7 mai 2009

Tort de ciocolata si jeleu de capsuni


M-am tot gandit eu ce tort sa fac sa fie pe placul tuturor ,adica al invitatilor,sa nu fie nici prea dulce ...am facut o combinatie cu ciocolata si capsuni si chiar am reusit ,a placut tuturor si a fost tare ,tare delicios ,deci eu va recomand sincer acest tort .

Blatul l-am facut tot cel de amandina si l-am taiat in trei straturi.
Pentru crema am ales un mousse de ciocolata ,acuma nu stiu daca e chiar mousse ,pentru ca dupa cate stiu eu ,la crema mousse se pun galbenusele crude frecate cu zaharul si albusele batute spuma ;cum eu nu sunt adepta oualor crude,am preferat sa le pun pe abur ...
deci pentru crema am folosit asa:
4 oua intregi ,8lg de zahar,
600 ml frisca ,
200g ciocolata neagra(cu lapte am folosit eu ,dar se poate si amaruie),
200g ciocolata alba,
15 g gelatina.
Pentru jeleu de capsuni:400g capsuni ,100g zahar ,10g gelatina.
Ouale impreuna cu zaharul le-am pus pe baie de abur si am amestecat cu o lingura de lemn pana s-au ingrosat ,apoi le-am luat deoparte si am lasat la racit.
Gelatina am inmuiat-o in 5lg de apa calda ,apoi am lasat castronelul in alta cratita cu apa fierbinte ,ca sa stea asa hidratata.
Frisca am batut-o spuma tare si am impartit in doua castroane,deci 300 intr-o parte si 300 in alta parte.
Jumatate din crema de oua am pus peste o parte din frisca,am amestecat....
...am topit ciocolata neagra si am pus-o si pe ea si am amestecat , apoi am pus jumatate din gelatina hidratata si am amestecat bine.
In cratita in care am copt tortul ,am pus o foaie de blat,am insiropat cu o parte din siropul asta:150g zahar facut caramel si stins cu 300 ml apa ; am pus crema de ciocolata ,peste crema am pus a doua foaie ,am insiropat si am mai taiat cativa capsuni felii.
Peste bucatile de capsuni am pus si jeleul de capsuni....capsunii i-am facut pireu si i-am pus cu zaharul pe foc ,am fiert 3 minute ,am pus 10 g gelatina hidratata in putina apa calda si am lasat la rece pana s-a mai inchegat putin ,apoi am turnat in cratita peste blat ;am lasat apoi si la congelator 15 minute pana s-a intarit cat de cat jeleul ...
...peste jeleul intarit am pus cealalta jumatate de crema ,doar ca am inlocuit ciocolata neagra cu ciocolata alba si am dat la rece cateva ore si peste crema ultima foaie de blat insiropata si ea.
L-am intors pe un platou si pentru ca am vrut sa-l imbrac in ciocolata ,am pus peste tort fundul de la forma in care am copt ,apoi l-am intors peste un gratar.
Am pus gratarul peste o oala in care sa curga surplusul ciocolata .
Pentru glazura am folosit 500g ciocolata neagra si 270 ml frisca.Le-am topit impreuna si am ametecat pana s-a topit ciocolata ,apoi am dat drumul peste tort in strat gros.
Am lasat sa curga ce avea de curs ,am luat ciocolata si am mai incalzit-o ,apoi am mai dat pe margini inca o data.Dupa ce s-a intarit ,am pus tortul in tava pe care am ornat;
ciocolata ce a mai ramas in cratita ,am lasat-o sa se raceasca bine ,am amestecat cu mixerul pana s-a facut ca o crema(ganache)si am ornat marginile tortului cu cornelli lance.
Pe margine am pus petale de trandafiri si deasupra buchetelul cu trandafiri albi ,am vrut sa fie cat mai simplu.
Trandafirii sunt din pasta de zahar.

Si o feliuta ciocolatoasa pentru voi...

45 de comentarii:

Sandy spunea...

foarte bine arata si e interesanta reteta cat as vrea macar jumatate din feliutaaia posata :)

Flor spunea...

Foarte, reusit tortul lissa! L-ai ornat foarte delicat!Combinatia cioco si capsuni nu mai spun, ca stiu cum este! Intradevar delicios!
Am vazut ca ai folosit blatul de la amandina, eu nu l-am facut niciodata si as vrea sa-l incerc! Te pup si numai bine!

Jack T spunea...

Hallo Lissa,

Schokolade si Cäpsuni se impacä ca doi indrägistiti.
Si Torta aratä perfect ca intotdeauna. Compliment

Salutäri Jacktel

Homemade by Laly spunea...

Lissa, faci niste minunatii de decoruri, ca de obicei, dar trandafirii sunt superbi, atat de diafani. Cat despre combinatia ciocolata si capsuni, nu mai spun nimic, doar inghit in sec...

Lissa spunea...

Alexandra, eu ti-as da si feliuta intreaga ca e suuper de gustoasa ...adica a fost.
Te pup draga mea!

Lissa spunea...

Multumesc Flor draga,poti incerca blatul ,mie imi place tare mult si la prajitura si la tort ..merge foarte bine.

Lissa spunea...

Multumesc Jacktels...ai dreptate ,combinatia e delicioasa!

Lissa spunea...

Laly ,multumesc draga mea.Trandafirii albi imi plac tare mult ,intotdeauna parca sunt mai ..impunatori,ca sa zic asa,mai eleganti!
Te pup!

Unknown spunea...

Superb tortul.La multi ani pt sotul tau, cred ca cel mai pretios cadou pt el este sa te aiba alaturi. imi place tare mult sa ma intorc pe blogul tau la cateva zile. felicitari!

Lissa spunea...

Multumesc Raluca draga ,multumesc mult!

Enza spunea...

BRAVA e ancora BRAVA!!!
ciaooo

Mary spunea...

Fiquei a babar com o teu blog:)
só coisas deliciosas.adorei.
descobri por acso e agora já não te deixo.tb tenho um cantinho se quiseres vistar!!.


bjs
Ah vou te seguir.

Lissa spunea...

Bine-i venit pe la mine !Ce rau imi pare ca nu stiu ce spui ,oricum multumesc !

Anonim spunea...

Felicitari pt acest tort delicios. Pana si musafirii mei "l-au laudat" astazi cand le-am servit cate o felie de tort realizata pas cu pas dupa instructiunile tale. Le venea greu sa creada ca nu e de la cofetarie. Multumesc!!! Adina, Cluj Napoca

Anonim spunea...

Felicitari pt acest tort delicios. Pana si musafirii mei "l-au laudat" astazi cand le-am servit cate o felie de tort realizata pas cu pas dupa instructiunile tale. Le venea greu sa creada ca nu e de la cofetarie. Multumesc!!! Adina, Cluj Napoca

Lissa spunea...

Adina ,ce surpriza placuta mi-ai facut!Ce mult ma bucur ca le-a placut tortul musafirilor tai ,multumesc ca l-ai incercat,te pup!

SimoLupu spunea...

Doamne, cat sunt de frumoase toate torturile astea!!
Felicitari, te admir mult!

Lissa spunea...

Multumesc frumos,Simo!

Narnia spunea...

Felicitari, Lissa pentru talentul si rabdarea de care dai dovada si pentru torturile astea minunate.
Am primit un premiu si as vrea sa ti-l ofer, cu siguranta il meriti mai mult decat mine. Il gasesti la mine pe blog.

Lissa's Cakes spunea...

Narnia ,multumesc tare mult pentru felicitari si multumesc mult pentru premiu ,am sa trec pe la tine ,te pup!

alina spunea...

Ma inchin in fata ta, nici in cele mai pretentioase cofetarii de la mine din oras nu am vazut asa torturi, asta deja ii arta din punctul meu de vedere. Din pacate pentru mine, nu ai scris pe blog la nici un tort, executia exterioara a lor, imi dau seama de ce..., daca nu cer prea mult nu imi scrii macar o idee despre cum as putea sa fac tortul in forma de chitara (de fapt eu vreau pt fiul meu vioara), pe adresa mea de gmail.
Multumesc.

Lissa's Cakes spunea...

Sorina ,multumesc frumos pt aprecieri.
Am si torturi la care am facut si poze pas cu pas,tortul bust,castelul pt copii,topsy turvy ,carte ...am ornamente pas cu pas,nu am timp sa pozez fiecare tort in parte dar cine m-a intrebat am raspuns deschis cu placere.Sunt imbracate majoritatea cu pasta de zahar sau lapte praf ,ambele retete sunt puse pas cu pas.Chitara e foarte usor de facut,pur si simplu am dat pe google cautare imagini chitara si m-am inspirat dupa una adevarata.Mi-am facut un tipar cu marimea de care am avut nevoie si am decupat tortul.Pt ca e mare ,aproape in marime naturala ,am facut-o din doua bucati,cutia separat si gatul chitarei separat,le-am imbracat pe fiecare in pasta si apoi le-am unit.
Succes si poti sa ma intrebi oricand ai nevoie ca raspund cu placere!

Dana spunea...

Buna Lissa.De multa vreme iti vizitez site-ul dar e pentru prima data cand iti scriu un mesaj.Felicitari e putin spus pentru talentul,rabdarea si sufletul pe care il pui la crearea acestor minunati.Imi place mult tot ceea ce faci,am invatat foarte multe de la tine chiar am si facut un tort dupa reteta ta a iesit foarte bun la gust,insa mai am mult de lucrat la partea artistica.Felicitari inca odata

Lissa's Cakes spunea...

Dana,multumesc mult pentru aprecieri si pentru felicitari!
Te mai astept cu drag si chiar ma bucur daca ai avut ce invata de la mine!

Dana spunea...

Buna Lissa.Am facut doua torturi dupa reteta ta"tort de ciocolata si jeleu de capsuni",numai ca eu am inlocuit capsunile cu visine,a iesit fff bun.Urmatoarea ocazie am sa incerc reteta de la tortul ce l-ai facut de revelion si acesta pare bun.Daca imi dai o adresa de mail iti trimit doua poza cu torturile ce le-am facut,numai sa nu razi de mine.Ca si aspect nu ies ca ale tale dar la gust sunt fff bune.Am invatat si mai am multe de invatat de la tine,esti un exemplu pentru mine.Am dat site-ul tau la toate prietenele mele,au ce invata si ele de la tine.Multumesc mult pentru toate sfaturile care le dai,asa de bine explici toate amanuntele ca nu ai cum sa nu le intelegi.Sper ca nu te superi ca iti folosesc retetele.

Lissa's Cakes spunea...

Dana ,ce bun cred ca a fost cu visine ,ciocolata si cu visina se impaca foooarte bine ,ma bucur ca ti-a placut si chiar mi-ar face placere sa le vad....vai de mine da'cum sa rad!?e destul de munca la un tort si trebuie apreciata ,nu conteaza ca finisajul nu e perfect ,cu timpul se invata.adresa e lissascakes@yahoo.com

Dana nu ma supar deloc ca-mi faci retetele,daca vroiam sa le pastrez numai pentru mine nu le-as fi pus pe blog ,ba chiar ma bucur ca -ti plac.Te pup si o zi buna sa ai !

Anonim spunea...

Aproape ca nu pot sa cred ca se poate face asa ceva in casa. Dar tot de oameni sunt facute si cele de la cofetarie, nu?
Scuze daca intrebarea nu isi are rostul, intru pentru prima data pe blogul tau, dar ai o specializare in domeniu sau e numai o pasiune?

Am sa mai citesc pe-aici, desi ma chiunui sa rezist inca pe blog (de pofta) si am sa incerc ceva cat de curand.

Blatul de amandina e al doilea blat de tort pe care l-am invatat si m-am indragostit atat de gust, cat si de cum se pregateste...

Sunt foarte placut impresionata si promit sa invat cum se decoreaza un tort, simt ca de-aici am cum.

Lissa's Cakes spunea...

Bine-i venit pe la mine !
.. mi s-a pus de multe ori intrebarea asta,asa ca o sa raspund cu placere ,nu am specializare in domeniu ,e doar o pasiune si sincer nici eu nu-mi dau seama cum a inceput .
Chiar ma bucur ca te-a impresionat ce ai gasit aici ,multumesc si te mai astept!

Alexandra Snm spunea...

Buna Lissa, am si eu o intrebare cam pt cate pesoane iti iese tortul de Ciocolata cu jeleu de capsuni?..imi doresc sa il incerc de ziua mea si trebuie sa il fac sambata in 17.05.
Am mai facut o postare dar nu mai stiu unde.Astept raspunsul tau si pana atunci numai bine .

Lissa's Cakes spunea...

Buna Alexandra!
Tortul l-am facut in cratita cu diam de 26 cm ,e destul de mare si ajunge pana la 20 de persoane...depinde cum tai felia de mare.
Succes ca e foarte bun.

Anonim spunea...

buna lissa.esti minunata ce sa mai spun,o artista.Iti urmaresc constant blogul.te rog frumos sa mi spui daca as putea pune gelatina in crema de oua,nu la sfarsit cum e in reteta?e vorba de crema de ciocolata.am facut-o dupa reteta dar sigur am gresit ceva pt ca nu mi s-a dizolvat gelatina in crema,a iesit cu gogoloase.Ai putea sa ma ajuti? adriana

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Adriana de aprecieri,esti draguta dar pana la artista mai este....dupa ce topesti gelatina pe abur cu apa,iei din crema 1-2 lg si amesteci cu gelatina asa calda,apoi cu toata crema si nu o sa fie cocoloase.

adriana spunea...

Multumesc pt ajutor draga Lissa.nu prea stiu sa folosesc gelatina pt ca o folosesc de putin timp dar o sa perseverez.Am incercat mai multe retete de la tine printre care blatul de tort fara praf de copt,crema de fructe,pasta de zahar si toate mi-au iesit foarte bine ca si eu m-am mirat.Curand o sa fac tortul pt majoratul fetitei mele si am mari emotii pt ca nu m-am hotarat inca cum o sa fie.Adriana

dannutsa spunea...

Buna Lissa!Am facut si eu Tortul acesta de Paste..a iesit ff frumos,atat de bine arata,si foarte gusots!Vreau sa te intreb,dupa ce este ornat tortul se pastreaza tot in frigider??..pentru ca eu nu l am mai tinut in frigider..si a inceput sa se lase crema:(:(.De abea astept sa il refac..

Lissa's Cakes spunea...

buna Dannutsa,da..se pastreaza la rece fara probleme.
te pup!

monica spunea...

am facut si eu azi acest tort,,,acum se odihneste la frigider ca sa se intareasca...dar am o nelamurire...dupa ce ii pui si a doua foaie cu jeleul si crema de ciocolata alba,....de ce trebuie lasat la frigider cateva ore ca apoi sa pui ultima foaie de blat???
pana acuma mi-a iesit perfect abia astept diseara sa il ornez dar gustand din creme pot sa spun ca e delicios!!!! mersi mult!!

Lissa's Cakes spunea...

Monica draga ,am recitit reteta si se pare ca m-am exprimat eu gresit, se pune foaia peste crema si apoi se tine cateva ore la rece inainte de a se orna.O sa modific ,multumesc de atentionare.
Cu siguranta o sa-ti placa tortul ,o seara placuta.

oana spunea...

buna lissa.abia acum am descoperit blogul tau si pot sa zic ca am ramas foarte impresionata.esti o gospodina desavarsita.retetele tale sunt fantastice si mai ales imi place ca dai multe sfaturi.eu sunt o incepatoare in bucatarie si poate o sa razi de intrebarea care o sa-ti pun.cum se fac trandafirasii si ornamentul la tortul de ciocolata si jeleu de capsuni?iti multumesc ca existi.

Alexandra spunea...

Buna Lissa, imi cer scuze ca tot te deranjez, intai cupasta, acum aici :P . Dar faci niste torturi minunate, pe care vreau sa le incerc, luna viitoare mai fac un tortulet, si ma pregatesc din timp.Eu am mai facut un tort cu 3 feluri de ciocolata, acolo scria ca e mousse de ciocolata, dar avea doar frisca lichida, ciocolata, frisca batuta si gelatina in compozitie, a fost f bun la gust, dar vad la tine ca de fapt mousseul are si oua. Care e rolul oualor ? schimba gustul? sau doar rezulta mai multa crema la final, si are o compozitie mai groasa? (reteta care o faceam eu curge ca jeleul crema)

Lissa's Cakes spunea...

Alexandra ,eu asa citisem candva pe internet ca la mousse se pun si oua,nu stiu cum e fara oua ca nu am facut ca sa pot sa-ti spun diferenta intre creme.

Astrid Boutique spunea...

Buna,vroiam sa va spun a faceti niste torturi superbe am facut deja 2 retete de tort si toata lumea a fost incantata, de data asta o sa il inerc pe acest de ziua mea, sper sa iasa, la ornat nu ma prea pricep...am incercat pasata de zahar si nu mi a iesit a fost sfaramiioasa, poate am gresit eu ceva, o mai incerc.

Bafta in continuare si la cat mai multe retete delicioase.:)

catalina ciobanu spunea...

Buna seara,
Draga mea Lissa am incercat retetele tale de nenumarate ori. Orice tort aleg sa fac,blatul il fac mereu de la tine.
Acum vreau sa fac cremele pt un tort si sunt curioasa daca aceste creme pot fi facute fara gelatina ?! Sau macar daca poate fi inlocuita cu ceva ?
Multumesc
Catalina

Lissa's Cakes spunea...

buna Catalina ,cremele acestea au nevoie de gelatina ,dar ai putea face crema ganas de ciocolata si de ciocolata alba iar la jeleu in loc de gelatina poti pune amidon,la cantitatea asta de capsuni dizolvi 2 linguri de amidon cu putina apa si amesteci cu capsunii pe foc ,se ingroase cand fierbe ,iei deoparte si cand e rece e ca o dulceata.

Anonim spunea...

Buna, as dori sa fac acest tort si eram curioasa daca frisca folosita in crema este vegetala sau naturala? Multumesc, Lena, Cluj

Lissa's Cakes spunea...

buna Lena,poti sa-l faci atat cu frisca vegetala cat si cu frisca naturala.