6 decembrie 2009

Prajitura cu cacao si spuma de albus

In primul rand vreau sa urez La multi ani tuturor celor care poarta numele de Nicolae sau Nicoleta.
... si cum nu am mai facut ceva dulce pentru noi cam de multisor, am zis ca pentru azi ar fi cazul de o prajiturica.Am vrut ceva simplu, fara crema, sa se faca si repede si sa fie si buna ... pretentioasa am cam fost de data asta, dar am gasit-o prin caietul meu cel vechi si chiar m-am bucurat, nu o mai facusem de muuuuult timp si cand am citit-o mi-am amintit de vremea cand ne facea mama prajitura asta.... vai ce buna era atunci ... si este si acum buna dar parca atunci era nemaipomenita ... Dana mai sti? Dana e sora mea si cand eram noi acasa, mici copile, intram pe ascuns în camara si luam numai cate o bucatica, pana se facea prajitura jumatate ... hi .. hi ... ce vremuri .. în fine ..sa revenim la prajitura mea, cred ca multe dintre voi o stiti si sub alta denumire ,dar v-o recomand cu placere.

Reteta e asa:
4 galbenuse,
200g zahar,
100g unt,
2 lg cu varf de cacao,
200g faina,
200 ml lapte,
1 / 2 lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie.
dulceata de oricare, eu am pus de prune ca e mai acrisoara.
Pentru bezea: 4 albusuri, 200 g zahar pudra, 1lg zeama de lamaie.
se freaca cu mixerul galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase ... pe vremea aceea se frecau bine bine cu lingura de lemn, dar uite ce usor ne e acum ... se pune untul si se mixeaza in continuare, se pune cacao, bicarbonatul si faina alternand cu laptele.
In compozitie se pot pune nuci prajite si taiate bucatele, bucatele de ciocolata sau rahat ... eu am lasat-o asa cum o stiam.Se pune în tava cu ulei si presarata cu faina si se da la cuptor 30 minute.
Intre timp am batut albusul spuma tare, am pus pe rand zaharul si la sfarsit o lg de zeama de lamaie, se bate bine pana e tare si cand scoti mixerul raman varfuri.
Se scoate prajitura se unge bine cu dulceata si se pune deasupra albusul, cu o lingurita am facut gropite ca sa fie un pic mai festiva ... asa ... de Mos Nicolae .. apoi am dat la cuptor inca 10-15 minute...
pana se intareste albusul si se face auriu deasupra, ia uitati ce varfuri frumoase.
Se lasa pana se raceste si se taie din tava.



8 comentarii:

Mary spunea...

very nice!

MIMI spunea...

Lissa,frumoasa rau prajitura!
Te pup!

carmen spunea...

Lissa,te rog sa-mi spui dimensiunile tavii in care ai copt prajitura.Multumim Lissa ca ne impartasesti experienta ta! Felititari!

Lissa spunea...

Carmen ,tava mea are 21/30.
Multumesc pentru felicitari,te pup!

Elena Liliana Safta spunea...

Draga mea Lily ...duminica aici a fost "Ziua Mamei" si cum am fost invitati la niste prieteni am spus sa fac o prajiturica noua de la tine , pt ca ne plac tare mult prajiturele tale ...ei si tare m-am mai bucurat cand am gasit aceasta reteta deoarece e o prajitura pe care o manacam cu mare drag in copilarie, era parjitura pe care o facea mereu mama si bunica. Ce sa spun ...ca e tare delicioasa . Nu a iesit asa frumos ca la tine deoarece a mea s-a rumenit destul de tare deasupra , banuiesc ca e de la cuptor.Oricum e tare buna si o voi face mereu cu mare drag.
Te pupic cu mult drag.

Lissa's Cakes spunea...

Lili ce ma bucur ca ai facut-o ,e usor de facut si tare buna.
Te pup si eu.

dora cary spunea...

Ce ma bucur ca am gasit acesta reteta! Imi amintesc din copilarie cum mama ne facea prajitura asta (noi a numeam Hamburg) si era cea mai buna prajitura pe care am mancat-o vreodata. Acum mama este in vizita la mine (in State) si vreau sa-i fac eu prajitura. :)

Anonim spunea...

Eu o stiam sub denumirea de "Deliciul primarului" si e incontinuare preferata mea. Chiar imi era pofta sa o fac si priedusem reteta. Merci