Una dintre prajiturile ce le-am facut acum de sarbatori e amandina, o prajitura foarte buna si care se poate face si sub forma de tort.
6 oua,
2oog zahar,
30 ml apa,
40ml ulei(un paharel mic)
20 g cacao,
8lg faina.
Albusurile se bat spuma cu apa si pe urma cu zaharul (ca la blatul de tort).Galbenusurile se freaca putin cu uleiul ,se pun peste albusuri ,se amesteca si se pune si faina amestecata cu cacao;se amesteca usor cu lingura de lemn .Se da la cuptor 35-40 de min.(se poate incerca cu scobitoarea cand e gata.
Albusurile se bat spuma cu apa si pe urma cu zaharul (ca la blatul de tort).Galbenusurile se freaca putin cu uleiul ,se pun peste albusuri ,se amesteca si se pune si faina amestecata cu cacao;se amesteca usor cu lingura de lemn .Se da la cuptor 35-40 de min.(se poate incerca cu scobitoarea cand e gata.
Crema:
3 oua intregi,
150 g zahar,
2 lg cacao,
1 pachet de unt(250g)
Ouale se amesteca cu zaharul, se pun pe baie de abur amestecand pana se ingroase ,apoi se pune o lg de cacao si se mai amesteca putin pana se omogenizeaza cacaoa;se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul la temperatura camerei ,se freaca pana se alifiaza bine,se pune cealalta lg de cacao si pe urma crema care s-a racit intre timp.
Sirop:
400 ml apa si 200g zahar ,se pun pe foc pana se topeste zaharul ,se adauga 2 plicuri de cappuccino si se da un clocot.Se ia si se lasa la racit.
Blatul se taie in doua ,o parte se insiropeaza cu jumatate de sirop ,se pune crema ,cealalta jumatate de blat care se insiropeaza cu restul de sirop si deasupra o glazura din:
200g ciocolata se topeste cu 120 ml frisca ,calduta se intinde peste prajitura.
Se poate lasa blatul si intreg ,se insiropeaza cu toata cantitatea de sirop ,se pune crema si peste crema glazura.
63 de comentarii:
i love this cake , so soft and delicious !
Tare-mi place si mie prajitura asta!
Lissa, draga mea, prajitura ta arata extraordinar de apetisanta. Gustul deja il ghicesc... super!
Puuup!
Multumesc Gabi draga ,e chiar foarte buna!Te pup si eu!
La blat nu trebuie pus si praf de copt? Creste si fara?
Nu trebuie praf de copt;eu pun blatul la foc mic si creste numai bine.
in lista de ingrediente pentru blat apar si 30 ml apa pe care apoi nu i-am regasit in metoda de preparare! poti sa imi spui unde se adauga??? am batut deja albusurile spuma, urmeaza sa adaug galbenusurile si nu stiu ce sa fac cu apa!
scuze, am mai citit inca odata reteta si am gasit apa!parca se ascundea de mine, am citit de mai multe ori cautand-o dar nu am gasit-o! mii de scuze si FELICITARI pentru toate minunatiile pe care le realizezi!
acum ce sa fac?sa mai adaug apa sau sa continuu fara???
Irina draga ,nu stiu in ce stadiu esti acum cu prajitura ,dar daca ai batut deja spuma si ai pus zaharul nu mai are rost sa pui si apa...mergi mai departe ca eu cred ca nu are nimic ,o sa iasa blatul si asa,sa-l lasi la foc mic sa creasca asa incet cat vrea el,te pup si sa-mi zici cum ti-a iesit!
Lissa, am continuat fara sa agaug apa si mi-a iesit blatul, este foarte pufos, asa trebuia sa fie??vreau sa fac tortul tau cu ciocolata si jeleu de capsuni (voi incerca cu kiwi deoarece nu mai e sezonul capsunilor) care are blatul de la amandina!acum sunt la stadiul cremelor!inca o intrebare, glazura se toarma peste tort imediat ce am luat-o de pe foc sau o lasam putin sa se mai raceasca?este prima data cand fac un astfel de tort si am emotii! maine va fi ziua sotului meu si sper sa-mi reuseasca!mii de multumiri pentru sfaturi si o zi buna iti doresc!
Da Irina ,blatul este pufos.
Glazura o lasi doar putin sa se racoreasca si pe urma o pui peste tort ,deasupra sa nu o mai atingi ,se intinde singura si ramane lucioasa ,pe margini poti sa dai cu un cutit,aduni surplusul ,incalzesti si mai dai o data pe margine ca nu se face de la inceput.Succes ,o sa iasa tare bun si cu kivi.
Of! prima crema cu ciocolata amaruie s-a taiat:( poate din cauza ca am adaugat putin unt in ciocolata ca nu prea se topea???cum sa o repar acum:(( intre timp am facut-o si pe cea cu cioco alba si a iesit super, dar nu am mai amestecat-o cu mixerul si incet incet cu lingura de lemn!acum mai bat putina frisca sa incerc sa repar prima crema,alta idee nu am:( imi poti da un sfat?
Irina nu-mi dau seama cum de ti s-a taiat crema,eu nu pun unt deloc(poate asta a fost cauza)ciocolata o topesc ori pe abur ,ori la microunde.Daca mai pui frisca cred ca mai trebuie si un pic de gelatina ca deja o inmultesti.
nici eu nu stiu cum de sa taiat dar nu arata bine si era moale, spre deosebire de cea cu ciocolata alba care a iesit super! pe baie de abut am tiopit si eu, doar ca am avut o cioco cu alune si una amaruie, cea amaruie s-a topit dar cealalta nu, si atunci "ca sa dreg busuiocu" i-am pus niste unt sa se inmoaie! am mai batut putina frisca si am mai pus putina gelatina dar tot nu a iesit cum trebuie! oricum multumesc mult de sfaturi!
pana la urma l-am imbracat in frisca deoarece a iesit cam neuniform si s-a facut si tarziu si am cam obosit! o sa incerc alta data cand nu va trebui sa pregatesc si altele pe langa tort!
o seara bune si inca odata scuze ca te-am cicalit atat!
Irina draga nu m-ai cicalit deloc ,imi pare rau ca nu ti-a iesit cum trebuie.La multi ani sotului si distractie placuta ,te pup!
Draga Lissa, saptamana trecuta am facut si eu "Amandina" ta si a iesit delicioasa!!!!!! Singura diferenta a fost ca am pus crema deasupra blatului pe care l-am copt in tava mare, si nu l-as mai fi putut taia cum trebuie pentru a pune crema la mijloc. De indata ce voi mai incerca retete din pagina ta iti voi da de stire ! :)
Draga Lissa vreau sa stiu si eu ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul? O sa fac si eu maine aceasta amandina ( imi sta in cap de cand am citit o si acum am motiv-e ziua sotului )si blatul tau e destul de mic.Astept raspuns
Multumesc
Catalina
Catalina ,tava e normala de prajitura ,are 32/21 cm.Ti se pare mica prajitura pentru ca nu e pozata toata ,patratele se pot taia peste mijloc si faci niste triunghiuri frumoase pt servit.
Succes si la multi ani sotului!
Lissa am incercat si eu Prajitura Amandina si e minunata ,e un adevarat deliciu,. Am avut cateva greseli in ceea ce priveste glazura dar sper ca data viitoare sa fiu mai atenta.Te imbratisez cu mult drag si iti multumesc din suflet pentru toate minunatiile ce le faci , multumesc pt ca ne ajuti si pe noi mamicile incepatoare sa invatam sa ne rasfatam familia cu astfel de bunatati .Cu recunostinta si respect Lili
vreau sa fac si eu prajitura amandina sapt asta dar am o intrebare:la glazura de la sfarsit se adauga frisca nebatuta sau se bate frisca si se adauga cioc calda peste frisca batuta...nu se lasa frisa cand adaugam cioc calda?
Lili sigur o sa-ti iasa data viitoare glazura ,acuma sti ce sa faci ,te pup!
Emi ,frisca asa lichida impreuna cu ciocolata se topesc pe baie de abur,calda se pune peste prajitura.
Lissa, eu am o mare problema de cand ti-am descoperit blogul. Trebuie sa fac amandine in fiecare saptamana, pentru ca altfel ... e mare bai.
Carnetelul meu cu retete a fost completat cu retetele tale. Iti multumesc pentru darnicie!
Esti o adevarata comoara!
..ha..ha ..Ioana asta e o veste buna...pentru mine,ma bucur ca va place,te pup si va doresc Sarbatori Fericite!
vreau sati multumesc ca tiai facut timp si miai raspuns...am facut amandina a iesit super...super si a avut mare trecere;mult succes in continuare!!!
cu lg prescurtezi lingura sau lingurita ?la faina probabil ca sunt linguri,dar la cacao tot linguri ?
Pansy draga ,lg e lingura peste tot unde scriu ,cand e lingurita nu o prescurtez ,deci cacao la crema sunt 2 lg.
Sunt gata sa ma apuc de amandina, dar am o intrebare: coc blatul in tava unsa si tapetata sau pe hartie de copt? Cum e mai bine? Multumesc! Sarbatori cu bucurii!
E bine oricum Ionela,eu folosesc hartie de copt la majoritatea blaturilor.
Craciun fericit iti doresc.
scuze nu stiu cat e 8 lg de faina sau 2 lg de cacao. toate ingredientele sunt puse in "g" numai faina si cacaoa in "lg". multumesc mult. Craciun fericit
Stela draga ,lg inseamna lingura ...
buna lissa,sint ildi...am o intrebare,in loc de glazura asta pot sa o folosesc pe cea din plic de la dr oetker?
buna Ildi,merge orice glazura...poti face de care vrei.
La multi ani, Lissa! Am facut amnadina de Craciun, a avut un succes extraordinar! Am copt blatul pe hartie de copt unsa cu putin unt, dupa ce am uns si tava cu unt. Crezi ca era necesar sa ung si haria sau ajungea sa ung numai tava? Asa mi-a recomandat soacra mea. Oricum, iti multumesc tare mult si, daca vrei, iti trimit o poza. Te pup!
La multi ani,Ionela draga,ma bucur ca a avut succes prajitura ,e foarte buna.
Poti unge doar tava sau doar hartia de copt....mi-ar face placere sa vad poza si poti sa trimiti pe adresa lissascakes@yahoo.com
Te pup si o zi buna.
buna, pot folosi la glazura ciocolata alba in loc de ciocolata cu lapte? merci
...merge orice glazura.
Lissa, esti o minunatie in bucatarie. Ti-am descoperit blogul de curand si cred ca am stat ore intregi sa-ti admir torturile /prajiturile.
Am facut si eu Amandine weekendul asta si am postat si reteta cu poze pe blogul meu (in limba engleza). Am pus link catre site-ul tau ;).
De abia astept sa mai incerc din retetele tale!!!
Draga Lissa,
as vrea sa fac si eu aceasta prajitura dar sub forma de tort si am cateva intrebari:
1. La crema pot pune frisca in loc de unt, ii schimba gustul? In acest caz trebuie sa pun gelatina?
2. La blat pot adauga praf de copt, sa creasca astfel incat sa pot taia blatul in 3 parti?
3. Blatul avand ulei in compozitie, trebuie insiropat sau pot sa nu-i mai adaug sirop?
Iti multumesc frumos,
Dana
Buna Dana,poti pune frisca in loc de unt si iasa foarte buna crema la gust ,daca frisca o bati foarte bine ,sa fie cat mai groasa de ai impresia ca se face unt ,atunci nu pui gelatina ,eu folosesc frisca vegetala gen hulala,viva..si cand inlocuiesc untul o bat bine de tot,poti adauga dupa ce e batuta cativa stropi de lamaie si o strange.
Ca sa faci tort rotund cu diam de 26 e suficient blatul sa-l tai in 3 parti ,daca-l faci dreptunghiular ,es zice sa faci o portie si jumatate si de blat si de crema,praful de copt nu are puterea sa-l umfle incat sa mai iasa o foaie .Blatul trebuie insiropat.
Azi am prestat si eu amandina.Ma temeam ca crema va fi gretoasa insa e ..delicioasa.
O greseala am facut: ideea era sa o fac sub forma de tort insa cred ca aspectul ei m-a dus cu gandul la ,,negrese'' si am taiat bucati apoi am aplicat glazura. :) A iesit un tort bucatele.
Ca pt prima data, important e gustul. Urmatoarea tura va fi ok.
Cu drag, Claudia.
Draga Lissa, de curand iti urmares Bloggul:D.Am ramas foarte impresionata si as dori sa schimbam impresii deoarece si eu sunt cofetar si iubesc aceasta meserie dar pot spune ca tu esti mult mai experta
Cu drag,Angela
Claudia,ai vazut ca nu e gretoasa crema,e o prajitura foarte buna si ma bucur ca ai incercat-o.
Bine-ai venit pe la mine ,Angela.
Multumesc mult pentru aprecieri..si mie mi-ar place sa schimbam impresii,eu nu sunt cofetar dar imi place sa fac dulciuri si ornatul torturilor l-am invatat de pe internet .
Te pup.
Buna Lissa!Din nou..ti am mai scris la tortul Diplomat(danna din Belgia)..esti Fenomenalaaaa..jur!!pff..toata ziua am deschis blogul tau,si am urmarit toate retetele..In weekend am incercat Tortul Caramel(sau cu zahar ars cum il stiam eu)..a iesit,am avut o mica greseala..dar din greseli invatsam..nu?:d(trebuia sa il las mai mult timp in vasul in care l am copt,pana se racea complet..si nu l am lasat)..Acum am terminat Prajitura "AMANDINA"..vaii cat d frumoasa a iesit de abea astept sa o gust impreuna cu sotul meu.As vrea sa te intreb la glazura..eu iar nu am gasit aici frisca lichida..si doar am topit ciocolata(am avut cu cereale 2 si am pus si una simpla cu lapte)pe bain maire..mie teama putin acuma sa nu se intareasca prea tare..mai astept pana maine dimineata sa vad..oare puteam sa pun crema de finneti,eventual amestecata cu putina margarina sau unt..??de abea dupa ce am intins ciocolata m am gandit..acum sper sa nu se intareasca ff tare..o sa fac bineinteles poze..cum am fc si la celelate 2 tortuletse:D..aa si vroiam sa te mai intreb ce marime ai la tava in care faci aceasta prajitura..ca eu acuma am facut blatul intro tava 32/22..
Te imbratisez cu drag..salutari din Antwerpen:)..CLAR..FARA DOAR SI PAOTE CEL MAI TARE BLOG!!:*
Danutsa ma bucur ca ai incercat din retete.Glazura doar din ciocolata simpla o sa se crape la taiat,daca nu ai frisca o poti amesteca cu 1-2 lg de unt.
Tava mea are exact dimensiunile ce le-ai scris...
Te imbratisez si eu si multumesc de complimente,te pup..
Buna Lissa..Ma bucur ca ai revenit ..si mi ai raspuns:D!
Prajitura deja este savurataaaa..yammi yamii da buna a mai iesitt...si un secret!:d..nu mi sa intarit asa tare ciocolata..poate pentru ca erau cerealele..nush..A avut un gust asa putin crocant de la ciocolata cu cereale..foarte buna..
acum caut o reteta pentru Florii(este si ziua ema de nume)..
O zii furmoasa:*>:D<
Danutsa sincer ma bucur ca ti-a placut prajitura....sper ca ai facut ceva bun si de Florii,la multi ani!!
Buna Lissa...Ai un blog nemaipomenit!! As vrea sa fac de Paste aceasta minunata prajitura, insa am e nelamurire la crema (sunt mai noua in domeniu): ouale se pun intregi la bain marie sau doar galbenusurile? Exista riscul sa mi se taie crema? Multumesc! Sarbatori fericite!
buna...ouale se pun intregi pe abur impreuna cu zaharul.Risc sa se taie crema este la orice prajitura, dar... crema trebuie sa nu fie calda cand o amesteci cu untul ,untul sa fie lasat la temperatura camerei si apoi frecat bine,sa fie moale si apoi pui din crema peste unt (margarina)si mixezi.E foarte buna.
Sarbatori fericite si din partea mea.
arata extraordinar de bine!
am incercato acuma seara..dar :(( nu mia crescut a iesit pe jumate cat este la tine blatul taiat in doua.
oare de ce?
super buna prajitura:x
super prajitura:x
Buna ziua:) nu obisnuiesc sa dau commenturi pe bloguri dar de data aceasta fac o exceptie cai vreau sa va multumesc pentru reteta! mi a iesit perfect(cel putin asa spun cei dragi).mult succes si spor in continuare!
Buna Lisa! Am facut si eu amandina si inca alte doua pajituri si au fost foarte apreciate. Iti multumesc ca esti aici pentru noi.
Delicioasa! Am facut si eu acum aceasta prajitura si e super buna! Multumesc pentru reteta! Ramona
lissa am o intrebare la crema se adauga ouale intregi sau numai galbenusul pt ca eu nu am mai facut niciodata crema cu ouale intregi numai cu galbenusuri
se folosesc ouale intregi ,exact cum am scris in reteta.
O excelenta prajitura cu ciocolata. Dar, nu amandina. E greu sa faci o amandina adevarata, nu-i asa?
buna Dina ,sincer nu stiu cum e amandina adevarata ,asta e doar o prajitura pe care eu sub denumirea asta o am de ani de zile..si mai am o prajitura care tot amandina se numeste dar e alta reteta...de fapt exista foarte multe prajituri la fel, dar sub alte denumiri ...cine mai stie care e originalul....daca sti amandina adevarata te rog sa-mi trimiti si mie reteta pe mail,daca nu cer prea mult,multumesc.
foarte bune amandina si diplomat am facut doua torturi minunate felicitari poate reusesc sa trimit pozele sunt la inceput nu prea stiu cum se trimit
Buna ziua ! Felicitări pentru " minunile" pe care le realizati! Tot ceea ce am încercat a fost apreciat ,am insa o mare problema ,nu știu de ce după ce scot blaturile din cuptor ,la câteva minute se " strâng" ...indiferent de reteta folosită ... Aveți idee care e greșeala pe care o fac ? Multumesc !
buna Cornelia ,poate ca nu pui suficienta faina ,pune lingura plina ,sa aibe putin varf .
Trimiteți un comentariu