23 aprilie 2010

Tort ''lilium''

Poate va intrebati de ce am pus numele asta la tort,dar dupa cum se stie''Liliana" vine din latinescul ''lilium'' care mai inseamna si crin,nestiind ce nume sa-i dau pentru ca nu l-am facut dupa o reteta anume,m-am gandit sa-l dedic tuturor celor ce poarta numele Liliana si sa-i zic tort''lilium''.
Sa trecem la reteta...tortul are dimensiunea de 24 cm.
Am facut doua foi de blat :
2 oua ,4lg apa,4lg zahar ,4 lg faina .
Se procedeaza exact ca la blatul de tort ,am impartit compozitia in doua parti si am copt pe rand doua foi pe fundul formei de tort detasabile.
Pentru baza de tort am folosit reteta de la prajitura delicioasa cu ciocolata cu singura diferenta ca am pus 350g ciocolata ,m-am gandit sa nu se intareasca prea mult.
Pentru montare am pus inelul de la tort pe platou , am pus baza tortului de mai sus si peste compozitia asa moale am pus o foaie de blat (nu se insiropeaza foaia),apoi am taiat jumatati de capsuni peste ea si am pus si pe marginea tortului.
Crema:
3 galbenusuri,150 g zahar,2lg esenta vanilie ,6 lg lapte ,100 g ciocolata alba ,400 ml frisca( vegetala dulce),15 g gelatina hidratata in cateva lg de apa calda.
Galbenusurile impreuna cu zaharul ,vanilia si laptele ,le-am pus pe baie de abur si am amestecat pana s-a legat compozitia ca o smantana ,apoi am pus ciocolata bucatele si am amestecat pana s-a topit,am dat deoparte si am lasat sa se raceasca .
Frisca am batut-o dar nu foarte tare...sa fie spumoasa dar mai moale ,albusurile le-am batut spuma tare si le-am amestecat cu frisca.
Crema de oua dupa ce s-a racit am amestecat-o usor cu lg de lemn in frisca .
Am luat doua lg din compozitie si am amestecat cu gelatina topita ,apoi cu toata compozitia de crema.
Toata crema am pus-o in cratita peste capsuni ,deasupra am pus a doua foaie de blat si am apasat usor sa se lipeasca si am dat la rece pana s-a intarit ,deasupra am pus o glazura de ciocolata din :
200 g ciocolata ,120 ml frisca ,se topesc impreuna pe abur .
Deasupra am pus primul crin ce l-am facut pe sarmulite si de care nu prea sunt incantata ,dar mai exersez si apoi o sa fac si poze cum se face.
Am si doua observatii:daca se incumeta cineva sa-l faca ,ar fi bine sa fie o foaie de napolitana sau de blat sub baza tortului ,eu am avut suport de sticla si tot s-a lipit putin ,s-a desprins usor bagand paleta(sau cutitul) pe dedesupt cand am taiat felia .
Cand se taie felia trebuie cutitul bagat sub jet de apa ....se taie mai usor si arata mai bine.
Si o feliuta pentru toti ....a fost foarte bun.

29 de comentarii:

Elena Liliana Safta spunea...

Doamne Lily ce bine arata ....Doamne am numai apa in gura ...cred ca a fost cu siguranta delicios. Si ce denumire frumoasa ..."lilium " stiu ca in latina inseamna crin ...si ce frumos ca ne este dedicat noua ...celor ce poarta numele Liliana. Esti un inger Lily.Te imbratisam cu totii cu mult mult drag si mii de multumiri pt ca ne daruiesti astfel de minunatii asemeni tie.

Sandy spunea...

Imi lasa gura apa ce frumos arata si ce bun poate sa fie. Cum ai facut crinul Lissa?

Sandy spunea...

A si scuze pentru intarziere LA MULTI ANI nu am stiut ca e ziua ta acuma am vazut pe blog ca a fost. Pupici multi si tot ce iti doresti sa ti se indeplineasca .

Mary spunea...

Excellent cake!

maria mihalache spunea...

Foarte frumos!
Seara buna!

Anonim spunea...

Si eu care vroiam sa te intreb daca floarea e reala? Asa parea. La multi ani! iar si iar si iar sa ai tot ce vrei si pe cine vrei tu in viata!

Nina spunea...

Superb Lili ! Ce pot a spun, arata extraordinar, gustul (abia astept sa-l incerc). Felicitari, draga mea !Esti o adevarata maestra a dulciurilor ! Te pup !

CamiWitt spunea...

Acum vreau si eu sa ma cheme Lili...minunat-opera de arta culinara pura! Multumesc pentru cuvintele frumoase scrise la mine in blog. Iti doresc un sfirsit de saptamina minunat! Te tzuc dulce, Cami

CamiWitt spunea...

De crin am uita...daca eu il reuseam jumatate asa de frumos ca tine eram fericita! Nu stiu de ce nu-ti place??? Mai frumos nu iese...

Miha spunea...

La multi ani, cu intarziere, dar din suflet!

Multe bucurii si impliniri!

Lissa's Cakes spunea...

Liliana draga mea ,cu toata placerea este dedicat si pentru tine.
Va imbratisez cu drag si eu.

Lissa's Cakes spunea...

Alexandra a fost bun cu siguranta .Pentru crin am pus fiecare petala pe sarma si apoi le-am unit.

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Mary!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Maria si la multi ani si tie,pupici!

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc frumos Cris...deci daca si tu zici ca seamana cu o floare reala ,inseamna ca e pe aproape si ma bucur .

Lissa's Cakes spunea...

Multumesc Nina draga ,te pup si te imbratisez!

Lissa's Cakes spunea...

Cami ,chiar daca nu esti lili ,eu cu toata placerea te servesc cu o feliuta.
-de crin sunt multumita dar nu prea ,e loc de mai bine si o sa incerc pana imi place cum iasa ,te pup cu drag!

Lissa's Cakes spunea...

Miha draga mea ,nu e tarziu niciodata pentru pentru vorbe si ganduri bune.Multumesc mult de tot.
Te pup.

Paradis spunea...

Foarte frumos,elegant,simplu.Felicitari Lissa.

dora spunea...

Scumpa mea iti doresc din suflet multa sanatate si bucurie, sa fii fericita si iubita si sa tii grijile deoparte! LA MULTI ANI PLINI SI FERICITI!..ti-am pus o intrebare pe arta...dar ti-a scapat probabil...intre timp te-as ruga sa-mi dai si mie ID-ul tau de mess...daca-ti face placere ne putem auzi mai des..si cunoaste mai bine...ce zici?..si acum intrebarea: la tortul etajat cu 2 deasupra, cel verde facut inainte de a merge la inmormantarea varului tau...ai putea sa-mi spui cat a cantarit?..si ce diametre au tortutile?...treb sa fac un tort de comuniune si treb sa ma incadrez in 5kg cu tot cu decoratii...m-ai putea ajuta cu un sfat in acest sens?..te pup cu drag si sper sa ne auzim mai des

Ana spunea...

Si eu am crezut prima data ca e un crin adevarat (foare naturala), dar stiind ca faci numai lucruri minunate.. nu putea sa fie si acest "lilium" mai prejos.
Te pup!

Lissa's Cakes spunea...

Dora draga mea ,iti multumesc tare mult pentru urari.
Scuze ca am nu am raspuns pe arta ,intru mai rar si cred ca nu am vazut intrebarea,acum ca mi-ai zis am cautat...tortul a avut 4 kg,cel mare are 24cm diam si cel mic 16 cm.inaltimea a fost in jur de 8cm fiecare.La dimensiunile astea o sa-ti iasa pana la 5 kg cu ornamente cu tot...sigur ca depinde si de continut ..dar cu siguranta te incadrezi.
Dora mi-ar face mare placere sa vorbim ,poti sa-mi scri pe lissa'scakes@yahoo.com sau lilibotescu@yahoo.com
Te pup si eu!

Lissa's Cakes spunea...

Ana ,multumesc draga mea ,ma bucur ca totusi crinul meu se apropie de cel natural ,pupici!

Petite Foury spunea...

Lili, daca nu scriai ca ai facut tu crinul, puteam sa jur ca e adevarat. Pupici, doamna mea profesoara si astept cu nerabdare tutorialul crinului!

Lissa's Cakes spunea...

Laura draga ..hi..hi..profesoara ta nu prea nimereste crinul,cand o sa-l repet si o sa fiu multumita ,am sa fac poze ,te pup!

Elena Liliana Safta spunea...

Draga mea Lily ...ingeras ce esti...numai datorita tie am reusit sa o scot la capat cu tortul acesta "Lilium". Eram disperata ...am crezut ca raman de ziua mea fara tort. Din cate stii prima oara am ratat acest tort deoarece nu am stiut sa dizolv gelatina cum trebuie si crema nu s-a intarit desi a stat o zi in frigider. Am respectat tot ceea ce mi-ai spus referitor la dizolvarea gelatinei si am reusit in cele din urma sa recuperez acest minuant tort de care m-am indragostit , este nemaipomenit de bun ,delicios. Ti-am trimis cateva poze ...sper sa iti placa. Sa stii ca am avut gelatina roza si crema a iesit roz . Din punct de vedere estetic nu se compara cu ceea ce faci tu dar pt o incepatoare ca mine eu una ma declar foarte multumita. Am reusit Lily ...si sunt tare bucuroasa.Iti multumesc inca odata pentru toate minunatiile care ni le impartasesti.Te pup cu mult drag.

Lissa's Cakes spunea...

Lili draga mea ,nici nu sti ce mult ma bucur ca ai reusit tortul ,m-am gandit la tine ,te pup!

Anonim spunea...

Buna,
In primul rand vreau sa te felicit pt extraordinarele torturi si retete.Opere de arta,nu alta,dar cand persoana care le creeaza se numeste Liliana si mai este si din zodia taur,nu ma mai mir deloc.:))))))
Spun asta cu "multa modestie", pt ca si eu ma numesc tot Liliana si tot tauroaica sint si ardeleanca pe deasupra.Cu siguranta tortul "Lilium" v-a deveni "eticheta" mea de aici incolo.Multumesc!

Lissa's Cakes spunea...

Buna Liliana,bine-ai venit pe la mine si multumesc tare mult pentru felicitari.
Te pup si o saptamana superba iti doresc.