu inteleg de ce nu au crescut?dar viu face din noua ceasta prajitura de Pasi si va spun cum a iesit.
Multumim lissa pentru inca o reteta foarte buna!!Eu acum coc foile,acuma este ultima in cuptor..pentru prima data aceasta reteta..siii DAAA!au iesit foile,au si crescut putin,compozitia pentru aluat ajunge pentru 3 foi la dimensiunile de 22/32..ce sa mai spun!!sunt ff fericita k au iesit foile..aveam asa o mica teama tot timpul pentru foi cand era vorba de copt..dar la compozitia aceasta nu am avut probleme(poate si pentru k nu a trebuit sa intins separt foaia..apoi sa o asez pe dosul tavii:D)..Acum astept sa vina randul cremei si apoi degustarea:d..azi e zii de copt la mine..mai am un blat de tort..o sa incerc tortul cu ciocolata si jeleu..sa imi tii pumnii lissa:D!
Spor la treaba si tie..ca presupun ca si u o sa pregatesti blaturile la torturi zilele acestea..Salutari din Belgia:*Si un Paste Fercit!Liniste sufleteasca si multe impliniri!
Cu mult drag Dannutsa>:D<
ceau sunt cristina ,imi place tot ce vad pe blogul tau.Am o intrebare la foile cu zahar ars nu trebuie praf de copt ?
Ci@o! Sant Michela, am probat reteta prajiturii cu cirese si am pus biscuiti in loc de panine!! fff buna!
As avea o intrebare: in foile cu zahar ars as exclude nucile..cu ce crezi ca as putea sa le inlocuiesc? Ai o reteta de foi fara nuci care sa mearga cu prajitura asta?? Mersi de toate retele pe care le imparti cu noi!!!
splendid
prajitura arata super dar as vrea sa stiu si eu cata margarina se pune ca nu e specificat
un cub de margarina rama =250 g
Buna Lisa, iti urmaresc de mult postarile si ti-am probat retetele delicioase.
Azi am hotarat sa o fac pe aceasta, offff nu stiu de ce dar crema desi amfacut-o cum mi-ai zis s-a taiat( are aspectul de branza)cu toate ca ouala si laptele au fost proaspete. Acu poate e din cauza ca am fiert-o direct pe foc si trebuia pe baie de abur???? Nu era specificat acest lucru... Oare de ce am patit asa, acum ma pregatesc sa o mai fac odata.
Buna,am incercat si eu aceasta reteta si a iesit o prajitura fff buna; sunt incepatoare dar respectand toti pasii cu strictete;)) a iesit f bine.Iti multumesc pentru toate sfaturile....acum o sa incerc < o cabanuta>.
Cu mult drag, Ana!
Ana draga ,sincer ma bucur ca ti-a iesit prajitura si pe cuvant ca te-as rasplati intr-un fel ,esti printre putinele care mi-au spus ca le-a iesit ,desii e o prajitura usor de facut dupa parerea mea.Mai mult decat am scris in reteta chiar nu stiu cum sa mai explic ...iti multumesc eu si succes cu cabanuta.
Lissa draga ma alatur si eu celor care iti spun ca le-a iesit prajitura,am incercat-o la Paste si astazi o repet din nou,iti dai cu seama caci a avut succes daca o repet?Multumesc mult.
Maria draga ,ma bucur tare mult ca ai reusit-o si ca ti-a placut,pupici.
EU AM RETETA CU 6 OUA,6LING ZAHAR, 6 LING FAINA,6 LINGURU NUCA MACINATA.IES 4 FOI COAPTE IN TAVA PE HIRTIE DE COPT,PUSE CU LINGURA .SI O JUMATATE PRAF COPT STINS CU LAMIIE.IES SUPER SI CA GROSIME.INCERCATI
Buna ziua,
Puteti sa imi spuneti va rog, la crema puneti budinca in margarina sau margarina in budinca?
Multumesc frumos,
Rodica
buna Rodica,se pune crema cate putin in unt sau margarina.
Trimiteți un comentariu