21 ianuarie 2010

Tort exotic

Reteta acestui tort o am de la prietena noastra Syl, care sta foarte departe de noi ,dar cu drag mi-a trimis-o pentru mama mea.
E foarte bun tortul si ce ma incanta tare e ca blatul se poate face si sub forma de chec,sotul meu zice ca atunci cand o sa fac chec sa fac neaparat blatul asta .
Reteta o am scrisa in masurile cup ,eu am cantarit ingredientele si in grame asa ca o sa le scriu pe amandoua.


3 cup faina cernuta
2 cup zahar tos
3/4 cup ulei
3 oua intregi batute ca pentru omleta
1 cup nuci prajite si taiate marunt
1 cup si 3/4 piure de banane
1 cup ananas zdrobit si siropul
1tsp(lingurita) rasa bicarbonat stins cu zeama lamaie
1/2 tsp (lingurita) sare
1 lingurita scortisoara(facultativ)
1 si 1/2 lingurita esenta de vanilie concentrata

Reteta cu masuratorile in grame asa cum le-am masurat eu:

450 g faina
450 g zahar tos
175 ml ulei
3 oua intregi batute ca pentru omleta
120 g nuci prajite si taiate bucatele mici
3 banane potrivite facute pireu
160 g ananas taiat marunt ,din conserva ,l-am pus intr-un pahar si peste el am pus sirop cat sa-l acopere,
1 lingurita bicarbonat (lingurita de ceai )plina cu varf si stins cu lamaie
1 lingurita rasa sare
1 lingurita scortisoara(facultativ)
1 si 1/2 lingurita esenta de vanilie

Int-un bol se pune faina , bicarbonatul, sarea , zaharul, si scortisoara.
Se adauga ouale si uleiul amestecand cu lingura pana totul devine umed.
Se adauga anansul ,nucile ,vanilia si pireul de banane,se amesteca usor cu lingura.
Se unge o forma si se tapeteaza cu faina ,se pune compozitia si se da la cuptor .
Eu am pus intr-o cratita cu diam.de 20 cm si am copt la foc mic in jur de o ora ,am incercat cu scobitoarea si cand a iesit curata a fost gata.
Cand s-a racit l-am taiat in mai multe felii...de fapt am avut 5 felii de 1/2 cm grosime ,se poate taia doar in 3 foi ,fiecare cat vrea foaia de groasa.
Foile nu se insiropeaza deoarece sunt umede si se umplu cu frisca .
In frisca am pus si restul de bucati de ananas ce mi-a ramas de la conserva.


Se orneaza dupa dorinta .


12 comentarii:

DAVELLA & MARIO spunea...

Superb si delicios tortul tau draga Lissa! L-ai ornat minunat! Ador torturile cu fructe! Pupici!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Davella!

Ana spunea...

Arata superb, iar reteta pe cat de inedita pe atat de gustoasa trebuie sa fie.
Sa-ti traiasca mama!
P.S. Cu ce dui ai facut impletitura asta?

ana-maria spunea...

draga lissa,
am vrut sa iti spun ca am facut tortul tau "martisor" de ziua fiicei mele. A fost delicios, multumesc mult de reteta.
Asta e link-ul la postul meu, unde am dat si referinta la blogul tau: http://jarebecca.blogspot.com/2010/01/la-multi-ani-rebecca-happy-birthday.html

florena's cakes spunea...

Lissa felicitari sincere! Ori de cate ori revin pe blogul tau mereu ma surprinzi placut!
La multi ani mamei tale si multa sanatate!

Te imbratisez cu mult drag!

dana spunea...

draga lissa, tare mult iti admir creatiile. ce frumos arata impletit in doua culori! mai ales ma bucur ca ai postat reteta si in cupe, ca nu mai trebe sa traduc din grame! eu am o reteta similara de paine de banane, care ne place ff mult, dar aia nu se poate face tort. abia astept sa incerc!!!
as avea o rugaminte: eu sunt noua intr-ale desertului, si am tot cautat prin arhiva ta, dar n-am gasit o reteta pt dobos. ai putea sa-mi recomanzi una? am gasit unele dar sincer mi se par putin ciudate cantitatile. tortul e pentru o ocazie si nu-i loc de experimente, o iesi, n-o iesi...multumesc mult!
te invit sa vezi si blogul meu, care e mic copil, dar speram sa creasca. e in engleza pt ca locuiesc in state si in timp as dori sa am si o categorie de retete traditionale si care sa ofere informatii despre romania... depinde de cum vom creste :))
inca o data, multe multumiri!

Lissa's Cakes spunea...

Ana -Maria ,te pup ,am fost pe la tine ,ai facut un tort super !

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos Florena ,te pup si eu cu drag!

Lissa's Cakes spunea...

Dana bine-ai venit pe la mine !
Ma bucur tare mult ca ma vizitezi si ca-ti plac retetele.
Iti dau un link cu o reteta de dobos care mie mi se pare extraordinar de buna si o admir tare mult pe kiken ,are retete deosebite si e ea o gospodina desavarsita http://coquinaris.wordpress.com/category/dulciuri/tort-dobo%c8%99/

O sa trec si eu pe la tine ,te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Ana multumesc de urare !
reteta e tare gustoasa ,sora mea a facut blatul sub forma de chec ,a inlocuit bananele cu mere si a iesit si asa super bun .
Impletitura am facut-o cu duiul in forma de stea cu 2D,am vru sa fie un pic mai diferita.

me and you spunea...

superbe torturi ies din mainile tale!Da ce zic eu aici.....?! tot ce faci e super si cred k gustul e......de vis.Felicitari,multa sanatateee si mi ar fi placut sa fi mai aproape de mine....sa te pot ajuta din cand in cand! pupici

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos ,eu zic ca sunt foarte bune si chiar as fi vrut sa fi mai aproape ca sa te servesc...si cateodata as avea nevoie si de ajutor.Te pup!