Am vazut la Amalia saptamana asta crema caramel... a vazut-o si Karina ,fiica-mea ,asa ca a trebuit sa fac si l-am facut sub forma de tort.
Pentru crema:6 oua mari (sau 8 mici),
6lg zahar +7 lg zahar pt caramelizat,
1l lapte,
1 vanilie,
1 lg rasa faina.
Intr-o cratita cu pereti mai inalti ,se caramelizeaza 7 lg zahar si se imbraca peretii cratitei pana la jumatate.
Se bat cu telul ouale intregi cu zaharul,vanilia si la urma se pune si faina.
Peste compozitie se adauga laptele si totul se pune in cratita ,se da la cuptor 3o-35 min la foc potrivit,pana se incheaga.
Intre timp se face un blat din cate oua vreti ,eu am facut din 3 oua si a fost suficient,deci 3oua ,3 lg apa, 6 lg de zahar si 6lg faina.
Asa arata dupa 35 minute ,
Se pune blatul peste crema si se da la cuptor inca 3o minute la foc incet.
Asa arata al meu gata copt.Se lasa in cratita pana se raceste ,apoi se intoarce pe un platou.
Peste compozitie se adauga laptele si totul se pune in cratita ,se da la cuptor 3o-35 min la foc potrivit,pana se incheaga.
Intre timp se face un blat din cate oua vreti ,eu am facut din 3 oua si a fost suficient,deci 3oua ,3 lg apa, 6 lg de zahar si 6lg faina.
Asa arata dupa 35 minute ,
Se pune blatul peste crema si se da la cuptor inca 3o minute la foc incet.
Asa arata al meu gata copt.Se lasa in cratita pana se raceste ,apoi se intoarce pe un platou.
Daca se vrea mai insiropat ,si la noi se vrea,se face un sirop din zahar ars cu apa si se pune pe langa tort in tava ,isi trage blatul cat vrea.
11 comentarii:
Bun si racoritor! Pupici.
Lissa ce frumos ti-a iesit , sper ca a fost si bun :).Te pup, Amalia .
Te rog sa-mi faci o vizita pe blog pentru a-ti ridica leapsa muzicala. O gasesti la sectiunea: MESSAGE FROM BLOGGERS
Marcela draga,e chiar bun si mai ales rece....
Amalia ce ti-am spus ,daca vede Karina ca ai facut crema de zahar ars ,sigur ma pune sa-i fac..anul trecut de ziua ei nu a vrut sa-i fac altfel de tort decat tort caramel.Te pup si eu!
Multumesc Ral!
Buna Lissa. Tot timpu fac retete de la tine de pe blog. Esti o artista. Felicitari! Ai un mare talent si foarte multa pasiune. Se vede.
Am o nelamurire si poate ma poti ajuta cu un raspuns. Care e diferenta intre blaturile care au in compozitie ulei si apa si astea simple cum le faci tu fara ulei, apa si praf de copt. Ca eu tot asa am invatat sa fac blatu cu ulei si cu apa in compozitie.
Buna,sincer eu nu am vazut nici o diferenta ,sunt la fel de pufoase,dar cateodata cand te obisnuiesti cu un blat crezi ca ala e mai bun si mai usor de facut ...eu m-am obisnuit cu blatul asta fara praf de copt si il fac foarte des.
Te pup si o un sfarsit de saptamana placut.
pentru blat ai separat albusurile de galbenusuri?
Mi-ai amintit de copilarie. E tortul pe care-l facea mama mea cand eu eram mica. Era preferatul meu. Azi am intrat pe blogul tau si l-am facut si eu. A iesit perfect. Multumesc pentru gusturi si amintiri placute.
Simona ,ma bucur ca a iesit bine ,e usor de facut si foarte bun.
Trimiteți un comentariu