26 aprilie 2009

Felii cu crema de capsuni si ciocolata alba

Mi-a atras atentia de ceva vreme prajitura asta de pe blogul Mariei; ieri am gasit niste capsuni asa de frumosi in piata de-ti venea sa-i mananci din priviri si mi-am adus aminte de prajitura ,asa ca am fost hotarata sa o fac.
Am facut foile dupa o reteta ce o aveam in caiet,dar se poate face prajitura si cu foi de cumparat ,cum scrie la Maria ,sau chiar si cu blat de tort ...e foarte buna oricum.
Pentru foi am facut asa:1 ou ,170 g zahar,2ooml lapte ,200 ml ulei,1lg cacao,520g faina ,1lingurita amoniac(eu nu am avut si am pus bicarbonat).
Se freaca oul cu zaharul ,se pune uleiul ,laptele ,jumatate din faina impreuna cu cacaoa si bicarbonatul ,se amesteca cu lingura;se pune si cealalta parte de faina si se framanta cu mana pana se strange aluatul.
Se imparte aluatul in 4 ...
Pe dosul unei tavi ,pe care am pus hartie de copt ,am intins fiecare foaie si am copt in jur de 15 minute ,la foc mic ,sa nu se arda pe margini .
Foile se intaresc cand sunt reci ,dar se inmoaie de la crema ,nu exagerat de tare ca la o crema ce contine lapte sau unt ,dar sunt numai bune.
Crema:300 g capsuni,
300 g ciocolata alba,
750 ml frisca,
100 g zahar,
20 g gelatina,
4 linguri zeama de lamaie.
Am pus gelatina prima data la inmuiat in 4lg de apa calduta.
Capsunii se zdrobesc si se fac pireu(i-am dat la blender).
Se pun pe foc impreuna cu zaharul si lamaia si se fierb 3-4 minute,se ia deoparte.
400 ml frisca se pune la fiert si se adauga ciocolata rupta bucatele ;cand s-a topit ciocolata ,se ia de pe foc si se amesteca cu pireul de capsuni si cu gelatina.Am pus crema la frigider.
Intre timp am batut bine restul de 350 ml frisca si cand crema a inceput sa se inchege ,am amestecat-o cu frisca.Daca nu e destul de tare incat sa se poate intinde pe foi ,se mai pune putin la rece,apoi se imparte egal intre cele 4 foi.
Deasupra am pus glazura din 200 g ciocolata topita cu 120 ml frisca ;calda am intins-o peste foaie ,am topit si putina ciocolata alba ,am tras linii subtiri orizontale si cu un betisor am tras linii verticale pe prajitura.
Dupa cateva ore s-a taiat foarte bine...
...si e deosebit de buna.


54 de comentarii:

diamond spunea...

lissa, cum postezi o reteta, salivez langa monitor! arata tare bine prajiturica!yummy! te pup!

Mary spunea...

Very nice , you are so good at making these kinds of cakes!

Vicky spunea...

Lissa, arata absolut bestiala prajitura, acum sunt la cura dar cand termin sigur voi face si eu una mai mica.

Jacktels Kochbuch spunea...

Hallo Lissa,

foarte frumos aratä Präjutura. Kompliment !
Gustul il cunsosc ( am fäcut-o sie eu) este minunat.

Salutäri Jacktel

Marcela S. spunea...

Foarte buna prajitura. O sa o incerc cat de curand!

Lissa spunea...

Diamond ,multumesc si te pup dulce si eu!

Lissa's Cakes spunea...

Thanks so much Mary!

Lissa's Cakes spunea...

Buna Jacktels,inseamna ca cunosti gustul,imi place si mie crema asta tare mult ,m-am gandit sa o fac la un tort si sa pun si bucati de capsuni.

Lissa spunea...

Vicky draga ,o cura si mie mi-ar fi buna ,mai ales acuma dupa sarbatori.
Crema e foarte buna,se poate face si jumatate doar si se poate pune intr-un blat de tort,te pup!

Lissa spunea...

Marcela draga ,poti sa o incerci cu incredere ca e buna ,te pup!

Miches Alexandra Sorina spunea...

foarte bine arata prajitura ta sa sti ca imi sta capul sa o incerc

Miches Alexandra Sorina spunea...

Lissa pune-ti 2 postari macar pe pagina ca eu de ex am pierdut aia cu foi de napolitana acuma numa am vazut-o am crezut ca dupa cea de ziua ta , urmeaza asta dar nu e asa. trebuie sa ma uit intotdeauna bine de acuma la arhiva. pupici

Lissa spunea...

Alexandra ma bucur ca-ti place prajitura ,si e foarte buna.
Nu stiu cum se vede la tine pagina Alexandra,dar eu intotdeauna am 4 postari pe pagina principala,nu stiu cum de nu ai vazut prajitura...am postat-o cu doua zile inainte la asta.

Amalia spunea...

Lissa m-ai dat gata a nu stiu cata oara :)) ... foarte frumoasa prajitura la fel si cea cu foaie de napolitana... uite vreau sa te intreb ceva, joi trebuie sa fac un tort cu fructe si ma gandeam sa fac crema asta , pot sa folosesc frisca Meggle si cioco de menaj ? ,As pune si bucatele de capsuni prin crema , nu stiu ce sa fac pentru gust, in perioada asta capsunii nu prea au aroma, oare sa pun putin sirop de capsuni in crema? Se intareste ?

Jacktels Kochbuch spunea...

Hallo Lissa,

eu am fäcut a doua oarä Blatturile mai cu mult Cacao si in Crema am pus un pic mai multz de Cäpsunipüree.
Tu ai putea sä bagi Crema intrunul din Torturile tale minunate.

Salutäri Jacktel

Lissa spunea...

Amalia draga ,esti tare draguta ,multumesc.
Exact la ce vrei tu sa faci ,m-am gandit si eu,vreau sa fac un tort pt sora mea ca joi e ziua ei si vreau sa fac crema asta cu bucatele de capsuni prin ea ,dar ca sa aibe gust mai pronuntat de capsune ,o sa pun frisca mai putina.M-am gandit sa pun ciocolata in cantitate egala cu frisca ,capsuni(pireu) tot 300 de grame si la sfarsit sa adaug doar 200sau 250 g de frisca,asa as reduce frisca doar la 500sau 550 g si gustul de capsune ar fi mai pronuntat....si gelatina cred ca ar fi suficienta 15 g..ce zici?
Poti folosi si frisca meggle si cioco de menaj,crema are gelatina si se intareste.

Jacktels Kochbuch spunea...

Hallo Lissa,

eu dupä Experianta mea , asi läsa asa si Chokolade si frisca , asi pune numai mai mult Cäpsuni sau poate un pic de Sirup. Mai multä Chokolade omoarä de tot Gustul de Cäpsuni.Eu pun dacä o bag in Fondanttortä Gelatine pentru Masse toatä. Adun toate massele si calculez si Chokolade ca Liquid. tine bine si nu moiae Fondant.

Salutäri Jacktel

bucatar maniac spunea...

minunata prajiturica. Yam!

Lissa spunea...

Multumesc Jacktels,asa as vrea sa fac,un tort in care sa pun ori mai multi capsuni ,ori sa micsorez cantitatea de frisca...sa fie gustul mai pronuntat.

Lissa spunea...

Multumesc bucatar!

Lissa spunea...

Jacktels multumesc tare mult ,sa sti ca am sa tin cont de sfatul tau.

Amalia spunea...

Lissa cred ca m-am hotarat, am mai citit si ale retete.. ori fac varianta asta ori o sa fac un mousse de cico alba in care o sa pun bucatele de capsuni si un jeleu de capsuni sa fie blat -mousse -jeleu... cred ca are dreptate Jacktels cu ciocolata :), te pup!

alison spunea...

m-ai terminat iremediabil cu crema aia,asa roz si diafana!felicitari,chiar am s-o comit si eu pe asta!

Miches Alexandra Sorina spunea...

Lissa pai eu nu vad numai ultima postare pe pagina.

fely3 spunea...

Minunata prajitura eu am facut-o de pasti, dar cu zmeura.Abia astept capsunile din curtea mea...si pentru o tarta nuuuuuuuuuuu!TE PUP

nana spunea...

buna Lissa, in primul rand vreau sa-ti transmit La multi ani! Abia acuma am aflat ca a fost ziua ta, desi iti urmaresc blogul aproape zilnic. stiu ca postezi dulciuri delicioase, ca prajitura aceasta. acuma ca o sa vina timpul capsunilor sigur o sa o incerc si eu.

mimita-k spunea...

Super bine arata prajitura.Imi inchipui cat e de buna!Felicitari!

Laura spunea...

E absolut incredibila ora la care iti scriu, draga Lissa, dar nu-mi pot lua ochii de la minunatia de prajitura pe care ai facut-o!!! :)
Felicitari maxime pentru prepararea ei...foile sint perfecte! ;)
Cu siguranta am s-o fac si eu...cu tot cu foi, de care mi-e cam groaza :P
Pupici multi si dulci pentru toate bunatatile pe care le impartasesti cu noi!!!

Lissa spunea...

Amalia ,e foarte buna si cu mouss de cioco alba si jeleu..ia uite ca nu ma gandisem la jeleu,te pup!

Lissa spunea...

Multumesc Alison!

Lissa spunea...

Fely,ce buna trebuie sa fi fost cu zmeura..parca simt gustul;capsunile din curte cu siguranta sunt mai aromate.

Lissa spunea...

Nana draga mea ,multumesc tare mult petru urare,te pup!

Lissa spunea...

Mimita ,e buna tare,multumesc pt felicitari

Lissa spunea...

Multumesc Laura mea draga !De foi ma mai feresc si eu,e mai mult de lucru ,sunt mai sensbile,dar cateodata merg tare bine la cate o prajitura .
Te pup si multumesc ca ai trecut pe la mine.

Gabriela Cara spunea...

Minunate prajituri faci, draga mea Lissa.
Ce bine ca vine sezonul fructelor si mie imi plac dulciurile cu fructe muuulte.
Pupici!

Lissa spunea...

Multumesc Gabi draga mea,dar si ale tale sunt minunate.
Te pup si eu ,pa,pa...

dora spunea...

Superba prajiturica ta draga Lissa...numai minunatii iti ies din manute...te astept in visita pe la mine...unde te asteapta un binemeritat premiu...pupacesc dulce

Lissa spunea...

Multumesc tare mult Dora !

Homemade by Laly spunea...

Lissa, am facut un tort corset, cu blatul tau clasic(de cacao) si crema de la prajitura aceasta. Sanii i-am facut din salam de biscuiti. Abia l-am terminat si l-am impartit pe tot, a fost foarte apreciat. Mii de multumiri pt toate ideile si retetele tale; sunt si raman, fanul tau, declarat:)

Lissa spunea...

Laly,ce bucurie pe mine si onoare pot sa zic, ca esti fanul meu,multumesc draga mea!
Imi inchipui ce bun a fost tortul ,crema si mie imi place si e chiar usor de facut,am facut acum si cu kivi si e super.
Te pup!

Safta Elena Liliana spunea...

Lissa iti multumesc din suflet pentru acest blog , pentru toate retetele minunate , esti un inger. Azi am incercat si eu acasta reteta si e deliciu ,deliciu . Ce m-as fi facut fara tine ...mii de plecaciuni cu respect si dragoste in fata ta si a creatiei tale ,ceea ce faci e curata arta . Te pupam cu drag.
Lili

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Lili draga mea si va pup si eu cu drag!

denisa spunea...

Toate deserturile tale sunt superbe...tot stau si mau uit...si greu ma hotarasc care sa il fac prima data. De fapt m-am hotarat,mai greu,dar m-am hotarat sa fac crema de la aceasta prajitura intr-un tort.
Eu am forma de tort de 26cm,daca l-as taia in 3 ar merge toata crema sau mai putina.
Asa cum ai scris si tu la comment in crema vreau sa pun 500g frisca ca sa se simta mai bine gustul capsunilor+ bucatele de capsuni.
Avand in vedere ca e sezonul rece am slabe sanse sa gasesc capsuni proaspete,de aceea crezi ca ar merge si cele congelate?
Multumesc mult,multe felicitari pt ccea ce faci si miii de pupici...

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Denisa pentru felicitari.
La tortul -tort floare de primavara- uite link aici
http://torturilelissei.blogspot.com/2009/05/tort-floare-de-primavara.html

am modificat putin la crema, tortul are dim de 26 cm la fel cum ai vrea sa-l faci,poate iti e de ajutor.
Nu stiu ce sa zic de capsuni ca nu am incercat crema cu cei congelati,cu siguranta gustul nu o sa fie asa pronuntat ca si cei proaspeti,dar ai putea incerca.Succes si sper sa-ti placa.

Inuca spunea...

Arata fooooooarte delicios!!!Dar acum,avand in vedere ca e sezonul rece,si capsunele proaspete si parfumate nu gasim,se poate reface aceasta praji si cu alte fructe :kiwi,ananas?Si inca o intrebare,ce dimensiuni ar trebui sa aiba foile ca sa nu fie nici prea groase nici prea subtirele?Multumiri pentru retete!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Inuca,sunt sigura ca o sa fie buna si cu alte fructe ,nu am incercat...foile le-am copt pe tava cu dimensiunea de 30/22.

kkinda spunea...

Ma pregatesc de mult timp sa-ti trimit un mesaj ,dupa parerea mea nu exista superlativ ptr ceea ce faci tu in acest blog...FENOMENAL!!!!!!!!!!Datorita tie am prins curaj sa lucrez cu fondant,acuma stapanesc bine de tot acest subiect si nu este saptamana sa nu fac adoratele mele CUPCAKE-uri imbracate in pasta de zahar invatata de la tine.Acum asteptam sa se raceasca crema la aceasta delicioasa prajitura cu capsuni.Aici sunt in plin sezon.Vreau sa stii ca te admir ,esti o sursa de inspiratie ptr mine si ca te vizitez f. des.Cu mult drag Cristina

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos Cristina,pentru cuvintele tale frumoase .
...ma bucur ca ai reusit sa lucrezi cu pasta si multumesc ca incerci din retete ...waaaw ce pofta de capsuni mi-ai facut,abia astept sa vina sezonul de capsuni si aici,te pup.

Anonim spunea...

buna lissa,putem inlocui capsunile cu dulceata?pupici...

Lissa's Cakes spunea...

buna ,nu as putea spune pentru ca nu am facut cu dulceata.

Aniscaaa spunea...

buna,lissa.aveti niste torturi foarte frumoase:).tocmai mi-am facut si eu un blog impinsa de dorinta de a te urmari in realizare prajiturilor tale.succes in continuare!ana:*
daca vrei sa ma urmaresti blogul meu este http://feelings-steps-thoughts.blogspot.com/

Anonim spunea...

Buna dimineata d-na Lissa.Ma numesc Mirela din Baia Mare.As vrea sa fac prajitura asta pt un botez si as vrea sa va intreb ce dimensiuni are tava.
Felicitari din partea mea ,va urmaresc in ficare zi si am facut multe din retetele dvs.Toate mi-au reusit ff bine, inclusiv pasta de zahar.
Multumesc mult.

Lissa's Cakes spunea...

Mirela ,tava are 30/22 cm.
multumesc pentru felicitari.

Aurica spunea...

foarte reusita si foarte delicioasa, un deliciu minunat care nu trebuie lasat deoparte :D